Hem / Tips & Råd / Katt / Så tar du hand om din seniorkatt
Även om din seniorkatt inte är lika pigg och alert längre, är det viktigt att ge den minst lika mycket uppmärksamhet och omsorg som innan. Rutiner blir allt mer viktiga och din katt behöver en lugn och stillsam plats i hemmet att vila på.
Tamkatter blir vanligtvis runt 15 år gamla men det blir allt vanligare med katter på över 20 år. Det beror dels på att katten har fått en högre status i samhället, dels tack vare en mer avancerad djursjukvård. En äldre katt kan bli känsligare för kyla. Ordna därför en varm, mysig plats där katten kan vara ifred, exempelvis en mjuk kattbädd eller kattigloo att krypa in i. Även om en gammal katt sover mer och rör sig mindre finns lekfullheten kvar. Aktivera din katt med kattleksaker så blir den rörligare. Se upp för övervikt som är mer påfrestande för äldre katter som är lite stelare. Bantningsfoder kan vara ett alternativ för mindre aktiva katter. Katten äter ofta mindre när den blir äldre, dessutom försämras lukt - och smaksinnet. Lättsmält mat som konserv och torrfoder är bra eftersom katten lätt får förstoppning. Prova dig fram och se vilket foder som passar bäst för just din senior. Det finns speciella foder för äldre katter som innehåller mer fibrer och mindre fosfat. Fråga gärna vår personal om råd.
När din katt har fyllt sju - åtta år är det dags att börja ta med den till veterinären för årliga kontroller. Då undersöks blod, lever, njurar, sköldkörtel - och blodsockervärden. Om din katt blir sjuk och behandling sätts in tidigt kan din katts liv förlängas. Det finns exempelvis speciella kattfoder som hjälper vid njur - och leversjukdomar. Det är viktigt att kontrollera din katts tänder regelbundet eftersom tandsten kan ge tandlossning och inflammationer i munhålan. Katten kan även drabbas av tandsjukdomen FORL/TR som bryter ned den hårda tandvävnaden.