4.5 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Skötselråd & inköpslista gerbil

Skötselråd & inköpslista gerbil

mongoliangerbilsmerionesaspet

Info samt att välja kön & antal

Gerbiler, eller ökenråttor som de även kallas, är livliga och trevliga små gnagare som är lätta att få tama. Gerbiler är väldigt aktiva djur med en otroligt nyfiken natur och passar utmärkt till er som vill ha husdjur som är roliga att umgås med. Dessutom är de roliga att titta på när de brottas med varandra och rumstrerar runt i buren. Gerbiler är mycket renliga och luktar väldigt lite. Eftersom gerbiler är väldigt snälla så passar de även i familjer med yngre barn, så länge de får hjälp med hanteringen då gerbiler kan vara kvicka. De är aktiva dygnet runt med regelbundna vilopauser. Gerbilens kropp är kompakt och bakbenen förlängda, vilket ger gerbilen en hoppande gångstil. Svansen har päls som slutar i en penselformad tofs. I det vilda är gerbiler alltid agoutifärgade, men numera finns de i många färger och teckningar såsom svart, vit, grå och siamesetecknade. En vuxen gerbil är ca 10-12 cm lång (18-23 cm inkl. svans) och väger ca 75-100 gram. Gerbilen har en livslängd på ca 3-4 år.

Eftersom gerbiler är sociala flockdjur så ska de hållas i par eller flock. Även om man tycker sig ha mycket tid för en ensam gerbil, så måste den för att må bra ha minst en livskamrat även när du inte är hemma eller när du sover. Enligt lag får gerbiler aldrig hållas ensamma.

Välj gärna unga gerbiler av samma kön som får växa upp tillsammans, då trivs de i regel bra ihop. Vill man sätta ihop vuxna djur (eller en vuxen med en yngre) så krävs det att man följer goda råd från någon erfaren, då revirstrider kan uppstå. Honor och hanar kan bli precis lika tama. Hanar har oftast ett lite lugnare temperament, medan honor är lite livligare.

När ni kommer hem

Låt gerbilerna komma till ro under första dygnet i det nya hemmet. Dra sedan nytta av gerbilernas nyfikenhet när ni ska få dem handtama, och locka dem till er med ett gott belöningsgodis . Tala mjukt med dem och gör inga hastiga rörelser, och ha tålamod medan dem undersöker din hand. Ge era nya vänner extra mycket uppmärksamhet de första veckorna, så får ni en fin relation som varar. Ju mer ni hanterar gerbilerna, desto tamare kommer de att bli.

Gerbilen klättrar ofta självmant upp på din hand eller arm. Kupa bägge händerna om gerbilen när ni lyfter upp den. Lyft aldrig gerbilen i svansen, det gör ont och kan skada den.

"Dra nytta av gerbilens nyfikenhet när ni ska få dem handtama, och locka dem till er med ett gott belöningsgodis "

Buren & Inredning

För att på bästa möjliga sätt få plats med det som gerbilerna behöver i buren rekommenderar vi en rymlig bur (60 x 30 cm). Välj gärna en bur med djup botten, och av material gerbilerna inte kan gnaga hål i och rymma genom. Tänk på att alltid skydda gerbilerna mot drag, kyla, direkt solsken och andra husdjur.

Som bottenmaterial rekommenderar vi ett naturligt bottenmaterial med hög uppsugningsförmåga, t.ex. alspån. Gerbiler älskar att gräva tunnlar, så blanda gärna ner äggkartonger, rör, ekologisk blomjord och annat roligt i spånet för variation. Burbotten ska rengöras minst en gång i veckan, beroende på burens storlek. Använd ett effektivt rengöringsmedel för att få bort fläckar. Använd också emellanåt ett desinficeringsmedel för att eliminera bakterier och svamp.

Lär gerbilerna att använda en toalåda så underlättar det städningen. Använd sand eller strö (av en annan sort än bottenmaterialet) i lådan. Skopa upp allt nerkissat strö och lägg det i toalådan, och håll resten av buren skinande ren tills de förstått poängen.

Gerbiler tycker om att göra rent pälsen genom att bada i finkornig chinchillasand. Häll upp den i t.ex. en keramikskål med höga kanter, och byt sanden om den blivit fuktig eller nersmutsad.

Gerbilerna behöver ett hus av trä som sovplats. Välj ett hus tillräckligt stort för alla gerbiler att få plats i samtidigt. Lägg gärna in en tuss bomaterial för dom att bädda med, och byt ut det ofta så sovplatsen alltid är ren.

Inred gärna buren med hyllplan, klätterställningar, tunnlar och annat som ger gerbilerna motion och utmaningar. Eftersom de är mycket aktiva djur är det viktigt att de har olika saker som de kan sysselsätta sig med, t.ex. rep, grenar, korgar, rör och kryp-in. För att hålla gerbilerna alerta och lyckliga är det bra att byta ut inredningen ofta så att de får nya saker att undersöka.

Välj matskålar av keramik då de är svårare att välta (en var till pellets och frön). En vattenflaska är att föredra, men komplettera alltid med en vattenskål av keramik i början, tills gerbilerna har lärt sig att dricka ur flaskan. Färskfoder ska serveras i en egen skål eller på ett fruktspett för att inte bli nedsmutsat och för att inte blöta ner torrfodret.

"Gerbiler, eller ökenråttor som de även kallas, är livliga och trevliga små gnagare som är lätta att få tama."

Föda & Allmän skötsel

Gerbilerna ska alltid ha fri tillgång till torrfoder i form av ett näringsrikt pellets. Man bör också komplettera med en fröblandning för att ge dem variation och sysselsättning, men den ska aldrig utgöra mer än hälften av dagsintaget. Ge samma mat som de är vana vid under den första tiden. För att undvika dålig mage bör man alltid göra en mjuk övergång vid foderbyten.

Gerbilen är en allätare som du kan ge grönsaker, frukter och små mängder av animalier (t.ex. ost och kokt ägg). Vänta två veckor med att ge färskfoder, och börja försiktigt med en sak i taget då magen måste vänjas successivt.

Vattnet ska bytas dagligen och vattenskålen /flaskan diskas. Tillsätt multivitaminer regelbundet i vattnet. Sätt in en kalksten i buren, den kan plockas bort om gerbilerna gnager för mycket på den.

Ta ut gerbilerna dagligen så att de får motion och stimulans. Använd gärna en lekhage . De springer gärna lösa inomhus, men tänk på att göra rummet säkert först genom att t.ex. gömma elsladdar, och håll dem alltid under uppsikt. Låt inte gerbilerna springa fritt före de är handtama.

Berika buren med olika leksaker och växla gärna mellan dem när ni städar buren för variation. Ge gärna mat eller godis i en aktiveringsleksak eller foderboll, det ger dem utlopp för deras naturliga beteende att söka föda. Undvik saker av plast.

Gerbilens tänder växer hela livet så det är mycket viktigt att förse den med saker att gnaga på. Träbitar, gnagstänger och leksaker av trä hjälper till att undvika tand- och bettproblem. Gerbiler älskar att gnaga på saker, så gnagträn och annat som t.ex. kartonger är uppskattad sysselsättning.

Klorna behöver i regel klippas väldigt sällan. Skulle de bli för långa så använd en klosax för smådjur. Skulle klorna bli för långa så kan ta med gerbilen till vår butik för kloklippning, och vår personal visar er gärna hur man gör.

Om gerbilen blir sjuk

Vi friskhetsbesiktigar gerbilen när ni köper den, men visar den tecken på ohälsa så kontakta oss omedelbart för rådgivning (och därefter om så behövs en veterinär). Vanliga symptom är slöhet, diarré, nysningar, rinnande nos, variga och rinnande ögon, onormal törst eller dålig aptit. Onormal klåda och sår kan tyda på ohyra. Gerbiler kan få mask och bör avmaskas en gång om året.

Fortplantning och könsbestämning

Gerbiler blir könsmogna vid 7-10 veckors ålder, men honor bör inte paras förrän de är ca 3 månader gamla. Dräktighetstiden är ca 24-26 dygn. Stör inte en hona med ungar mer än vad som är nödvändigt. Ungarna kan lämna sin mamma när de är ungefär 4-5 veckor.

Om hanen är kvar i buren deltar han i skötseln av ungarna, men tänk på att honan kan bli dräktig igen efter att hon fött.

Hos hanen sitter könsöppningen och analen längre ifrån varandra än hos honan.

Inköpslista

Rekommenderade produkter

See all products
Webbpris
-15%

Ferplast

Duna Fun Large

1 164 kr1 369 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Fästingar hos smådjur

23 april 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK