4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Så får du din dvärghamster att trivas

Så får du din dvärghamster att trivas

Här är våra bästa tips för att ge din dvärghamster de bästa förutsättningarna för ett långt liv hos sin nya familj.

Hur stor ska buren vara?

För att få plats med det som din dvärghamster behöver i buren och för att den ska trivas behöver buren vara tillräckligt stor. Enligt djurskyddslagstiftningen får buren aldrig vara mindre än nedan (eventuella hyllplan räknas inte in i ytan):

  • Minsta tillåtna yta 0,09 m²
  • Minsta yta per djur vid grupphållning 0,045 m
  • Minsta mått på kortaste sidan 0,2 m
  • Minsta höjd 0,2 m

Vad behöver finnas i buren?

Som bottenmaterial rekommenderar vi ett dammfritt naturligt bottenmaterial med hög uppsugningsförmåga, gärna alspån. Botten ska rengöras minst 1-2 gånger i veckan beroende på antal dvärghamstrar i buren och dess storlek. Använd ett effektivt men skonsamt rengöringsmedel för att få bort fläckar från burbotten. Använd gärna ett desinficeringsmedel emellanåt för att eliminera bakterier och svamp.

Hygien och toalett

Dvärghamstrar är renliga djur som gärna uträttar sina behov på ett och samma ställe i buren, ställ därför en toalåda i ett hörn så underlättar du städningen. Använd sand eller strö av annan sort än bottenmaterialet i lådan. För att lära din hamster vad toalådan är till för, kan du skopa upp allt nerkissat strö och lägga det i lådan. Håll resten av buren skinande ren tills din hamster lärt sig.

Dvärghamstrar tycker också om att hålla sin päls ren genom att bada i finkornig sand. Införskaffa en lagom stor keramikskål och fyll den med chinchillasand och placera i buren. Byt sanden så fort den är smutsig eller fuktig.

Krypin och springhjul

Dvärghamstrar behöver ett litet krypin i buren, gärna ett hus i trä då materialet andas. Lägg in lite bomaterial så hamstern kan boa in sig och göra mysigt, men undvik bomull då den lätt kan fastna om hamstern stoppar den i sina kindpåsar. Glöm inte att städa huset när du städar resten av buren och byt gärna bomaterialet samtidigt.

För att hålla din dvärghamster aktiverad och tillgodose deras naturliga behov att röra på sig bör det finnas ett springhjul i buren som är minst 18 cm i diameter. Inred gärna buren i olika nivåer med hyllplan , klätterställningar och rör så att den får en rolig vardag. Glöm inte att möblera om då och då så att din hamster får nya miljöer att undersöka.

averycutewhitedwarfhamsterisbeingheldoutside

Aktivera din dvärghamster

Dvärghamstrar är mycket aktiva och mår bra av motion. Ett tips är att ha en lekhage   som har roliga aktiveringsleksaker i så att den kan få springa fritt under uppsikt. Detta är säkrare än att släppa hamstern helt fri i ett rum där den kan skada sig eller gömma sig.

Ge gärna mat eller godis i en aktiveringsleksak eller i en foderboll, det ger hamstern utlopp för sitt naturliga beteende att söka efter och samla föda.

Matplats

För mat och vatten rekommenderar vi skålar av keramik, de är svårare för hamstern att välta. Om du vill ge färskfoder till din dvärghamster, servera det helst i en egen skål eller på fruktspett för att undvika att smutsa ner fodret. Komplettera vattenskålen med en vattenflaska så att den kan välja själv, fyll på med färskt vatten och diska skål och flaska dagligen.

Omvårdnad

Tillsätt gärna multivitaminer i vattnet regelbundet – då får din hamster i sig allt den behöver för att må bra. Placera en kalksten i buren som den kan gnaga på men plocka bort om hamstern skulle gnaga alldeles för mycket på stenen.

Tänderna på en dvärghamster växer hela livet och därför är det viktigt att förse den med saker att gnaga på. Gnagstänger , träbitar och leksaker av trä är bra saker att erbjuda din hamster att sätta tänderna i. Ta för vana att kontrollera tänderna regelbundet.

Klorna på hamstrar behöver i regel aldrig klippas men om de skulle bli för långa – använd en klosax för smådjur. Du kan också ta med din hamster till vår butik för kloklippning, vår personal visar er gärna hur man gör.

Borsta din hamster regelbundet med en mjuk borste . Det avlägsnar smuts, lösa hår och gör också hamstern mer van vid beröring.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Kaninpest och kaningulsot

3 maj 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK