4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Favoriter

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Så får du din kanin att trivas

Så får du din kanin att trivas

När du kommer hem med din kanin är det viktigt att låta den vara ifred det första dygnet så att den får en chans att vänja sig vid sin nya miljö. Ett tips är att läsa högt ur en faktabok om kaniner – gärna bredvid buren. Kaninen vänjer sig vid din närvaro och du lär dig samtidigt mer om kaniner.

Kaniner är snabblärda filurer och blir tryggare om de får lära känna sin nya familj redan första veckan. Sitt gärna med kaninen i knäet och ha en mjuk handduk runt din kanin om den sprattlar när du bär den. Bär alltid kaninen med en hand kring kroppen och den andra handen under rumpan som stöd.

Ge din nya vän extra mycket uppmärksamhet den första tiden så får ni en fin relation som varar livet ut.

Buren

Djurskyddslagstiftningen anger hur stor en bur eller andra utrymmen där djuren lever minst ska vara. Ytan får gärna vara större men aldrig mindre än nedan (eventuella hyllplan räknas inte in i ytan). Fråga gärna vår personal om du är osäker på vilken bur du ska välja.

Kaniner kan bo utomhus året om i en stadig träbur på ben. Flytta ut kaninen senast på hösten så att den får tid att vänja sig och få sin vinterpäls. Kaninen kan börja fälla sin värmande vinterpäls om man tar in den i värmen när det är kallt ute, så undvik detta. Om det blir minusgrader måste kaninen få uppvärmt dricksvatten minst två gånger per dygn.

Kaninen kan under hela året vistas ute dagtid i en betesbur på gräsmattan. Tänk på att du alltid bör övervaka kaninen utomhus och skydda den mot drag, direkt solsken och eventuella rovdjur.

nl-chartstemplate-desktop-2

"Ge din nya vän extra mycket uppmärksamhet den första tiden så får ni en fin relation som varar livet ut"

Inredningen

Som bottenmaterial rekommenderar vi ett dammfritt naturligt bottenmaterial med hög uppsugningsförmåga, exempelvis alspån. Botten ska rengöras minst 1-2gånger i veckan beroende på antal djur i buren och burens storlek. Använd ett effektivt rengöringsmedel för att få bort fläckar på burbotten. Använd gärna ett desinficeringsmedel emellanåt för att eliminera bakterier och svamp.

Kaniner är renliga djur som oftast uträttar sina behov i ett hörn i buren. Ställ dit en toalåda med sand eller strö (av annan sort än bottenmaterialet) så underlättar det städningen. Du kan behöva lära kaninen vad lådan är till för genom att skopa upp allt nerkissat strö och lägga det i toalådan. Håll resten av buren skinande ren tills kaninen har förstått poängen. I buren måste det även finnas ett stadigt hyllplan som kaninen kan sitta under men också hoppa upp på. Kaninen vill även ha ett hus att gömma sig i. Husets tak kan utnyttjas som hyllplan om det är tillräckligt stort.

Välj en matskål av keramik som är svår att välta. En vattenflaska är att föredra men komplettera alltid med en vattenskål av keramik i början tills kaninen har lärt sig att dricka ur flaskan. För att undvika att kaninen smutsar ner höet ska det placeras i en höhäck.

Vad äter kaniner?

Kaniners föda består i huvudsak av som håller mage och tänder i trim. Höet får aldrig ta slut och bör fyllas på flera gånger om dagen. Det ska vara fräscht och väldoftande, öppna gärna påsen och lukta på det innan du köper det. Dåligt hö riskerar att göra kaninen sjuk. Förutom hö ska kaniner även ha torrfoder i form av ett näringsrikt pellets med högt fiberinnehåll. Dryga pelletssorter ger man cirka 4 msk per dag av till en vuxen kanin, ungdjur ska ha fri tillgång. Tänk på att kaninens mage är känslig vid stress och miljöombyte så det är viktigt att ge samma mat som den är van vid under den första tiden. Gör alltid en mjuk övergång vid foderbyten.

Vänta med att ge grönfoder minst två veckor efter att kaninen har kommit hem. Börja därefter försiktigt med en sak i taget då magen måste vänjas successivt. Grönsaker och frukt kan sedan erbjudas regelbundet i små mängder. Vänj också kaninen vid att äta gräs innan den får gå ut första gången.

Vattnet ska bytas dagligen och vattenskålen eller flaskan diskas. Tillsätt vitaminer regelbundet. Om kaninen bor inomhus bör du ha en UV-lampa ovanför buren. Ljuset hjälper kaninen att bilda D-vitamin som behövs för att ta upp kalk och hålla kaninen frisk. Du kan också sätta in en kalksten  i buren. Den kan plockas bort om kaninen gnager för mycket på den.

Allmän skötsel

Kaniner tycker mycket om och mår bra av att få motion så vänj kaninen tidigt vid att ha på sig en sele för promenader och hoppträning. Kaninen springer också gärna lös inomhus, men tänk på att först göra rummet säkert genom att gömma elsladdar och håll alltid kaninen sällskap.

Berika buren med olika leksaker och växla gärna mellan dem när ni städar buren för att ge kaninen variation. Ge gärna kaninen mat eller godis i en aktiveringsleksak eller foderboll, det ger kaninen utlopp för sitt naturliga beteende att söka föda

Kaniners tänder växer hela tiden och därför är det mycket viktigt att förse den med saker att gnaga på. Träbitar, gnagstänger och leksaker av trä hjälper till att undvika tand- och bett problem samt ger kaninen sysselsättning. Kontrollera tänderna regelbundet. Klorna bör klippas var sjätte till åttonde vecka med en klosax för smådjur. Om man råkar klippa i pulpan är det bra att ha blodstillande pulver till hands. När du skaffar kanin från oss får du med ett klippkort så att du kan ta med kaninen till oss för kloklippning– och vår personal visar dig gärna hur man gör.

Borsta kaninen regelbundet med en mjuk borste och använd en speciell karda vid fällning. Använd även karda eller kam till långhåriga kaniner. Tovor ska avlägsnas för att undvika hudirritationer.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK