4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Fukteksem hos hund

Fukteksem hos hund

Fukteksem, även kallat \"Hotspots\" är ett besvärligt eksem för hundar som orsakar irritation och klåda. Läs vidare för att lära dig mer om orsaker till fukteksem, symtom och behandling.

Vad är fukteksem?

Fukteksem även kallat “Hotspots” är en vanlig hudsjukdom som hundar kan drabbas av. Fukteksem kan vara smärtsamt och irriterande, men med rätt kunskap kan du som ägare förebygga fukteksem, känna igen symtom och behandla det. När en hund får fukteksem utsöndrar själva eksemet ett kladdigt sekret. När det torkar bildas en sårskorpa vilket gör att många misstar det för ett vanligt sår. Var därför uppmärksam på symtomen hos fukteksem och hur fukteksem utvecklas. 

Orsaker till fukteksem

Fukteksem kan uppstå av flera olika anledningar, inklusive allergier, parasitangrepp, hudinfektioner, fuktig miljö och överdriven klåda. När huden blir irriterad eller skadad kan det leda till överdriven kliande, slickande eller tuggande, vilket skapar en ond cirkel av irritation och inflammation. Fukteksem är något vanligare under sommarhalvåret. När temperaturerna stiger ökar tillväxten av bakterier vilket bidrar till att fukteksem sprider sig.  Fukteksem brukar även ses oftare hos hundar med en något tätare päls som gillar att bada mycket. 

Symtom vid fukteksem

Genom att känna igen symtomen på fukteksem kan du som ägare ta till snabba åtgärder mot eksemet och behandla det i tidigt stadie. Vanliga symtom är:

  • Rödhet och svullnad: Det drabbade området på huden kan vara rött, varmt och svullet.
  • Fuktighet och sekretion: Fukteksemkudden kan vara fuktig eller våt, och det kan finnas en klar eller gulaktig vätska som läcker från det drabbade området.
  • Klåda och obehag: Din hund kan visa tecken på att det kliar eller irriterar sig runt det drabbade området genom att slicka, bita eller gnugga på huden.
  • Hårförlust: Håret runt det drabbade området kan falla av eller se tunnare ut än normalt
  • Smärta och obehag: Din hund kan vara öm eller känslig runt det drabbade området och kan visa tecken på smärta när det berörs.
  • Ökad irritation: Fukteksem tenderar att sprida sig snabbt och kan bli större och mer irriterande om det inte behandlas. 

Förebyggande åtgärder mot fukteksem

För att undvika fukteksem hos din hund är det viktigt att upprätthålla en god hud- och pälsvård. Skölj alltid av hunden ordentligt efter att den har badat då det kan hjälpa till att avlägsna löst hår, smuts och allergener som kan irritera huden. Undvik att låta din hund gå runt blöt och fuktig och torka därför hunden noggrant med en handduk efter tvätt. Du kan också använda ett torktäcke för att hålla din hund torr efter tvätt.

Behandling av fukteksem hos hund

Om din hund redan har utvecklat fukteksem är det viktigt att söka veterinärvård för en korrekt diagnos och behandlingsplan. Behandling kan inkludera att klippa eller raka runt det drabbade området för att främja luftcirkulation och läkning, samt användning av antibiotika eller steroider för att minska inflammation och förhindra infektion. På ZOO.se finns speciella schampon med klorhexidin som är bra att använda om din hund har råkat ut för fukteksem.

hundkliarsig

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Aktivera din hund inomhus

12 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK