4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Sommarens faror för hund

Sommarens faror för hund

Sommaren är en underbar tid på året som innebär många nya härliga äventyr med din bästis. Men trots sommarens alla härligheter finns det en del faror för din hund som du bör ha koll på.

Algförgiftning

Algförgiftning är en mycket allvarlig hälsofråga som kan påverka hundar under sommarmånaderna. När vädret blir varmare ökar algtillväxten i vattenmiljöer. Algförgiftning, även känd som cyanobakterieförgiftning uppstår när hundar intar vatten som är förorenat med cyanobakterier eller blågröna alger. Dessa mikroorganismer producerar toxiner som kan vara dödligt för en hund som får i sig det. Var därför mycket noga med att ta reda på om det råder algblomning där du tänkte låta din hund bada. 

Läs mer om algförgiftning hos hund här

Huggorm

Under sommarhalvåret är huggormarna aktiva och deras bett kan vara livshotande för hundar. Det är vanligast att en hund blir biten i nosen eller tassen, och symtom du kan hålla utkik efter är svullnad vid bettområdet och att din hund snabbt blir väldigt slö. Det är viktigt att försöka hålla din hund stilla vid ett ormbett för att förhindra att giftet sprider sig. Uppsök veterinär omgående om du misstänker att din hund har blivit ormbiten.

Läs mer om ormbett hos hund här

Varm asfalt

Sommartid innebär varmare väder och soligare dagar, men det innebär också att ytor som asfalt och betong kan bli mycket varma och utgöra en fara för våra fyrbenta vänner. Hundar är särskilt utsatta för riskerna med varm asfalt, och det är viktigt för hundägare att förstå dessa faror och vidta åtgärder för att skydda sina pälsbeklädda följeslagare. Asfalt kan absorbera och hålla kvar värme från solen under lång tid, vilket resulterar i mycket höga yttemperaturer. Detta kan vara skadligt för hundars tassar och kan leda till allvarliga hälsoeffekter som bland annat brännskador.

Läs mer om hur varm asfalt påverkar din hund här

sommarensfarorfo%cc%88rhund

Vattensvans

Vattensvans är ett besvärligt tillstånd som påverkar hundar och kännetecknas av smärta och svullnad vid svansens rot. Det är vanligtvis associerat med överansträngning eller överdriven användning av svansen, särskilt efter intensiv simning eller fysisk aktivitet. Raser som Labrador Retriever, Golden Retriever, Chesapeake Bay Retriever och andra jakthundar är bland de som oftast drabbas av vattensvans på grund av deras naturliga instinkt att simma och arbeta i vatten. Det är viktigt att förstå att alla hundar, oavsett ras, kan drabbas av vattensvans om de utsätts för överdriven svansrörelse eller överansträngning. Vattensvans är dock helt ofarligt och går oftast över av sig självt. 

Läs mer om vattensvans hos hund här

Fukteksem, Hotspots

Fukteksem som även kallas för “Hotspots” är en vanlig hudsjukdom som hundar kan drabbas av. Fukteksem uppstår oftast under sommarhalvåret när temperaturerna stiger och hundens badande ökar. Det är oftast smärtsamt och irriterande och hunden kan vilja slicka, klia och tugga på eksemet. Det är viktigt att behandla fukteksem så att det inte sprider sig.

Läs mer om fukteksem och behandling här

Getingstick

Getingstick hos hundar brukar i de flesta fall vara ofarligt. Det är om hunden är allergisk mot getinggiftet som det kan bli potentiellt farligt och veterinär bör uppsökas. Att förstå symtomen, veta hur man behandlar ett getingstick och hur man vidtar förebyggande åtgärder är därför avgörande för att säkerställa din hunds välbefinnande. 

Läs mer om getingstick hos hund här

Fästingar

Fästingar är små parasiter som kan smitta din hund med olika sjukdomar som borrelia eller TBE. För att undvika att din hund blir smittad är det därför viktigt att ha ett bra fästingmedel som skyddar. Du bör även regelbundet kolla igenom din hunds kropp efter fästingar och plocka bort dem.

Läs mer om fästingar hos hund här

Rekommenderade produkter

-50%

Baltic Hundväst Pluto Flytväst

149 kr299 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Aktivera din hund inomhus

12 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK