4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Skötselråd & inköpslista dvärghamster

Skötselråd & inköpslista dvärghamster

Dvärghamsterns olika sorter

Dvärghamstrar är pigga, nyfikna och kvicka små nattaktiva djur. På morgonen när man vaknar är hamstern oftast fortfarande uppe, men sover sen under större delen av dagen och vaknar framåt kvällen när man kommit hem. Dvärghamstern är full av liv och är rolig att titta på när den klättrar runt i sin bur , men kan också lära sig tycka om en kelstund i din hand. Dvärghamstrar finns i fyra arter, och dess livslängd är ca 2-3 år.

Rysk Vintervit Dvärghamster (Phodopus Sungorus), eller Sibirisk Dvärghamster som den också kallas, härstammar från Sibirien. Den blir ca 7-10 cm lång. Finns i olika färger; Agouti (brun med svart rygglinje och vit buk), Sapphire (mörkgrå med svart rygglinje och vit buk) och Pearl (helvit kropp med grå, svart/brun eller orange rygglinje). Under vintern kan de få en vit vinterpäls.

Campbells Dvärghamster (Phodopus Campbelli) härstammar från Centralasien. De blir ca 9-12 cm långa. Normalfärgen är Agouti (grå-brun med mörk rygglinje, magen och bågarna på sidorna är beigeaktiga), men de finns i flera olika färgvarianter.

Roborovskis Dvärghamster (Phodopus Roborovskii) härstammar från Mongoliet. Den är den minsta och livligaste av dvärghamstrarna och blir ca 5-7 cm lång. De är oftast viltfärgade (mörk botten med cremefärgade toppar, vit mage och vita ögonbryn).

Kinesisk Dvärghamster (Cricetulus Griseus) kommer från Kina. Dess långsmala kropp blir ca 8-10 cm och de har en svans som kan bli 2-3 cm lång. Färgen är gråbrun med mörk rygglinje.

Att välja kön och antal

Campbells och Vintervita kan man ha ensamma, men också parvis eller i små grupper om man har en rymlig bur och erfarenhet, då bråk kan uppstå. Roborovskis bör man om möjligt hålla flera tillsammans. Kinesisk vill oftast vara ensam. Man ska aldrig hålla olika dvärghamsterarter i samma bur.

Om man vill ha ett par eller en grupp dvärghamstrar bör man köpa kullsyskon av samma kön. Hona och hane bör endast sitta tillsammans om man planerar att avla på dem.

photoofthecoupleoffunnydecorativerodentshamsterssitting

"Dvärghamstrar är pigga, nyfikna och kvicka små nattaktiva djur."

När ni kommer hem

Låt hamstern vara i fred det första dygnet, så den får chans att lära känna sitt nya hem. Läs gärna högt ur hamsterboken bredvid buren, då vänjer hamstern sig vid er närvaro, och ni lär er mer om den.

Hamsterungar är livliga men blir fort tama om de hanteras ofta. Locka till dig hamstern med ett bra belöningsgodis, så den lär sig att förknippa din hand med något positivt. Försök gärna få den att självmant gå upp på din hand. När du väl lyfter upp den så håll händerna kupade om den. Sitt gärna på golvet med hamstern för att undvika att den faller och slår sig.

Ge din nya vän extra mycket uppmärksamhet de första veckorna, så får ni en fin relation som varar. Ju mer du hanterar den, desto trevligare kommer den att bli. Är hamstern rädd för dina händer är ett bra tips att gnugga dem i lite nerlortat bottenmaterial så att dina händer luktar mer hamster.

Buren & Inredning

För att på bästa möjliga sätt få plats med det som hamstern behöver i buren rekommenderar vi en rymlig bur (55 x 30 cm), som gärna har extra hyllplan.Tänk på att alltid skydda hamstern mot drag, kyla, direkt solsken och andra husdjur.

Som bottenmaterial rekommenderar vi ett naturligt bottenmaterial med hög uppsugningsförmåga, t.ex. alspån. Botten ska rengöras minst 1-2 gånger i veckan, beroende på burens storlek. Använd ett effektivt rengöringsmedel för att få bort fläckar på burbottnen. Använd också emellanåt ett desinficeringsmedel för att eliminera bakterier och svamp.

Hamstrar är renliga djur som oftast uträttar sina behov i ett hörn i buren, ställ dit en toalåda så underlättar det städningen. Använd sand eller strö (av annan sort än bottenmaterialet) i lådan. Man kan behöva lära hamstern vad lådan är till för; skopa upp allt nerkissat strö och lägg det i toalådan, och håll resten av buren skinande ren tills hamstern förstått poängen.

Hamstrar tycker om att rena pälsen genom att bada i finkornig sand, låt därför alltid en lagom stor keramikskål med chinchillasand stå i buren. Byt sanden om den blivit fuktig eller nersmutsad.

Vi rekommenderar ett hus av trä, eftersom materialet andas. Lägg in en tuss bomaterial, men använd aldrig vanlig bomull då den kan fastna om hamstern stoppar den i kindpåsarna. Städa ofta i huset för att plocka bort gammalt foder som hamstern gömt där, och byt bomaterialet varje vecka.

I buren bör det finnas ett springhjul för att tillfredsställa hamsterns behov att springa. Det ska vara minst 15 cm. Inred gärna buren med olika hyllor, klätterställningar, rör och annat som ger hamstern stimulans och motion. För att hålla hamstern alert och lycklig är det bra att byta ut och möblera om i inredningen ofta så att den får nya saker att undersöka.

Välj en matskål av keramik då de är svårare att välta för hamstern. En vattenflaska är att föredra, men komplettera alltid med en vattenskål av keramik i början, tills hamstern har lärt sig att dricka ur flaskan. Färskfoder ska serveras i en egen skål eller på ett fruktspett för att inte bli nedsmutsat.

Föda & Allmän skötsel

Hamstern ska alltid ha fri tillgång till torrfoder i form av ett näringsrikt pellets . Man kan också komplettera med en fröblandning för att ge hamstern variation och sysselsättning, men den ska aldrig utgöra mer än hälften av dagsintaget. Ge samma mat som hamstern är van vid under den första tiden. För att undvika dålig mage bör man alltid göra en mjuk övergång vid foderbyten.

Dvärghamstrar är allätare som du kan ge små mängder av frukt och grönsaker, och mycket små portioner animalier (t.ex. ost, skinka, kokt ägg). Vänta två veckor med att ge färskfoder, och börja försiktigt med en sak i taget då magen måste vänjas successivt.

Vattnet ska bytas dagligen och vattenskålen/flaskan diskas. Tillsätt multivitaminer regelbundet i vattnet. Sätt in en kalksten i buren, den kan plockas bort om hamstern gnager för mycket på den.

Dvärghamstrar tycker mycket om och mår bra av att få motion, så låt gärna hamstern vistas i en lekhage eller springa i en springboll på golvet under uppsikt.

Berika buren med olika leksaker och växla gärna mellan dem när ni städar buren för att ge hamstern variation. Ge gärna mat eller godis i en aktiveringsleksak, det ger hamstern utlopp för sitt naturliga beteende att söka och samla föda.

Hamsterns tänder växer hela livet så det är mycket viktigt att förse den med saker att gnaga på. Träbitar, gnagstänger och leksaker av trä hjälper till att undvika tand- och bettproblem, samt ger hamstern sysselsättning. Kontrollera tänderna regelbundet.

Klorna behöver i regel aldrig klippas, men skulle de bli för långa så använd en klosax för smådjur. Skulle klorna bli för långa så kan ta med hamstern till vår butik för kloklippning, och vår personal visar er gärna hur man gör.

Borsta gärna hamstern regelbundet med en liten mjuk borste . Det avlägsnar smuts och lösa hår, och gör också hamstern mer van vid beröring.

Om hamstern blir sjuk

Vi friskhetsbesiktigar hamstern när ni köper den, men visar den tecken på ohälsa så kontakta oss omedelbart för rådgivning (och därefter om så behövs en veterinär). Vanliga symptom är slöhet, diarré, variga ögon, onormal törst eller dålig aptit. Onormal klåda kan tyda på ohyra eller allergi. Tvätta händerna före ni tar i hamstern om ni är förkylda, då den kan bli smittad.

Fortplantning & könsbestämning

Dvärghamstrar blir könsmogna vid  ca 4-5 veckors ålder, men honor bör inte paras förrän de är 3 månader gamla. Dräktighetstiden är ca 18-21 dygn. Stör inte en hona med ungar mer än vad som är nödvändigt. Ungarna ska vara med honan i minst 22 dygn, och kan lämna sin mamma när de är ungefär 4 veckor.

Hos hanen sitter könsöppningen och analen längre ifrån varandra än hos honan. Det kan vara svårt att könsbestämma ungdjur.

Inköpslista

Rekommenderade produkter

See all products

Ferplast Maxi Duna Multy

1 399 kr

Pallfrakt

Savic Royal XL Super De Luxe Small Animal Cage

5 999 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Kaninpest och kaningulsot

3 maj 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK