4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Skötselråd & inköpslista tamråtta

Skötselråd & inköpslista tamråtta

Info samt att välja kön & antal

Tamråttor är intelligenta och mycket sociala djur som är lätta att göra tama. De är omåttligt nyfikna och passar utmärkt till er som vill ha husdjur som tycker om att vara med där det händer saker. Om ni ger dem mycket kärlek och uppmärksamhet så kommer ni i gengäld att få keliga kompisar som kommer älska att vara med er!

Eftersom råttor är väldigt snälla och lätta att hantera så passar de även i familjer med yngre barn. Råttorna anpassar sig snabbt till familjens rutiner.

De finns i många olika färger och teckningar. Pälsen är vanligen släthårig, men det finns också rex vars underpäls och morrhår är lockiga. Öronen på en tamråtta är oftast “toppörade” men det finns också dumbo-råttor vars öron sitter lägre.

En vuxen hane blir ca 700 g och honan 400 g. Råttan kan bli ca 28 cm lång och svansen ca 25 cm lång. Tamråttan har en livslängd på ca 2-3 år.

Eftersom råttor är sociala flockdjur så ska de hållas i par eller flock. Även om man tycker sig ha mycket tid för en ensam råtta, så måste den för att må bra ha minst en livskamrat även när du inte är hemma eller när du sover. Enligt lag får råttor aldrig hållas ensamma.

Välj gärna unga råttor av samma kön som får växa upp tillsammans, då trivs de i regel bra ihop. Man kan också sätta ihop vuxna råttor, eller vuxna med unga djur, men det kräver oftast att man följer goda råd från någon erfaren.

Honor och hanar kan bli precis lika tama. Hanar har oftast ett lite lugnare temperament, medan honor är lite livligare.

När ni kommer hem

För att råttorna ska känna sig trygga bör man umgås med dem redan första dagen i deras nya hem.  Man kan t.ex. ha dem innanför tröjan när man sitter i soffan. Kela med dem och prata med en mjuk röst. Ge era nya vänner extra mycket uppmärksamhet de första veckorna, så får ni en fin relation som varar. Ju mer ni hanterar råttorna, desto trevligare och tryggare kommer de att bli.

Eftersom råttan är ett utpräglat flockdjur så är det naturligt för den att ledaren sätter regler, och den ska precis som hundar uppfostras med en mjuk men bestämd hand. Säg ett klart och tydligt nej och lyft bort råttan om den gör fel, men bestraffa aldrig fysiskt! Håll hårt på reglerna - var konsekvent - och beröm när den gör rätt.

Tänk på att alltid ge ordentligt stöd när du lyfter råttan och använd gärna båda händerna. Råttan klättrar ofta självmant upp på din hand och arm. Lyft aldrig i svansen, det gör ont och kan skada den.

cutelittlehamsterinwomanshandsonawhitebackground

"För att råttorna ska känna sig trygga bör man umgås med dem redan första dagen i deras nya hem."

Buren & Inredning

För att på bästa möjliga sätt få plats med det som råttorna behöver i buren rekommenderar vi en rymlig bur (80 x 50 x 70 cm), som gärna har extra höjd och flera hyllplan. Tänk på att alltid skydda råttorna mot drag, kyla, direkt solsken och andra husdjur.

Som bottenmaterial rekommenderar vi ett naturligt bottenmaterial med hög uppsugningsförmåga, t.ex. alspån. Botten ska rengöras minst 1-2 gånger i veckan, beroende på burens storlek. Använd ett effektivt rengöringsmedel för att få bort fläckar på burbottnen. Använd också emellanåt ett desinficeringsmedel för att eliminera bakterier och svamp.

Lär råttorna att använda en toalåda så underlättar det städningen. Använd sand eller strö (av en annan sort än bottenmaterialet) i lådan. Skopa upp allt nerkissat strö och lägg det i toalådan, och håll resten av buren skinande ren tills de förstått poängen.

Råttorna behöver ett hus som skyddad sovplats. Välj ett hus tillräckligt stort för alla råttorna att få plats i samtidigt. Lägg in en tuss bomaterial för dom att bädda med, och byt det ofta så sovplatsen är ren. Andra uppskattade sovplatser är stora rör och mysiga hängmattor.

Inred gärna buren med olika hyllplan så råttorna får gott om utrymme. Eftersom råttor är mycket aktiva djur är det viktigt att de har leksaker och annat som de kan sysselsätta sig med, t.ex. rep, grenar, korgar, rör och kryp-in. För att hålla råttorna alerta och lyckliga är det bra att byta ut och möblera om i inredningen ofta så att de får nya saker att undersöka.

Välj matskålar av keramik då de är svårare att välta (en var till pellets och frön), eller metallskålar med fäste så de kan hängas upp. En vattenflaska är att föredra, men komplettera alltid med en vattenskål i början, tills råttorna har lärt sig att dricka ur flaskan. Färskfoder ska serveras i en egen skål eller på ett fruktspett för att inte bli nedsmutsat och för att inte blöta ner torrfodret.

"Ju mer ni hanterar råttorna, desto trevligare och tryggare kommer de att bli."

Föda & Allmän Skötsel

Råttorna ska alltid ha fri tillgång till torrfoder i form av ett näringsrikt pellets. Man kan också komplettera med en fröblandning för att ge dem variation och sysselsättning, men den ska aldrig utgöra mer än hälften av dagsintaget. Ge samma mat som de är vana vid under den första tiden. För att undvika dålig mage bör man alltid göra en mjuk övergång vid foderbyten.

Man kan även ge färskfoder dagligen och råttor äter gladeligen av vår mat. Dagligen kan du ge grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Några gånger i veckan kan du ge t.ex. lite frukt, pasta, ris eller potatis, samt lite animalier som yoghurt, ägg, vitt kött, kokt fisk eller skaldjur.

Sockrad, salt, fet och stekt mat är gott men onyttigt och ska därför undvikas. Vänta två veckor med att ge färskfoder, och börja försiktigt med en sak i taget då magen måste vänjas successivt.

Vattnet ska bytas dagligen och vattenskålen/flaskan diskas. Tillsätt multivitaminer regelbundet i vattnet. Sätt in en kalksten i buren, den kan plockas bort om råttorna gnager för mycket på den.

Ta ut dina råttor dagligen så att de får motion och stimulans. Använd gärna en sele vid promenader. Råttorna springer gärna lösa inomhus, men tänk på att göra rummet säkert först genom att t.ex. gömma elsladdar, och håll dem alltid under uppsikt. Låt dem inte springa fritt före de är handtama.

Berika buren med olika leksaker och växla gärna mellan dem när ni städar buren för att ge råttorna variation. Ge gärna mat eller godis i en aktiveringsleksak eller foderboll, det ger dem utlopp för deras naturliga beteende att söka föda.

Råttans tänder växer hela livet så det är mycket viktigt att förse den med saker att gnaga på. Träbitar, gnagstänger och leksaker av trä hjälper till att undvika tand- och bettproblem, samt ger råttan sysselsättning. Kontrollera tänderna regelbundet.

Klorna behöver i regel klippas väldigt sällan. Skulle de bli för långa så använd en klosax för smådjur. Skulle klorna bli för långa så kan ta med råttan till vår butik för kloklippning, och vår personal visar er gärna hur man gör.

Borsta gärna regelbundet med en mjuk borste. Det avlägsnar smuts och lösa hår, och gör också råttorna mer vana vid beröring. Råttor kan badas om de är smutsiga, och att simma i grunt vatten är utmärkt motion. Använd ljummet vatten och ett milt schampo, och akta öron och nos. Torka råttan noggrant efter badet så att den inte blir förkyld.

Om råttan blir sjuk

Vi friskhetsbesiktigar råttan när ni köper den, men visar den tecken på ohälsa så kontakta oss omedelbart för rådgivning (och därefter om så behövs en veterinär). Vanliga symptom är slöhet, diarré, nysningar, rinnande nos, variga och rinnande ögon, onormal törst eller dålig aptit. Onormal klåda och sår kan tyda på ohyra. Äldre råttor kan drabbas av cancer, vilket visar sig i form av knölar.

Fortplantning och könsbestämning

Råttor blir könsmogna vid 5-6 veckors ålder, men honor bör inte paras förrän de är ca 3-6 månader gamla. Dräktighetstiden är ca 21-25 dygn. Flytta hanen till en egen bur före nedkomsten. Stör inte en hona med ungar mer än vad som är nödvändigt. Ungarna kan lämna sin mamma när de är ungefär 4-5 veckor

Hos hanen sitter könsöppningen och analen längre ifrån varandra än hos honan, och hanarna får efter könsmognaden en väl synlig pung.

Inköpslista

Rekommenderade produkt

See all products
Webbpris
-30%

Ferplast Maxi Duna Multy

979 kr1 399 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Kaninpest och kaningulsot

3 maj 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK