4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Sommarens faror för smådjur

Sommarens faror för smådjur

Låt ditt smådjur njuta av sommaren! Men var medveten om de faror som finns under de varma månaderna. Läs vidare för att ta del av våra bästa tips och råd gällande sommarens faror för smådjur.

Värmeslag och dehydrering

Precis som oss människor kan smådjur drabbas av värmeslag under varma sommardagar. Se till att dina små vänner alltid har tillgång till svalt och friskt vatten. Placera vattenskålar på skuggiga platser och byt vattnet regelbundet för att förhindra att det blir för varmt.

Att hålla dem svala är också viktigt, speciellt om du har dem utomhus. Se till att de har tillgång till skuggiga platser där de kan dra sig tillbaka från den brännande solen. Vi rekommenderar att du införskaffar ett hus till dina smådjur som de kan krypa in i. 

Läs mer om värmeslag och dehydrering hos smådjur här.

Rovdjur

Om du har dina smådjur utomhus under sommaren i en bur eller hage bör du vara mycket noggrann med säkerheten. På sommaren är ditt smådjur mer sårbart för rovdjur som rävar, fåglar och ormar och det kan utgöra en fara för ditt smådjur. Dessutom kan oönskade besökare som gnagare och skadedjur försöka komma åt maten eller skada ditt husdjur.

Läs mer om hur du skyddar ditt smådjur mot rovdjur här.

Fluglarvsangrepp

Fluglarver, även kända som myiasis, är ett allvarligt hälsoproblem som kan påverka kaniner och marsvin främst under varma sommarmånader. Dessa parasitiska larver utvecklas vanligtvis från flugägg som läggs på djurets hud eller päls, vilket kan leda till smärtsamma sår och allvarliga infektioner om de inte behandlas i tid. 

Läs mer om fluglarvsangrepp hos smådjur här.

Kaninpest & kaningulsot

Både kaninpest och kaningulsot är två dödliga sjukdomar som dessutom är mycket smittsamma droppsmittor. Det innebär att sjukdomarna kan smitta via exempelvis gräs om något vilt smittat djur har rört sig där innan. Du kan vaccinera din kanin mot dessa sjukdomar och det är verkligen något du bör göra.

Läs mer om kaninpest och kaningulsot hos kanin här. 

Fästingar

Även om smådjur generellt sett klarar sig bra mot ett fästingangrepp, så kan fästingarna fortfarande spridas från djur till djur eller djur till människa. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera ditt smådjur efter fästingar om djuret lever ute under sommarmånaderna.

Läs mer om fästingar hos smådjur här. 

marsvinutomhus-1

Rekommenderade produkter

Kampanj
-40%

O'Tom Fästingplockare Kofot

53 kr89 kr

Trixie Natural Living Jesper Corner House

359 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Kaninpest och kaningulsot

3 maj 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK