4.5 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Skötselråd & inköpslista kanin

Skötselråd & inköpslista kanin

bunny3

Info & olika raser

Av alla smådjur är kaninen förmodligen den mest populära. Den är söt att titta på, har ett milt och vänligt lynne och är lätt att hålla och sköta. Kaninen är perfekt för dig som vill ha ett husdjur att både kela med och hitta på aktiviteter med. Kaninen har en livslängd på ca 5-10 år beroende på ras. De är mest aktiva på kvällen men anpassar sig oftast efter familjens rutiner.

Det finns många olika kaninraser, och de kommer i många storlekar, pälsvarianter och färger. Hos oss hittar du dvärgraser som Dvärgvädur och Lejonhuvad kanin (“Löwen”), vilka är de mest lämpliga för barnfamiljer tack vare deras mindre storlek och fina temperament. De har en mycket charmig och nyfiken natur, vilket gör dem lätta att få tama och keliga.

En vuxen Dvärgvädur väger ca 1,8–2,5 kg. Huvudet är kort och brett med långa hängande öron. De finns i många färgvarianter och pälsen kan vara kort, lejonhuvad eller lång. En vuxen Lejonhuvad väger ca 1,1-1,9 kg och dess öron är rättuppstående. De är långhåriga kring huvudet som en “lejonman” och har kortare päls på resten av kroppen, och finns också i många olika färger.

Att välja kön & antal

Kaniner är sociala djur som bör hållas i par eller grupp när så är möjligt. Man kan hålla en kanin ensam om man ger den massor av uppmärksamhet, så kaninen känner att familjen är dess “flock”.

Vill man ha två eller fler kaniner från början ska man välja honor då de brukar trivas bra ihop om de har fått växa upp tillsammans, men garantier kan aldrig ges. Hanar kan inte hållas tillsammans.

Man kan även skaffa en hane som kastreras vid ca 4-5 månaders ålder och sätta in en ung hona till honom (vänta ca 1 månad efter kastrationen). Då hinner ni göra hanen riktigt tam, vilket honan sedan tar efter, och de blir med största sannolikhet ett lyckligt par!

"Kaninen är perfekt för dig som vill ha ett husdjur att både kela med och hitta på aktiviteter med."

När ni kommer hem

Låt kaninen vara ifred det första dygnet, så att den får en chans att vänja sig. Läs gärna högt ur en kaninbok bredvid buren, då vänjer kaninen sig vid er närvaro, och ni lär er mer om kaniner.

Kaniner är snabblärda och blir tryggare om de får lära känna sin nya familj redan första veckan. Sitt gärna med kaninen i knäet, och är den sprattlig så ha en mjuk handduk runt kaninen när du bär den. Bär alltid kaninen med en hand kring kroppen och andra handen under rumpan som stöd. Ge din nya vän extra mycket uppmärksamhet den första tiden så får ni en fin relation som varar.

"Kaniner är sociala djur som bör hållas i par eller grupp när så är möjligt."

Buren & Inredning

För att på bästa möjliga sätt få plats med det som kaninen behöver i buren rekommenderar vi en bur som har måtten 120x50 cm eller större. Enligt lag måste buren vara minst 0,5 m2 (100x50x50 cm) för en liten kanin, och 0,7 m2 (120x60x60 cm) för kaniner som väger 3-5 kg. Lägsta tillåtna burhöjd är 50 cm. Tänk på att 20 cm extra burlängd gör stor skillnad för kaninen. För info om burstorlek för större kaniner, besök jordbruksverkets hemsida.

Kaniner kan bo utomhus året om i en stadig träbur på ben. Flytta ut kaninen senast på hösten så att den får tid att vänja sig och få sin vinterpäls. Kaninen kan börja fälla sin värmande vinterpäls om man tar in den i värmen när det är kallt ute, så undvik detta. Om det blir minusgrader måste kaninerna få uppvärmt dricksvatten minst två gånger per dygn.

Under hela året kan kaninen vistas ute dagtid i en betesbur på gräsmattan. Tänk på att du alltid bör övervaka kaninen utomhus och skydda den mot drag, direkt solsken och eventuella rovdjur.

Som bottenmaterial rekommenderar vi ett naturligt bottenmaterial med hög uppsugningsförmåga, t.ex. alspån. Botten ska rengöras minst 1-2 gånger i veckan, beroende på antalet djur i buren och burens storlek. Använd ett effektivt rengöringsmedel för att få bort fläckar på burbottnen. Använd gärna ett desinficeringsmedel emellanåt för att eliminera bakterier och svamp.

Kaniner är renliga djur som oftast uträttar sina behov i ett hörn i buren, ställ dit en toalåda så underlättar det städningen. Använd sand eller strö (av annan sort än bottenmaterialet) i lådan. Man kan behöva lära kaninen vad lådan är till för; skopa upp allt nerkissat strö och lägg det i toalådan, och håll resten av buren skinande ren tills kaninen förstått poängen.

I buren måste det även finnas ett stadigt hyllplan som kaninen kan hoppa upp på och sitta under, och gärna ett hus att gömma sig i. Husets tak kan utnyttjas som hyllplan om det är tillräckligt stort. Kaninen bör också ha halm eller annat bomaterial.

Välj en matskål av keramik då de är svåra att välta för kaninen. En vattenflaska är att föredra men komplettera alltid med en vattenskål av keramik i början, tills kaninen har lärt sig att dricka ur flaskan. För att undvika att kaninen smutsar ner höet ska det placeras i en höhäck.

Föda & allmän skötsel

Kaniners föda ska i huvudsak bestå av hö som håller mage och tänder i trim. Höet får aldrig ta slut och bör fyllas på flera gånger om dagen. Det ska vara fräscht och väldoftande, öppna gärna påsen och lukta på det innan du köper det. Dåligt hö riskerar att göra kaninen sjuk.

Förutom hö ska kaniner även ha torrfoder i form av ett näringsrikt pellets med högt fiberinnehåll. Dryga pelletssorter ger man ca 4 msk/dag av till en vuxen kanin, och ungdjur ska ha fri tillgång. Tänk på att kaninens mage är känslig vid stress och miljöombyte, varför det är viktigt att ge samma mat som den är van vid under den första tiden. Gör alltid en mjuk övergång vid foderbyten.

Vänta minst 2 veckor efter att kaninen kommit hem med att ge grönfoder. Börja därefter försiktigt med en sak i taget då magen måste vänjas successivt. Grönsaker och frukt kan sedan erbjudas regelbundet i små mängder. Vänj också kaninen vid att äta gräs innan den får gå ut första gången.

Vattnet ska bytas dagligen och vattenskålen eller flaskan diskas. Tillsätt vitaminer regelbundet. Om kaninen bor inomhus bör ni ha en UV-lampa ovanför buren. Ljuset hjälper kaninen att bilda D-vitamin som behövs för att ta upp kalk och hålla kaninen frisk. Man kan också sätta in en kalksten i buren. Den kan plockas bort om kaninen gnager för mycket på den.

Kaniner tycker mycket om och mår bra av att få motion, så vänj kaninen tidigt vid att ha på sig en sele för promenader och hoppträning. Kaninen springer också gärna lös inomhus, men tänk på att göra rummet säkert först genom att t.ex. gömma elsladdar, och håll kaninen sällskap.

Berika buren med olika leksaker och växla gärna mellan dem när ni städar buren för att ge kaninen variation. Ge gärna kaninen mat eller godis i en aktiveringsleksak eller foderboll, det ger kaninen utlopp för sitt naturliga beteende att söka föda.

Kaniners tänder växer hela tiden och därför är det mycket viktigt att förse den med saker att gnaga på. Träbitar, gnagstänger och leksaker av trä hjälper till att undvika tand- & bettproblem samt ger kaninen sysselsättning. Kontrollera tänderna regelbundet.

Klorna bör klippas var 6-8:e vecka med en klosax för smådjur. Om man råkar klippa i pulpan är det bra att ha blodstillande pulver tillhands. När ni skaffar kanin från oss får ni med ett klippkort så att ni kan ta med kaninen till oss för kloklippning, och vår personal visar er gärna hur man gör.

Borsta kaninen regelbundet med en mjuk borste, och använd en speciell karda vid fällning. Använd även karda eller kam till långhåriga kaniner. Tovor ska avlägsnas för att undvika hudirritationer.

Rekommenderade produkter

See all products

Ferplast

Cage Multipla Maxi

1 739 kr

Om kaninen blir sjuk

Vi friskhetsbesiktigar kaninen när ni köper den, men visar kaninen tecken på ohälsa så kontakta oss omedelbart för rådgivning (och därefter om så behövs en veterinär). Vanliga symptom är slöhet, diarré, nysningar, rinnande nos, variga och rinnande ögon, onormal törst eller dålig aptit.

Det är en god idé att försäkra kaninen. Man kan även vaccinera den årligen (rådfråga din veterinär).

Fortplantning och könsbestämning

Dvärgkaniner blir könsmogna vid 4-5 månaders ålder, men bör inte paras före 6-11 månaders ålder. Honan bör få sin första kull före hon är 1 år. Dräktighetstiden är ca 31 dygn. Ungarna ska vara hos honan i minst 35 dygn, men bör inte lämna mamma före 6 veckors ålder. Stör inte en hona med ungar mer än vad som är nödvändigt, och håll henne i en egen bur. 

Hos hanen är könsöppningen rund med testiklar nedanför. Hos honan är könsöppningen långsmal.

Inköpslista

  • Rymlig bur - minst 0-5m²  (100x50x50 cm) för en dvärgkanin och för kaniner 2kg-3,5kg 0,7m² (120x60x60 cm).
  • Dammfritt högabsorberande bottenströ
  • Halm eller annat bomaterial
  • Höhäck
  • Pellets (samma sort som kaninen är van vid)
  • Hus
  • Sitthylla
  • Matskål av keramik
  • Vattenskål av keramik
  • Vattenflaska
  • Vitaminer (flytande eller pulver)
  • Gnagträ av olika slag
  • Toalåda
  • Strö eller sand till toalådan
  • Spade att göra rent buren med
  • Rengöringsmedel för burbottnen
  • Desinficeringsmedel för bur och inredning
  • Klosax eller klotång
  • Blodstillande pulver
  • Borste, karda och/eller kam för pälsvård
  • Karda mot fällning
  • Belöningsgodis
  • Sele för promenader och hoppning
  • Aktivering: Leksaker, hopphinder, tunnel o.dyl.
  • Transportbur
  • Betesbur
  • Faktabok om kaniner

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Prylguide: startkit för nya gerbilägare

16 maj 2023

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK