Hem / Tips & Råd / Reptil / Skötselråd & inköpslista mysksköldpadda
Info samt att välja kön & antal
Mysksköldpaddan är en liten nordamerikansk sköldpaddsart som tack vare sin blygsamma vuxenstorlek passar bra som husdjur. En vuxen mysksköldpadda blir mellan 5-15 centimeter lång som vuxen beroende på kön och lever i 50 år eller mer. Namnet mysksköldpadda kommer av att den kan producera ett myskliknande sekret genom en körtel på kroppens undersida, detta för att skrämma bort rovdjur. Mysksköldpaddan är mestadels vattenlevande, men ska också ha en landdel i sitt terrarium eller akvarium .
I naturen lever de oftast i ganska lågt vatten och ses ofta stå på botten och sticka upp huvudet över ytan. I akvariet eller terrariet behöver de dock också ha en del med vatten som erbjuder fullt simdjup. Som ung har mysksköldpaddan längsgående åsar i skalet, dessa jämnas ut och försvinner när den blir äldre, färgen varierar från ljusgrå till svartbrun.
Mysksköldpaddan går bra att hålla i par eller grupp, men man bör inte ha mer än en hane per terrarium eller akvarium. Det är bra om storlekarna på sköldpaddorna är någorlunda jämn så att inte de större djuren tar över och konkurrerar ut de yngre. Blanda inte olika arter av sköldpaddor, dels på grund av risken att de kan smitta varandra med olika sjukdomar och bära på olika bakterieflora men också för att en del arter som till exempel mysksköldpadda kan vara aggressiva mot andra arter
När ni kommer hem
Förbered terrariet i förväg så att allting är klart för att släppa in dina nya husdjur. Vattendelen ska vara fylld och pumpen ska cirkulera vattnet i minst en vecka innan ni släpper i sköldpaddorna. Använd gärna en bakteriekultur vid uppstarten. Vattensköldpaddor är inte djur som har någon vinning av att bli hanterade i onödan, utan i största möjliga mån ska de alltid vara kvar i sitt terrarium i en miljö som är anpassad för dem. Att gå runt på golvet är för kallt och halt för dem och de riskerar uttorkning. Närma er akvariet försiktigt så kommer sköldpaddorna efter hand vänja sig vid att ni finns där och kommer med mat.
Terrariet & Inredning
Det går bra att hålla mysksköldpaddor antingen i akvarium eller i ett terrarium med hög kant nedtill så att en vattendel ryms. En sköldpadda som är 15 centimeter lång ska ha ett bottenutrymme på 0,35 kvadratmeter, vilket motsvaras av ett terrarium eller akvarium som är 80 x 45 eller 100 x 35. Vattendjupet måste vara minst 20 centimeter. Från landdelen måste det vara så pass hög glaskant att sköldpaddan inte kan ta sig ut om den hålls i ett akvarium, räkna med sköldpaddans fulla längd plus eventuell inredning den kan stå på. Om ni väljer ett terrarium måste det ha en nätad del på toppen så att UV-ljus från belysningen kommer igenom.
Inred med grus eller sand på botten och skapa en sluttande landdel med hjälp av stenar , rötter och grus så att vattendjupet går från djupt till grundare och slutligen till land. Inred både land och vatten med stenar, rötter, grottor och fria ytor och använd gärna olika mossor och akvarieväxter , med fördel flytväxter, för att skapa en naturlig och attraktiv miljö med många gömställen för sköldpaddorna.
I vattendelen behövs en pump för att cirkulera och rena vattnet, använd ett märke som kan läggas ner på sidan eller välj en pump som är designad för lägre vattennivåer. En doppvärmare hjälper dig att hålla vattentemperaturen på 25 grader. Över landdelen ska det sitta en värmelampa så att sköldpaddorna får en solplats stor nog att rymma alla djur på en och samma gång. Temperaturen där ska vara ungefär 30 grader på solplatsen och det är viktigt att sköldpaddan inte kan nå lampan och bränna sig. Mät temperaturen på minst två platser i akvariet så att det varken blir för varmt eller kallt. Utöver en värmelampa behöver sköldpaddan också tillgång till UV-ljus, dessa rör bör bytas en gång om året ungefär.
Föda & allmän skötsel
Mysksköldpaddor är allätare, men ska när det gäller animaliskt protein bara äta sådant som de rimligen skulle kunna komma över i naturen, det vill säga fisk, räk- och kräftdjur, mask och insekter, och inte köttfärs eller kattmat. Det finns olika färdiga pelletsblandningar för sköldpaddor, och de kan också äta fryst fiskfoder som till exempel mygglarver och mysis, eller små bitar av grönsaker, räkor eller okryddad fisk. Med fördel kan man blanda ut fodret man ska ge sköldpaddan med några droppar vatten och kalciumpulver och multivitamin så att fodret drar i sig alla tillskott.
Byt ungefär hälften av vattnet varje vecka, och använd gärna en hävert med slang så att du samtidigt kan göra rent i bottengruset. Använd vattenberedningsmedel när du tillsätter nytt kranvatten. Mata vuxna sköldpaddor ungefär tre gånger i veckan och unga, växande djur oftare.
Om sköldpaddan blir sjuk
Kontakta omgående en reptilkunnig veterinär om du misstänker att din sköldpadda är sjuk. Vanliga tecken på sjukdom kan vara svullna eller insjunkna ögon, stängda ögon, slöhet, bubblor ur näsan eller sår. Som med de flesta reptiler döljer sköldpaddor mycket länge att de är sjuka, därför är det viktigt att alltid följa skötselråden och också eftersträva att skaffa sig mer kunskap. Att man inte ser någon sjukdom direkt vid fel hållning är inget bevis på att sköldpaddan tål det, bara på att den är bra på att maskera symptomen.
Fortplantning och könsbestämning
Honan är större än hanen, och hanens svans är mycket längre än honans. Hanens kloak sticker också ut mer och når ofta utanför skalkanten.
Efter en lyckad parning går honan upp på land och lägger två till tre omgångar med två till fyra ägg i varje. Äggen kläcks efter 80- 90 dygn om temperatur och luftfuktighet är rätt.
Viktig information
Salmonella ingår i sköldpaddans normala tarmflora, och det är därför viktigt att man har en god hygien, både i akvariet och att man är noga med att alltid tvätta händerna när man har hållit på med sin sköldpadda. Det är väldigt ovanligt att man blir smittad med salmonella av reptiler som hålls som husdjur, men man ska vara extra försiktig runt småbarn eller andra individer som av någon anledning inte har ett fullt utvecklat immunförsvar.
Mysksköldpaddor har en lång och flexibel hals och kan nå området runt sina bakben för att bitas om de skulle bli rädda eller stressade.
Inköpslista