4.5 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Så får du din tamråtta att trivas

Så får du din tamråtta att trivas

whitefunnydecorativehomeratsniffstheareaona

När du kommer hem med dina nya tamråttor är det en bra idé att umgås med dem på en gång. Kela med dem, prata med en mjuk röst och ha dem innanför tröjan när du sitter i soffan.

Ge dina nya vänner extra mycket uppmärksamhet de första veckorna, så får ni en fin relation som varar länge. Ju mer du hanterar råttorna, desto trevligare och tryggare kommer de att bli.

Eftersom råttan är ett utpräglat flockdjur så är det naturligt för den att ledaren sätter regler och den ska, precis som hundar, uppfostras med en mjuk men bestämd hand. Säg ett klart och tydligt nej och lyft bort råttan om den gör fel men bestraffa ALDRIG fysiskt. Håll hårt på reglerna – var konsekvent – och beröm när den gör rätt.

Tänk på att alltid ge ordentligt stöd när du lyfter råttan och använd gärna båda händerna. Råttan klättrar ofta självmant upp på din hand och arm. Lyft aldrig i svansen, det gör ont och kan skada den.

Buren

För att få plats med det som dina tamråttor behöver i buren och för att de ska trivas behöver buren vara tillräckligt stor. Enligt djurskyddslagstiftningen får buren aldrig vara mindre än nedan (eventuella hyllplan räknas inte in i ytan):

● Minsta tillåtna yta 0,18 m²

● Minsta yta per djur vid grupphållning 0,06 m

● Minsta mått på kortaste sidan 0,3 m

● Minsta höjd 0,3 m

Tänk på att alltid skydda råttorna mot drag, kyla, direkt solsken och andra husdjur.

Inredningen

Råttorna vill ha ett dammfritt naturligt bottenmaterial med hög uppsugningsförmåga, exempelvis alspån. Botten ska rengöras minst 1-2 gånger i veckan, beroende på burens storlek. Använd ett effektivt rengöringsmedel för att få bort fläckar på burbotten. Använd också emellanåt ett desinficeringsmedel för att eliminera bakterier och svamp.

Lär råttorna att använda en toalåda så underlättar det städningen. Använd sand eller strö av en annan sort än bottenmaterialet i lådan. Skopa upp allt nerkissat strö och lägg det i toalådan, och håll resten av buren skinande ren till dess de förstått poängen.

Råttorna behöver ett hus som skyddad sovplats. Välj ett hus tillräckligt stort för alla råttorna att få plats i samtidigt. Lägg in en tuss bomaterial för dem att bädda med och byt det ofta så sovplatsen är ren. Andra uppskattade sovplatser är stora rör och mysiga hängmattor .

Inred gärna buren med olika hyllplan så råttorna får gott om utrymme. Eftersom råttor är mycket aktiva varelser är det viktigt att de har leksaker och annat som de kan sysselsätta sig med såsom rep, grenar, korgar, rör och krypin. För att råttorna ska trivas är det bra att byta ut och möblera om i inredningen ofta så att de får nya saker att undersöka.

Välj matskålar av keramik då de är svårare att välta – en var till pellets och frön, eller metallskålar med fäste så att de kan hängas upp. En vattenflaska är att föredra, men komplettera alltid med en vattenskål i början tills råttorna har lärt sig att dricka ur flaskan. Färskfoder ska serveras i en egen skål eller på ett fruktspett för att inte bli nedsmutsat och för att inte blöta ner torrfodret.

Vad äter en tamråtta?

Råttorna ska alltid ha fri tillgång till torrfoder i form av ett näringsrikt pellets. Du kan också komplettera med en fröblandning för att ge dem variation och sysselsättning men den ska aldrig utgöra mer än hälften av dagsintaget. Ge samma mat som de är vana vid under den första tiden. För att undvika dålig mage bör du alltid göra en mjuk övergång vid foderbyten.

Du kan även ge färskfoder dagligen och råttor äter gladeligen av vår mat. Ge dem grönsaker, rotfrukter och baljväxter dagligen och frukt, pasta, ris eller potatis, samt lite animalier som yoghurt, ägg, vitt kött, kokt fisk eller skaldjur några gånger i veckan. Sockrad, salt, fet och stekt mat bör undvikas. Vänta två veckor med att ge färskfoder, börja försiktigt med en sak i taget då magen måste vänjas successivt.

Vattnet ska bytas dagligen och vattenskålen och flaskan diskas. Tillsätt multivitaminer i vattnet regelbundet och sätt in en kalksten i buren. Den kan plockas bort om råttorna gnager för mycket på den.

Allmän skötsel

Ta ut dina råttor dagligen så att de får motion och stimulans. Använd en sele vid promenader. Råttorna springer gärna lösa inomhus men tänk på att göra rummet säkert först genom att gömma elsladdar och annat farligt de kan gnaga på. Håll dem alltid under uppsikt och låt dem inte springa fritt förrän de är handtama.

Berika buren med olika leksaker och växla gärna mellan dessa när du städar buren för att ge råttorna variation. Ge gärna mat eller godis i en aktiveringsleksak eller foderboll, det ger dem utlopp för deras naturliga beteende att söka föda.

Råttans tänder växer hela livet så det är mycket viktigt att förse den med saker att gnaga på. Träbitar, gnagstänger och leksaker av trä hjälper till att undvika tand- och bettproblem och ger råttan sysselsättning. Kontrollera tänderna regelbundet.

Klorna behöver i regel klippas väldigt sällan. Skulle de bli för långa – använd en klosax för smådjur. Du kan även ta med råttan till vår butik för kloklippning och vår personal visar er gärna hur man gör.

Borsta pälsen regelbundet med en mjuk borste . Det avlägsnar smuts och lösa hår och gör också råttorna mer vana vid beröring. Råttor kan badas om de är smutsiga – och att simma i grunt vatten är utmärkt motion. Använd ljummet vatten och ett milt schampo och akta öron och nos. Torka råttan noggrant efter badet så att den inte blir förkyld.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Prylguide: startkit för nya gerbilägare

16 maj 2023

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK