4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Katt / Ormbett hos katt

Ormbett hos katt

ormbetthoskatt-3

Ormbett hos katt är inte helt ovanligt och därför är det viktigt att du som ägare vet hur du ska agera om ett ormbett skulle inträffa. Läs vidare för att lära dig mer om symtom, förebyggande åtgärder och behandling.

Hur påverkas katter av ett ormbett?

Under sommarhalvåret är det inte helt ovanligt att en katt som spenderar mycket tid utomhus råkar ut för ett ormbett. Katter brukar däremot klara ett ormbett bättre än hundar och få lindrigare biverkningar än hundar. Hur kraftigt en katt reagerar vid ett ormbett beror på hur mycket gift som injiceras vid själva bettet. Ibland injiceras inget gift, och ibland injiceras det en del. I lindriga fall får din katt en svullnad kring bettområdet. Men i allvarligare fall kan din katt få svåra skador på inre organ. Har din katt råkat ut för ett ormbett bör du dock alltid uppsöka en veterinär som kan göra en bedömning av bettet och om din katt behöver en mer omfattande behandling.

Symtom på ormbett

Symtomen på ormbett hos katter kan variera beroende på hur mycket gift den har injicerat. Vanliga symtom inkluderar däremot:

  • Svullnad
  • Rodnad
  • Smärta vid bettstället
  • Slöhet
  • Kräkningar
  • Diarré

I svåra fall kan kollaps och andningssvårigheter uppstå. Om du misstänker att din katt har blivit biten av en orm är det viktigt att snabbt söka veterinärvård för att få behandling.

Behandling av ormbett

Om din katt blir biten av en orm är det viktigt att omedelbart ta katten till en veterinär.  Veterinären kommer behandla de befintliga symtom samt upprätthålla en normal blodcirkulation och normalt blodtryck. I vissa fall kan din katt behöva stanna på veterinärkliniken för observation och ytterligare behandling. 

Förebyggande åtgärder

För att minimera risken för ormbett hos din katt är det viktigt att ta några förebyggande åtgärder. Håll din katt inomhus under de tider på året när ormar är mest aktiva, särskilt under varma sommardagar. Undvik att låta din katt vandra fritt i områden där ormar är kända för att vara närvarande, som tät skog eller högt gräs. Du kan också överväga att vaccinera din katt mot ormgifter, beroende på var du bor och vilka ormar som är vanliga i ditt område.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Katt

Hjärt- och lungräddning på katt

6 maj 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK