4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Värmeslag och dehydrering hos smådjur

Värmeslag och dehydrering hos smådjur

Värmeslag och dehydrering är allvarliga hälsorisker som kan påverka våra smådjur under sommarmånaderna. Läs vidare för att ta reda på hur du kan undvika värmeslag och dehydrering.

Vad är värmeslag och dehydrering?

Värmeslag och dehydrering är två mycket allvarliga hälsotillstånd. När det drabbar smådjur kan tillståndet snabbt bli värre och i värsta fall leda till döden. Kaniner och marsvin kan drabbas lätt av värmeslag och dehydrering eftersom de inte kan reglera sin kroppstemperatur särskilt bra. De kan inte svettas på samma sätt som exempelvis hundar, vilket gör att de har lättare för att drabbas av värmeslag. Håll därför noga koll på ditt smådjur under de varma sommarmånaderna. 

Värmeslag: Värmeslag uppstår när ett djur inte kan kyla ner sig tillräckligt effektivt under varma förhållanden. Detta kan leda till en farlig ökning av kroppstemperaturen, vilket kan orsaka allvarliga hälsoproblem och till och med döden om det inte behandlas i tid.

Dehydrering: Dehydrering inträffar när ett djur förlorar mer vätska än vad det konsumerar. Detta kan leda till uttorkning och påverka kroppens funktioner, inklusive cirkulationssystemet och njurarna. 

Symtom på värmeslag och dehydrering

Det är viktigt att kunna identifiera tecken på värmeslag och dehydrering hos ditt smådjur så att du kan agera snabbt om något skulle uppstå. Här är några vanliga tecken att vara uppmärksam på:

 • Ökad andningsfrekvens och ansträngd andning
 • Svaghet och trötthet
 • Oregelbunden hjärtrytm
 • Blek eller rödaktigt tandkött
 • Muntorrhet
 • Dreglande
 • Minskad urinproduktion
 • Kräkningar eller diarré

Om du märker några av dessa symtom hos ditt smådjur, agera omedelbart genom att flytta dem till en sval och skuggig plats och ge dem tillgång till färskt vatten. Kontakta veterinär för rådgivning och om ditt smådjur inte blir bättre.

marsvinisol

Förebyggande åtgärder mot värmeslag och dehydrering

Att förebygga värmeslag och dehydrering är nyckeln till att hålla dina smådjur säkra under sommarmånaderna. Här är några tips för att undvika dessa hälsorisker:

 • Se till att dina smådjur har tillgång till skugga: Placera deras bur eller lekområde på en plats som erbjuder tillräckligt med skugga under de varmaste timmarna på dagen.

 • Ge dem tillräckligt med vatten: Se till att dina smådjur alltid har tillgång till färskt vatten, särskilt under varma dagar. Du kan också överväga att lägga till isbitar i deras vattenskål för att hålla vattnet svalt.

 • Undvik att träna dem under de varmaste timmarna: Om du tar ut dina smådjur för promenader eller träning, gör det under morgonen eller kvällen när temperaturen är lägre.

 • Håll deras bur eller lekområde välventilerat: Se till att det finns tillräcklig ventilation i deras miljö för att hjälpa till att hålla dem svala och bekväma.

 • Övervaka dem noga: Inspektera dina smådjur regelbundet för att se till att de inte visar några tecken på värmestress eller dehydrering, och agera snabbt om du märker något oroande.

 • Inred buren med svala material: Genom att inreda buren med svalare material kan du skapa en behagligare miljö för ditt smådjur. Du kan inreda med stenplattor som blir svala i skuggan, eller fuktig sand eller jord som ditt djur kan ligga i. Undvik att lägga in alltför kalla material, som exempelvis frysta stenar eller kylklampar, det kan istället leda till frysskador hos ditt djur.

Rekommenderade produkter

Classic Crystal De-Luxe Drinking Bottle

59 kr

Kampanj
-30%

Karlie Wonderland Wagon

132 kr189 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Kaninpest och kaningulsot

3 maj 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK