4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Katt / Foderguide för katter

Foderguide för katter

För inte alltför länge sedan åt katter övervägande möss och småfåglar. Idag finns ett enormt utbud av kattfoder och det kan vara svårt att veta hur du på bästa sätt utfodrar din katt. Vi reder ut hur du ska tänka vid foderhyllan.

Vilket foder din katt får spelar stor roll för hur den mår. För att tillgodose kattens näringsbehov måste maten innehålla en balanserad mängd med olika näringsämnen och energi. Faktorer som ålder, storlek/ras, vikt, utekatt eller innekatt och hur aktiv den är spelar alla en stor roll för vilket foder du ska välja. Fråga gärna vår personal om du har frågor.

Energibehovet skiljer sig dessutom mycket åt mellan ute- och innekatter. Och så finns det förstås katter som är sjuka eller överkänsliga och behöver särskild anpassad kost.

Olika typer av foder till katt

Ett bra helfoder innehåller alla de näringsämnen katten behöver: protein, fett, mineraler och vitaminer i rätt proportion. Om katten får ett bra helfoder i rätt mängd behöver du inte ge extra tillskott. Helfoder finns som torrfoder , färskfoder och blötfoder . Det går inte att säga vilket slags foder som är bäst. Det viktiga är att alla de näringsämnen katten behöver finns i det foder man ger den.

cutekittensittinginacatstoiletagainstbluebackground-3

Torrfoder

Torrfoder är lätt att hantera och förvara och har dessutom lång hållbarhet. Det finns i en mängd olika smaker och sammansättningar av råvaror.

Färskfoder

Färskfoder finns i våra frysdiskar och har blivit väldigt populärt de senaste åren. De har ofta mer doft och smak än torrfoder och kan därför vara mer lockande. Låt fodret tina och bli rumsvarmt innan du serverar det till din katt. 

Det är viktigt att tänka på risken för bakterietillväxt i färskfoder, exempelvis Salmonella och Campylobakter, eftersom de innehåller icke- värmebehandlade köttprodukter. En god hygien är därför extra viktigt när du hanterar färskfoder.

Blötfoder

Foder på konserv kallas för blötfoder. Det är bakteriefritt eftersom det har genomgått en kokningsprocess och brukar vara väldigt smakrikt för katten, precis som färskfodret

Matrester

Det är svårt att hålla ordning på mängden mat katten får i sig om du ger den dina egna mat rester. Det kan också göra katten kräsen. Tänk även på att vissa ingredienser i vår mat är direkt farlig för våra katter, till exempel lök, choklad, russin och vindruvor. De är ofta också känsliga för starkt kryddad mat.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Kattunge

Kattunge - vecka för vecka

10 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK