4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Fakta om husdjur / Hundraser / American staffordshire terrier

American staffordshire terrier

Kort fakta om american staffordshire terrier

 • Ursprung: USA
 • Mankhöjd: 43-48 cm 
 • Vikt: 19-33 kg 
 • Livslängd: 12-16 år 
 • Pälsfärg: Finns i flera olika färger 
 • Mentalitet: Stabil, orädd och lojala 
 • Aktivitetsnivå: Medelhög

Amstaffens ursprung & historia

Hundrasen american staffordshire terrier kommer från USA och härstammar från rasen pittbullterriern. Amstaffen har historia som kamphund men sedan 1939 har den avlats till bra familjehundar. Den första american staffordshire terrier eller "amstaff" som den kallas registrerades i Sverige år 1991 i Svenska Kennelklubbben. 

Vad var amstaffens funktion & syfte?

Hundrasen användes som en lantbrukshund, gårdshund och hjälpte till med att valla boskap. Dessa hundar hade en naturlig beskyddande instinkt och användes för att vakta gårdar och egendomar. De var vaksamma och var snabba att reagera om de upptäckte någon främmande närvaro. Trots deras ursprung har amstaffs under de senaste årtiondena blivit omformade och avlade för att passa som familjehundar. 

Amstaffens mentalitet

Amstaff är en glad, stabil, orädd och de utstrålar både mod och självsäkerhet. De är mycket sociala, nyfikna och gillar att vara med där det händer något. Amstaffs är oerhört lojala mot sina ägare och familjer. De utvecklar starka band och har en stark önskan att skydda och vara till nytta för sina människor. 

Hur mycket motion behöver en amstaff?

En amstaff är en hundras med mycket energi och behöver därför mycket motion men även mycket mental stimulans för att den ska vara glad. Det finns olika hundsporter som du kan träna med din amstaff som till exempel lydnadsträning och spår . Men det går även bra att ta med din amstaff på långa skogspromenader eller ut på en löpur. 

Hur är pälsvården hos en amstaff?

Pälsen hos en amstaff är kort och tät som inte kräver så mycket pälsvård men du kommer att behöva borsta den då och då för att pälsen ska hållas fin.  

Sjukdomar hos en amstaff

De mest förekommande sjukdomarna för en amstaff är bland annat:

 • Höftledsdysplasi
 • Armbågsdysplasi
 • Hudåkommor (allergier, klåda, utslag och röda tassar)
 • Cerebellär ataxi (neurologisk sjukdom) 

Vanliga frågor om amstaff:

Är amstaffs aggressiva?

Amstaffs kan vara kärleksfulla och lojala sällskapshundar när de är rätt uppfostrade och socialiserade. Det är viktigt att ge dem korrekt träning och socialisering från unga år för att undvika potentiella problem.

Är amstaffs bra med barn?

Generellt sett kan amstaffs vara utmärkta med barn om de är väluppfostrade och har blivit socialiserade ordentligt. Som med alla hundar är övervakning alltid viktig när de interagerar med barn. 

Kan en amstaff bo i lägenhet?

Ja, med rätt motion och stimulans kan en amstaff anpassa sig till lägenhetsliv. Det är däremot viktigt att ge dem tillräcklig med träning och socialisering.

namnlos-design-9
21 produkt
1818
Webbpris

Bozita Robur Dog Active Performance

709 kr

Carrier High Energy Extreme

739 kr

Visar 21 av 21 produkter

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK