4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Fästingar hos smådjur

Fästingar hos smådjur

Fästingar kan drabba smådjur som vistas ute under sommarmånaderna. Även om det oftast är ofarligt så rekommenderar vi att läsa vidare för att lära dig mer om fästingar hos smådjur och hur du bäst hanterar dem.

Fara med fästingar för smådjur?

Fästingar är relativt ofarliga för smådjur om man jämför med hur mycket de kan påverka människor, hundar och katter. Men i vissa fall kan ett fästingbett påverka ditt smådjur vilket är varför du bör kontrollera ditt djur regelbundet efter fästingar. Fästingar är små parasiter som kan överföra allvarliga sjukdomar och därför bör du ta fästingar på allvar.

Några av de vanligaste sjukdomarna som fästingar kan överföra till smådjur inkluderar Borrelia, ehrlichios, anaplasmos och babesios. Dessa sjukdomar kan orsaka symtom som feber, svaghet, aptitlöshet, ledsmärta och i vissa fall även död. Fästingar kan även orsaka hudirritation och infektioner på bettstället, vilket kan vara obehagligt och smärtsamt för smådjur. 

Förebyggande åtgärder

Kolla igenom ditt smådjur regelbundet, helst flera gånger per dag då den spenderar mycket tid utomhus och löper därför större risk att bli fästingangripen. Känn igenom kroppen, kolla igenom pälsen noga och titta omkring huvudet. Pälsen brukar vara lite tunnare kring huvudet vilket innebär att fästingar lättare sätter sig där. 

Avlägsna fästingar hos ditt smådjur

För att enkelt ta bort fästingar från ditt smådjur bör du använda en fästingplockare . Efter att du har tagit bort fästingen kan du göra rent såret för att undvika risken att en infektion uppstår. Använd antingen en fästingpincett eller fästingkofot

Kontakta alltid veterinär om du upplever beteendeförändringar hos ditt smådjur efter att de blivit utsatta för ett fästingbett. Det är mycket möjligt att de kan ha blivit påverkade.

satyabratasm-u_kmwn-bwyu-unsplash

Rekommenderade produkter

Kod: PRISFEST (-15%)

Tickless Pet Ultrasonic Tick and Flea Repeller

349 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Kaninpest och kaningulsot

3 maj 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK