4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Fluglarvsangrepp hos smådjur

Fluglarvsangrepp hos smådjur

Fluglarvsangrepp, även kända som myiasis, är ett allvarligt hälsoproblem som kan påverka smådjur som kaniner, marsvin och andra husdjur. Läs vidare för att förstå orsakerna till fluglarvsangrepp på smådjur samt hur du kan förebygga och behandla det.

Vad är fluglarvsangrepp?

Fluglarvsangrepp, även kända som myiasis, är ett allvarligt hälsoproblem som kan påverka smådjur som kaniner, marsvin och andra husdjur. Dessa parasitiska larver utvecklas vanligtvis från flugägg som läggs på djurets hud eller päls, vilket kan leda till smärtsamma sår och allvarliga infektioner om de inte behandlas i tid. 

Fluglarvsangrepp förekommer under sommaren då temperaturen för fluglarvsangrepp måste vara minst 9–11°C. Därmed finns det ingen risk för fluglarvsangrepp under vintern. Fluglarvsangrepp kan inte heller smitta människor.

Orsaker till fluglarvsangrepp hos smådjur

Fluglarvsangrepp uppstår vanligtvis i fuktiga och smutsiga miljöer där flugor lägger sina ägg. Djur som vistas utomhus eller i otillräckligt rena burar är mer utsatta för dessa angrepp. Andra faktorer som kan öka risken för fluglarvsangrepp inkluderar sår eller skador på huden, dålig hygien och närvaron av flygförande insekter som är bärare av flugägg.

Hur man identifierar fluglarvsangrepp

Det är viktigt att kunna identifiera tecken på fluglarvsangrepp hos dina smådjur så att du kan agera snabbt om något skulle uppstå. Här är några vanliga tecken att vara uppmärksam på:

  • Röda, svullna eller inflammerade områden på djurets hud eller päls.
  • Bildning av sår eller sårskorpor, särskilt runt öppningar som öron, ögon och näsa.
  • Beteendeförändringar såsom klåda, gnidning eller rastlöshet.
  • Förlust av aptit och allmän svaghet.

vitgra%cc%8akanin

Förebyggande åtgärder mot fluglarvsangrepp

Att förebygga fluglarvsangrepp är avgörande för att hålla dina smådjur friska och välmående. Här är några tips för att undvika detta problem:

  • Håll buren ren och torr: Regelbunden rengöring av buren och byte av strömaterial hjälper till att minska risken för fluglarvsangrepp.

  • Inspektera dina smådjur regelbundet: Genom att regelbundet inspektera dina smådjur för tecken på sår, skador eller infestationer kan du upptäcka och behandla problemet i tid.

  • Använd insektsavstötande medel: Applicera säkra insektsavstötande medel på dina smådjur för att avskräcka flugor och andra insekter från att lägga sina ägg.

  • Ge lämplig vård för sår och skador: Om dina smådjur har sår eller skador på huden, se till att rengöra och behandla dem ordentligt för att förhindra infestation av fluglarver.

Behandling av fluglarvsangrepp

Om dina smådjur har drabbats av fluglarvsangrepp är det viktigt att agera snabbt för att behandla problemet. Kontakta omedelbart en veterinär för professionell hjälp och följ deras rekommendationer för behandling.

Rekommenderade produkter

Pallfrakt
-25%

Trixie Natura Small Animal Hutch with Enclosure

2 924 kr3 899 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Kaninpest och kaningulsot

3 maj 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK