4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Katt / Sommarens faror för katt

Sommarens faror för katt

Sommaren är en underbar tid för utomhusaktiviteter och äventyr, men det finns också vissa faror som kan hota din katts hälsa och säkerhet. Från värmeslag till giftiga växter, här är några viktiga saker att vara medveten om för att hålla din katt trygg och säker under sommarmånaderna.

Värmeslag och överhettning

Under de varma sommardagarna är värmeslag och överhettning allvarliga risker för katter. Katter kan inte svettas som människor och är därför känsligare för värme. Se till att din katt har tillgång till skugga samt tillräckligt med rent vatten för att hålla din katt sval och hydrerad.

Katter tycker mer om att dricka rinnande vatten än stillastående vatten. Upplever du att din katt inte dricker så mycket som den borde, så bör du införskaffa en vattenfontän . En vattenfontän cirkulerar och filtrerar vattnet vilket leder till att det håller sig fräscht och rent.

Läs mer om Värmeslag hos katt här

Giftiga växter och föremål

Under sommaren blomstrar många parker och trädgårdar, men många vanliga växter som finns i trädgårdar och parker kan vara giftiga för katter om de äts eller tuggas på. Håll din katt borta från giftiga växter som:

  • Liljor
  • Azaleor
  • Oleander
  • Liljekonvalj
  • Tulpaner

Läs mer om Giftiga växter här

Fästingar

Sommaren är högsäsong för fästingar och andra parasiter som kan överföras till katter och orsaka allvarliga sjukdomar som fästingburna encefaliter (TBE) eller borrelios. Se till att din katt är försedd med ett effektivt fästingskydd och att du regelbundet kontrollerar din katt för fästingar efter utomhusaktiviteter.

Läs mer om Fästingar hos katt och fästingmedel här

kattochtulpaner

Ormbett

Ett huggormsbett på katt kan vara mycket smärtsamt. Även om katter verkar få lindrigare biverkningar än hundar, bör du alltid uppsöka veterinär om din katt har blivit ormbiten. I lindriga fall får din katt en svullnad kring bettområdet. Men i allvarligare fall kan din katt få svåra skador på inre organ.

Läs mer om Ormbett hos katt här

Getingstick hos katt

Getingstick hos katter brukar i de flesta fall vara ofarligt. Det är om katten är allergisk mot getinggiftet som det kan bli potentiellt farligt och veterinär bör uppsökas. Att förstå symtomen, veta hur man behandlar ett getingstick och hur man vidtar förebyggande åtgärder är därför avgörande för att säkerställa din katts välbefinnande.

Läs mer om Getingstick hos katt här

Innätad balkong

Under sommarmånaderna med varmare temperaturer kan en innekatt komma att spendera mer tid ute på balkongen. För att undvika fallolyckor eller rymningsförsök bör du näta in din balkong ordentligt. Kontrollera innätningen då och då för att se att inget hål har uppkommit och att allt nät ser ut att vara helt.

Rekommenderade produkter

Trixie Cat Mesh Y-Harness with Fully Elastic Leash

269 kr

Nyhet

Pritax Kattsele med koppel Maja Grå

79 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Kattunge

Kattunge - vecka för vecka

10 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK