4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Så får du din gerbil att trivas

Så får du din gerbil att trivas

När du kommer hem med dina gerbiler är det dags att göra dem hemmastadda. Låt gerbilerna komma till ro under första dygnet och dra sedan nytta av gerbilens nyfikenhet när du ska få dem handtama.

Locka dem till dig med ett gott belöningsgodis och prata mjukt. Gör inga hastiga rörelser och ha tålamod medan dem undersöker din hand. Ge dina nya vänner extra mycket uppmärksamhet de första veckorna så får ni en fin relation som varar. Ju mer du hanterar gerbilerna, desto tamare kommer de att bli.

Gerbilen klättrar ofta självmant upp på din hand eller arm. Kupa bägge händerna om gerbilen när du lyfter upp den. Lyft ALDRIG gerbilen i svansen, det gör ont och kan skada den.

Buren

För att få plats med det som dina gerbiler behöver i buren – och för att de ska trivas – behöver buren vara tillräckligt stor. Enligt djurskyddslagstiftningen får buren aldrig vara mindre än nedan (eventuella hyllplan räknas inte in i ytan):

  • Minsta tillåtna yta 0,12 m²
  • Minsta yta per djur vid grupphållning 0,06 m
  • Minsta mått på kortaste sidan 0,25 m
  • Minsta höjd 0,2 m

Välj gärna en bur med djup botten och av material gerbilerna inte kan gnaga hål i. Tänk på att alltid skydda gerbilerna mot drag, kyla, direkt solsken och andra husdjur.

Inredningen

Som bottenmaterial rekommenderar vi ett naturligt bottenmaterial med hög uppsugningsförmåga, exempelvis alspån. Gerbiler älskar att gräva tunnlar, så blanda gärna ner äggkartonger, rör, ekologisk blomjord och annat roligt i spånet för variation. Burbotten ska rengöras minst en gång i veckan, beroende på burens storlek. Använd ett effektivt rengöringsmedel för att få bort fläckar. Använd också emellanåt ett desinficeringsmedel för att eliminera bakterier och svamp.

Lär gerbilerna att använda en toalåda så underlättar det städningen. Använd sand eller strö av en annan sort än bottenmaterialet i lådan. Skopa upp allt nerkissat strö och lägg det i toalådan, håll resten av buren skinande ren tills de förstått poängen.

Gerbiler tycker om att göra rent pälsen genom att bada i finkornig chinchillasand . Häll upp sanden i exempelvis en keramikskål med höga kanter och byt sanden om den blivit fuktig eller nedsmutsad.

Gerbiler behöver ett hus av trä som sovplats. Välj ett hus tillräckligt stort för alla gerbiler att få plats i samtidigt. Lägg gärna in en tuss bomaterial för dem att bädda med och byt ut bomaterialet ofta så att sovplatsen alltid är ren.

Inred gärna buren med hyllplan , klätterställningar , tunnlar och annat som ger gerbilerna motion och utmaningar. Eftersom de är mycket aktiva djur är det viktigt att de har olika saker som de kan sysselsätta sig med, exempelvis rep, grenar , korgar, rör och krypin . För att hålla gerbilerna alerta och lyckliga är det bra att byta ut inredningen ofta så att de får nya saker att undersöka.

Välj matskålar av keramik då de är svårare att välta – en vardera till pellets och frön. En vattenflaska är att föredra men komplettera alltid med en vattenskål av keramik i början, till dess att gerbilerna har lärt sig att dricka ur flaskan. Färskfoder ska serveras i en egen skål eller på ett fruktspett för att inte bli nedsmutsat eller blöta ner torrfodret.

Vad äter gerbiler?

Gerbilerna ska alltid ha fri tillgång till torrfoder i form av ett näringsrikt pellets . Du bör också komplettera med en fröblandning för att ge dem variation och sysselsättning – men den ska aldrig utgöra mer än hälften av dagsintaget. Ge samma mat som de är vana vid under den första tiden. För att undvika dålig mage bör du alltid göra en mjuk övergång vid foderbyten.

Gerbiler är allätare som du kan ge grönsaker, frukter och små mängder av animalier (exempelvis ost och kokt ägg). Vänta två veckor med att ge färskfoder och börja försiktigt med en sak i taget då magen måste vänjas successivt.

Vattnet ska bytas dagligen och vattenskålen eller flaskan diskas. Tillsätt multivitaminer i vattnet regelbundet. Sätt även in en kalksten i buren, den kan plockas bort om gerbilerna gnager för mycket på den.

Allmän skötsel

Ta ut dina gerbiler dagligen så att de får motion och stimulans. Använd gärna en lekhage  eller låt dem spring lösa inomhus. Det är viktigt att tänka på att göra rummet säkert först genom att gömma elsladdar och annat farligt de kan gnaga på – och håll dem alltid under uppsikt. Låt inte gerbilerna springa fritt innan de är handtama.

Berika buren med olika leksaker och – för variation – växla gärna mellan dessa när du städar buren. Ge mat eller godis i en aktiveringsleksak eller foderboll så får de utlopp för sitt naturliga beteende att söka föda. Undvik saker av plast.

Gerbilens tänder växer hela livet så det är mycket viktigt att förse den med saker att gnaga på. Träbitar, gnagstänger och leksaker av trä hjälper till att undvika tand- och bettproblem. Gerbiler älskar att gnaga på saker och gnagträn och annat som exempelvis kartonger är uppskattat.

Klorna behöver i regel klippas väldigt sällan men använd en klosax för smådjur om de skulle bli för långa. Du kan även ta med gerbilen till vår butik för kloklippning och vår personal visar dig gärna hur man gör.

shutterstock_1535986568

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK