4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Fågel / Skötselråd & inköpslista kanariefåglar

Skötselråd & inköpslista kanariefåglar

Info samt att välja kön & antal

Kanariefåglar är mycket fina och trevliga burfåglar. Hanen sjunger och drillar vackert. De har en livslängd på ca 10 år men kan bli äldre. En vuxen kanariefågel är ca 10-15 cm lång. De finns i många olika färgvarianter: gul, röd, vit, orange, brun, blågrå, viltfärgad och brokade.

Kanariefågeln (Serinus Canaria Canaria) kommer från Kanarieöarna, Madeira och Azorerna. De har funnits som sällskapsfåglar i över 500 år och avlats fram med betoning på deras sångförmåga. Kanariefåglar ska hållas i flock eller par. Hanar sjunger för att locka till sig honor och om han redan har en hona kan det hända att han låter bli att sjunga. Honor är precis lika vackra och är att föredra om du vill ha en tyst fågel. De trivs utmärkt tillsammans!

När ni kommer hem

Låt fågeln vara ifred det första dygnet för att ge den möjlighet att lära känna sitt nya hem. Ett litet tips är att läsa högt ur fågelboken bredvid buren, då lär ni er om kanariefåglar samtidigt som den vänjer sig vid era röster och närvaro.

Vänta inte för länge med att göra fågeln tam, de är snabblärda och blir tryggare om de får lära känna sin nya familj redan första veckan. Håll ena handen i buren för att vänja den vid handen och använd mjuka rörelser. Ha gärna en bit hirs i handen! När fågeln inte skyggar för att du rör vid inredningen, kan du försöka få den att kliva upp på ditt finger.

Släpp fågeln lös först när den är handtam och dra för fönstren så att den inte flyger in i rutan och skadar sig. Flyger fågeln inte självmant tillbaka in i buren, kan du använda en handduk eller en håv att fånga den med. Ge din nya vän mycket uppmärksamhet de första veckorna så får ni en fin relation som varar.

pairofyellowandorangecanarybirdsonrope

"Kanariefåglar är mycket fina och trevliga burfåglar. Hanen sjunger och drillar vackert."

Buren & inredning

Kanariefåglar har ett stort flygbehov och buren kan aldrig bli för stor! För att ge fågeln ett gott liv rekommenderar vi att du väljer en rymlig bur . Välj också en större bur om du ska ha flera fåglar tillsammans. Enligt lag måste storleken vara minst 0,31 m2 (70x45x60 cm). Gallren ska vara täta för att fågeln inte ska kunna rymma. Sommartid kan kanariefågeln bo utomhus i en voljär. Tänk på att alltid skydda fågeln mot drag, kyla, direkt solsken och ev. rovdjur.

På botten av buren används finkornig sand eller naturströ . Kanarien behöver snäckskal för matsmältningen som strös ut i sanden eller erbjuds i en separat skål. Det finns också sand med snäckskal i. Botten ska rengöras minst 1-2 gånger i veckan beroende på antalet fåglar i buren. Använd ett effektivt rengöringsmedel för att få bort fläckar på burbottnen. Använd gärna ett desinficeringsmedel emellanåt för att eliminera bakterier och svamp.

Sittpinnarna ska vara av olika tjocklek och material för att ge fötterna jämn belastning. Pinnarna ska vara jämnt fördelade över buren, så att fågeln med lätthet kan flyga mellan dem. De ska inte sitta så att det kan komma spillning i mat /vattenskålarna .

Leksaker är ett enkelt sätt att se till att din fågel alltid har något att göra, och det finns massor att välja på! Variera gärna material och färger. Byt leksaker ofta för att stimulera fågeln.

Ha en skål till fröerna. Till en början bör du erbjuda vatten i en vattenskål, men en vattenautomat är att föredra när fågeln lärt sig använda den.

Färska frukter och grönt kan erbjudas i en separat skål, eller på ett fruktspett. Hirskolvar kan fästas med en klämma.

Sätt gärna en UV-lampa ovanför buren, den hjälper din fågel hålla sig frisk och bilda eget D-vitamin, vilket i sin tur hjälper kalkupptagningen och bidrar till att hålla fågeln glad och frisk.

Föda & allmän skötsel

Kanarien ska ha fri tillgång till foder , och du kan ge både pellets och kanariefröblandning . När fågeln är ung eller ruggar kan du med fördel blanda äggfoder med pelletsen, det lockar den även att lära sig tycka om pellets .

Som godis kan du erbjuda fröstänger , hirskolvar och fruktblandningar . De gillar också färskt gräs vilket man kan odla i en groddbox och erbjuda året om!

Tänk på att fågelns mage är känslig vid stress och miljöombyte. Behåll samma mat som de är vana vid, byt ej sort. Vänta minst 14 dagar med att ge grönfoder och börja försiktigt med en sak i taget, magen måste vänjas successivt. Frukt och grönsaker kan sedan ges regelbundet men i små mängder.

Vattnet ska bytas dagligen och matskålar och vattenskålen /flaskan diskas. Tillsätt vitaminer regelbundet och häng in ett sepiaskal och ett kalkblock i buren.

Kanariens näbb och klor växer hela tiden, så det är viktigt att den har leksaker och inredning att slipa dem på. Klorna bör du klippa om de blir för långa. Använd en speciell klotång för smådjur. Om man råkar klippa i pulpan är det bra att ha blodstillande medel tillhands. Vill du ha information eller hjälp med kloklippningen så prata med vår personal.

Kanariefåglar ruggar ett par gånger per år, vilket innebär att den byter hela fjäderskruden. Under denna tid är det viktigt att fågeln får extra ruggningsvitaminer . Skulle fågeln börja plocka sig själv på fjädrar så är det ett tecken på att den har väldigt tråkigt, och då måste du som ägare göra den glad igen! För att hindra den från att fortsätta plocka sig kan man spraya bitterspray på fjädrarna.

Kanarier tycker om att bada, erbjud den ett fågelbadkar några timmar i veckan, eller duscha den med fina droppar från en blomspruta.

Om kanariefågeln blir sjuk

Vanliga symptom är: viktförändringar, missfärgade/tuggade fjädrar, pluggar i näsborrarna, rodnad eller förlust av fjädrar runt ögonen, flagig hud eller näbb och onormal spillning. Om du upptäcker att din fågel verkar sjuk så kontakta oss omedelbart för rådgivning (och därefter om så behövs en veterinär). Erbjud gärna fåglarna att sitta under värmelampa i en del av buren. Detta förebygger sjukdom, och du ser att fågeln mår dåligt om den kurar under lampan hela tiden.

Fortplantning och könsbestämning

Kanariefåglar blir könsmogna vid 1 års ålder. Honan lägger upp till 5 ägg som kläcks efter ca 12-14 dygn. Ungarna stannar kvar i boet tills de är ca 18 dagar, och behöver därefter föräldrarnas omvårdnad i ca 12 dagar innan de är redo att flytta.

Det är svårt att se skillnad mellan könen, men endast hanen sjunger. En person med ett tränat öga kan könsbestämma genom att titta på kloaken. Hos hanen är öppningen rund och hos honan är öppningen som ett vertikalt streck.

Inköpslista

Rekommenderade produkter

Ferplast Transportbur Rekord 2

559 kr

Pallfrakt

Savic Tasmania

3 599 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Fågel

Så får du din zebrafink att trivas

15 maj 2023

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK