Hem / Tips & Råd / Katt / Utekatt eller innekatt – så väljer du

Utekatt eller innekatt – så väljer du

allcats_mobile2

Katter kan tveklöst leva både bra och långa liv inomhus, oavsett ras. Alla katter kan dessutom inte vistas ute i det fria även om det är där allt spännande händer. Så här ska du tänka när du funderar på att skaffa inne - eller utekatt.

Katter är nyfikna djur och det händer oftast mer spännande saker utomhus, samtidigt som trygghet är otroligt viktigt för katten. Om du har din katt som utekatt är det viktigt att du tar ditt ansvar som kattägare. Katten ska vara kastrerad, id-märkt och vaccinerad innan du släpper ut den. Både hankatter och honkatter kan kastreras från sex månaders ålder. 

Tänk även på att utekatter dagligen utsätts för faror och därför ofta har en betydligt kortare livslängd än en innekatt

Aktivera din innekatt

En innekatt behöver mycket lek och stimulans för att den ska hålla sig i form och må bra. Det finns även faror för en innekatt som är bra att känna till så att du kan skydda katten från att skada sig. Låt till exempel aldrig katten vara på spisen och se upp för levande ljus, kokande vätskor och eld i öppna spisen. Lägg undan vassa köksredskap och kemikalier. Fäll alltid ned toalettlocket och håll luckor till ugn, torktumlare, tvätt -och diskmaskin stängda. 

För att din innekatt ska kunna bete sig naturligt behöver du anpassa innemiljön och se till att katten får utlopp för jakt och lek. Om du vill låta din katt känna gräset under tassarna eller fånga flugor kan du gå ut med katten i sele eller näta in din balkong, altan eller uteplats.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Katt

Pynta kattsäkert i jul och påsk

10 maj 2023

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2023 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK