4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Algförgiftning hos hund

Algförgiftning hos hund

Algförgiftning hos hundar är mycket farligt och kan ha en dödlig utgång. Läs vidare för att veta hur du undviker algförgiftning hos hund, symtom och förebyggande åtgärder.

Algblomning

Algblomning förekommer främst under sommarhalvåret och en bit in på hösten. När vädret blir varmare ökar algtillväxten i vattenmiljöer. Algförgiftning, även känd som cyanobakterieförgiftning uppstår när hundar intar vatten som är förorenat med cyanobakterier eller blågröna alger. Dessa mikroorganismer producerar toxiner som kan vara dödligt för en hund som får i sig det. Var därför mycket noga med att ta reda på om det råder algblomning där du tänkte låta din hund bada.

Symtom på algförgiftning hos hund

Om din hund har varit i kontakt med vatten som kan ha haft algtillväxt så bör du ha koll på dessa symtom som hunden kan uppvisa. Symtom på algförgiftning kan variera beroende på mängden cyanotoxiner som hunden har utsatts för och hur länge det har exponerats för dem. Vanliga symtom kan inkludera:

 • Kräkningar
 • Diarré
 • Lethargi
 • Svaghet
 • Darrningar
 • Andningsbesvär
 • Kramper
 • Lever- eller njursvikt
 • Dödsfall (vid allvarliga fall)

Skydda hunden mot algförgiftning

För att minimera risken för algförgiftning hos hundar är det viktigt att undvika hav och sjöar där algtillväxten är tydlig eller rapporterad. Här är några sätt att skydda hunden på:

 • Håll hunden under uppsikt: Se till att hålla hunden i koppel när ni är nära vatten, och övervaka den noga för att förhindra att den dricker från förorenade källor.
 • Håll hunden borta från misstänkta vattenkällor: Undvik att låta hunden dricka eller simma i sjöar, dammar eller vattendrag där algblomning förekommer.
 • Tvätta av hunden: Efter att ha varit i närheten av vatten där alger kan finnas är det bra att tvätta av hundens tassar och päls för att minska risken för att den slickar i sig eventuella cyanotoxiner.
 • Håll koll på rapportering av algbloming:SMHI.se kan du sommartid följa deras algövervakning. Med hjälp av satellitdata kan du se vilka platser som har algblomning.  

Uppsök veterinär

Om du misstänker att din hund har råkat ut för algförgiftning ska du genast uppsöka en veterinär som kan påbörja behandling. Det finns inget botemedel mot just algförgiftning utan veterinären kommer att behandla de befintliga symtomen. 

Kom ihåg att algförgiftning hos hund är extremt farligt och kan leda till dödsfall. Håll därför din hund under noga uppsikt i närheten av sjöar och vattendrag och låt den inte gå nära om du är osäker på om det råder algblomning eller inte. 

hundsombadar

Rekommenderade produkter

Nyhet

Selected by ZOO Långkoppel Rufus antislip

249 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Aktivera din hund inomhus

12 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK