Hem / Tips & Råd / Smådjur / Så får du din guldhamster att trivas
Här är våra bästa tips för att ge din guldhamster de bästa förutsättningarna för ett gott liv hos sin nya familj.
För att få plats med det som din guldhamster behöver i buren och för att den ska trivas behöver buren vara tillräckligt stor. Enligt djurskyddslagstiftningen får buren aldrig vara mindre än nedan (eventuella hyllplan räknas inte in i ytan):
● Minsta tillåtna yta 0,12 m²
● Minsta mått på kortaste sidan 0,25 m
● Minsta höjd 0,2 m
Som bottenmaterial rekommenderar vi dammfritt bottenmaterial med hög uppsugningsförmåga – man kan gärna använda sig av flera sorters material i buren för att göra det roligare för hamstern tex , kutterspån, alspån, Kaytee Clean&Cosy eller Exoterra Forest Moss.
Guldhamstrar är renliga djur som gärna uträttar sina behov på ett och samma ställe i buren, ställ därför en toalåda i ett hörn så underlättar du städningen. Använd sand eller strö av annan sort än bottenmaterialet i lådan. För att lära din hamster vad toalådan är till för kan du skopa upp allt nerkissat strö och lägg det i lådan. Håll resten av buren skinande ren tills din hamster lärt sig.
Guldhamstrar tycker också om att hålla sin päls ren genom att bada i finkornig sand . Införskaffa en lagom stor keramikskål och fyll den med chinchillasand och placera i buren, byt sanden så fort den är smutsig eller fuktig.
Guldhamstrar behöver ett litet krypin i buren, gärna ett hus i trä då materialet andas. Lägg in lite bomaterial så hamstern kan boa in sig och göra mysigt, men undvik bomull då den lätt kan fastna om hamstern stoppar den i sina kindpåsar. Glöm inte att städa huset när du städar resten av buren och byt gärna bomaterialet samtidigt.
För att hålla din guldhamster aktiverad och tillgodose deras naturliga behov att röra på sig bör det finnas ett springhjul i buren som är minst 28 cm i diameter. Inred gärna buren i olika nivåer med hyllplan , klätterställningar och rör så den får en rolig vardag. Glöm inte att möblera om då och då så att din hamster får nya miljöer att undersöka.
Aktivera din guldhamster
Guldhamstrar är mycket aktiva och mår bra av motion, vänj därför din hamster tidigt vid att ha på sig en sele för säker hantering utanför buren. Ett tips är att ha en lekhage så att den kan få springa fritt under uppsikt, detta är säkrare än att släppa hamstern helt fri i ett rum där den kan skada sig eller gömma sig. Ge gärna mat eller godis i en aktiveringsleksak eller en foderboll , det ger hamstern utlopp för sitt naturliga beteende att söka och samla föda.
Matplats
För mat och vatten rekommenderar vi skålar av keramik, de är svårare för hamstern att välta. Om du vill ge färskfoder till din guldhamster, servera det helst i en egen skål eller på fruktspett för att undvika att smutsa ner fodret. Komplettera vattenskålen med en vattenflaska så att den kan välja själv, fyll på med färskt vatten och diska skål och flaska dagligen.
Vad äter guldhamstrar?
Guldhamstrar är allätare men ska alltid ha fri tillgång till torrfoder i form av ett näringsrikt pellets . För att ge din hamster lite variation kan du komplettera med en näringsrik fröblandning, men den ska inte utgöra mer än hälften av dagsintaget. I början är det viktigt att ge din hamster samma mat som den är van vid, gör alltid foderbyten successivt för att undvika orolig mage.
Om du vill unna din guldhamster något extra gott kan du ge små mängder av frukter och grönsaker eller mycket små portioner animalier som exempelvis ost, skinka och kokt ägg.
Tillsätt gärna multivitaminer regelbundet i vattnet så att din hamster får i sig allt den behöver för att må bra. Placera en kalksten i buren som den kan gnaga på men plocka bort om hamstern skulle gnaga alldeles för mycket på den.
Omvårdnad
Tänderna på en guldhamster växer hela livet och därför är det viktigt att förse den med saker att gnaga på. Gnagstänger , träbitar och leksaker av trä är bra saker att erbjuda din hamster att sätta tänderna i. Ta för vana att kontrollera tänderna regelbundet.
Klorna på hamstrar behöver i regel aldrig klippas men om de skulle bli för långa så använd en klosax för smådjur. Skulle klorna bli för långa så kan du ta med din hamster till vår butik för kloklippning, vår personal visar er gärna hur man gör.
Hamstrar med längre päls bör kammas för att undvika tovor men alla hamstrar mår bra av att borstas regelbundet med en mjuk borste . Detta avlägsnar smuts, lösa hår och gör också hamstern mer van vid beröring.