4.5 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Katt / Om katten blir för varm

Om katten blir för varm

klor_article-image3_4

Även katter kan drabbas av värmeslag och det gäller att se upp för symptom som att katten flåsar eller blir orolig och vinglig. Här är våra tips på hur du hjälper din katt under årets varma dagar.

Många katter gillar värme och ligger gärna och solar sig, men precis som människor kan de drabbas av värmeslag om de vistas för länge i värme utan tillgång till skugga och friskt vatten. Om din katt drabbas av värmeslag gäller det att agera direkt, då det snabbt kan bli ett väldigt allvarligt tillstånd.

Symptom på värmeslag hos katt:

 • Katten flåsar
 • Kattens tunga är kraftigt röd
 • Kattens tandkött är antingen kraftigt rött eller blekt
 • Saliven är kladdig
 • Katten är slö och vinglig
 • Katten kräks eller har diarré
 • Allvarliga symtom som chock eller koma förekommer
 • Har en ökad kroppstemperatur (din katts normala kroppstemperatur ligger mellan 38-39°C)
 • Om du misstänker att din katt har drabbats av värmeslag bör du ta in katten i svalka och kyla den med svala våta badlakan. Du kan även spraya eller blötlägga pälsen med vatten. Observera att nedkylning ska göras långsamt– kyl inte katten med iskallt vatten. Ta alltid kontakt med en veterinär.

  Skydda din katt mot värmeslag

  För att förebygga att din katt mår dåligt i värmen kan du se till att det finns vatten på flera ställen både ute och inne. Ventilera så gott det går utan att riskera fallolyckor från fönster och balkong. Många katter söker sig till svala badrumsgolv så se till att badrumsdörren är öppen. Om du har en utekatt är det en god idé att installera en kattlucka så att katten själv kan bestämma när den vill gå in i ett svalare hus.

  Relaterade artiklar

  Se alla artiklar

  Katt

  Så väljer du kattnamn

  19 april 2024

  Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

  Nyhetsbrev

  Vad är du intresserad av?

  Kundservice

  +46 8-280740

  Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

  115 23 StockholmSweden

  kundservice@zoo.se

  ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

  2024 © ZOO.se

  Välj land:  

  Sverige - SEK