4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Fågel / Skötselråd & inköpslista nymfkakadua

Skötselråd & inköpslista nymfkakadua

Info samt att välja kön & antal

Nymfkakadua, eller Nymfparakit som den också kallas, är en av våra vanligaste burfåglar. De är större och har lite mer vilja än undulater, men kan också utveckla större och roligare personligheter. De kan bli väldigt tama och trevliga sällskapsfåglar. De har en livslängd på 10-15 år men de kan bli äldre.

Nymfkakaduan (Nymphicus hollandicus) lever i det vilda i Australiens inre delar. En vuxen nymfparakit är ca 30cm lång. De finns i olika färgkombinationer av gult, vitt och grått.

Nymfkakadua ska hållas i flock eller par.

Hanar är något lugnare än honor, medan honan har ett livligare temperament vilket många finner charmigt. Det spelar ingen roll om man har två fåglar av samma eller motsatt kön, de brukar trivas bra ihop oavsett.

När ni kommer hem

Låt nymfkakaduan vara ifred det första dygnet, så den får en chans att lära känna sitt nya hem. Ett litet tips är att läsa högt ur fågelboken bredvid buren. Då lär ni er om nymfkakaduan, samtidigt som den vänjer sig vid era röster och närvaro.

Vänta inte för länge med att börja göra nymfkakaduan tam, de är snabblärda och blir tryggare om de får lära känna sin nya familj redan första veckan. Håll ena handen i buren för att vänja fågeln vid handen, och använd mjuka rörelser. Ha gärna en bit hirs i handen! När den inte skyggar för att du rör vid inredningen, så försök att få den att kliva upp på ditt finger.

Släpp fågeln lös först när den är handtam, och dra för fönstren så att den inte flyger in i rutan och skadar sig. Kommer inte fågeln till dig när den ska in i buren, så använd en handduk eller håv att fånga den med. Ge din nya vän mycket uppmärksamhet de första veckorna, så får ni en fin relation som varar.

bird4

"Nymfkakaduan lever i det vilda i Australiens inre delar."

Buren & Inredning

Nymfkakaduor har ett stort flygbehov, så buren kan aldrig bli för stor! För att ge fågeln ett gott liv så rekommenderar vi att du väljer en rymlig bur, och gärna en voljär. Välj också en större bur om du ska ha flera fåglar tillsammans. Enligt lag måste storleken vara minst 0,84 m2 (120x70x80 cm).

Gallren ska vara täta för att fågeln inte ska kunna rymma. Tänk på att alltid skydda fågeln mot drag, kyla, direkt solsken och ev. rovdjur.

På botten av buren använder man finkornig sand eller naturströ beroende på vad man föredrar. Nymfkakaduan behöver snäckskal för matsmältningen, och detta strör man ut i sanden, eller erbjuder i en separat skål. Det finns också sand med snäckskal i.

Botten ska rengöras minst 1-2 gånger i veckan beroende på antalet fåglar i buren. Använd ett effektivt rengöringsmedel för att få bort fläckar på burbottnen. Använd gärna ett desinficeringsmedel emellanåt för att eliminera bakterier och svamp.

Sittpinnarna ska vara av olika tjocklek och material för att ge fötterna jämn belastning. Pinnarna ska vara jämnt fördelade över buren, så att fågeln med lätthet kan flyga mellan dem. De ska inte sitta så att det kan komma spillning i mat/vattenskålarna .

Leksaker är ett enkelt sätt att se till att din fågel alltid har något att göra, och det finns massor att välja på! Variera gärna material och färger. Tumregeln är att går det att pilla sönder eller pingla med så är det skoj! Byt leksaker ofta för att stimulera fågeln.

Ha två matskålar , en var till pellets och fröer, så att du lätt kan slänga fröskalen. Till en början bör du erbjuda vatten i en vattenskål, men en vattenautomat är att föredra när fågeln lärt sig använda den.

Färska frukter och grönt kan erbjudas i en separat skål, eller på ett fruktspett. Hirskolvar kan fästas med en klämma. Det finns också roliga aktiveringsleksaker att gömma nötter, frön och annat gott i.

Sätt gärna en UV-lampa ovanför buren, den hjälper din fågel hålla sig frisk och bilda eget D-vitamin, vilket i sin tur hjälper kalkupptagningen och bidrar till att hålla fågeln glad och frisk.

"Låt nymfkakaduan vara ifred det första dygnet, så den får en chans att lära känna sitt nya hem."

Föda & allmän skötsel

Nymfkakaduan  ska ha fri tillgång till pellets och en parakitfröblandning . När fågeln är ung eller ruggar kan du med fördel blanda äggfoder med pelletsen, det lockar den även att lära sig tycka om pellets. Som godis kan du erbjuda fröstänger , hirskolvar och fruktblandningar .

Tänk på att nymfkakaduans mage är känslig vid stress och miljöombyte. Behåll samma mat som de är vana vid, byt ej sort. Vänta minst 14 dagar med att ge grönfoder och börja försiktigt med en sak i taget, magen måste vänjas successivt. Frukt och grönsaker kan sedan ges regelbundet men i små mängder.

Vattnet ska bytas dagligen och matskålar och vattenskålen /flaskan diskas. Tillsätt vitaminer regelbundet och häng in ett sepiaskal och ett kalkblock i buren.

Nymfkakaduans näbb och klor växer hela tiden, så det är viktigt att den har leksaker och inredning att slipa dem på. Klorna bör du klippa om de blir för långa. Använd en speciell klotång  för smådjur. Om man råkar klippa i pulpan är det bra att ha blodstillande medel tillhands. Vill du ha information eller hjälp med kloklippningen så prata med vår personal.

Nymfkakaduan ruggar ett par gånger per år, vilket innebär att den byter hela fjäderskruden. Under denna tid är det viktigt att fågeln får extra ruggningsvitaminer . Skulle fågeln börja plocka sig själv på fjädrar så är det ett tecken på att den har väldigt tråkigt, och då måste du som ägare göra den glad igen! För att hindra den från att fortsätta plocka sig kan man spraya bitterspray på fjädrarna.

De tycker om att bada, erbjud den ett fågelbadkar några timmar i veckan, eller duscha den med fina droppar från en blomspruta.

Om nymfkakaduan blir sjuk

Vanliga symptom är viktförändringar, missfärgade/tuggade fjädrar, pluggar i näsborrarna, rodnad eller förlust av fjädrar runt ögonen, flagig hud eller näbb, onormal spillning. Om du upptäcker att din fågel verkar sjuk så kontakta oss omedelbart för rådgivning (och därefter om så behövs en veterinär).

Erbjud gärna fåglarna att sitta under värmelampa i en del av buren. Detta förebygger sjukdom och du ser att fågeln mår dåligt om den kurar under lampan hela tiden.

Fortplantning & könsbestämning

Nymfkakaduor blir könsmogna vid 8-9 månaders ålder. Äggen läggs med två dagars mellanrum, och de kläcks efter ca 21 dygn. Ungarna stannar kvar i boet tills de är ca 4 v. och behöver sen föräldrarnas omvårdnad i ca 2 veckor till innan de är redo att flytta.

Det är mycket svårt att se skillnad mellan könen före fågeln ruggat första gången, vilket den gör vid 9 månaders ålder. Efter det får hanen starkt röd färg på kindfläckarna. Honan har tvärband i gult och svart på undersidan av stjärtfjädrarna (ej vit/lutino).

Inköpslista

Rekommenderade produkter

See all products
Kod: PRISFEST (-15%)

Ferplast Transportbur Rekord 2

559 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Fågel

Så får du din zebrafink att trivas

15 maj 2023

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK