4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Tryggare nyår för hunden

Tryggare nyår för hunden

Nyår är den högtid som påverkar hundar allra mest. En festlig högtid som vi människor finner glädje i kan vara traumatiserande för en hund. Med ordentliga förberedelser kan du underlätta och hjälpa din vän att känna sig lugn och trygg trots smällare och fyrverkerier

Se till att vara utomhus mycket och gå långa promenader med hunden redan dagarna innan nyårsafton – då är den ordentligt motionerad innan den stora dagen. Vi rekommenderar att du alltid håller din hund kopplad runt nyårsafton för att vara på den säkra sidan. En skrämd hund som flyr för sitt liv är oftast omöjlig att stoppa. Om du har halsband , spänn eventuellt in det ett extrahål och använder du sele , dubbelkolla så att hunden inte kan ta sig ur den. Var uppmärksam på att en stressad hund kan ha svårt att uträtta sina behov.

Trygg plats

Låt hunden själv få välja plats i hemmet där den känner sig trygg. Det kan vara i badrummet eller under sängen. Erbjud den en mörklagd plats och ha på radio eller tv för att avleda ljudet från smällare och fyrverkerier. Se även till att ha en bädd med filtar  till hands, hundar vill ofta kunna gömma sig även om de inte får plats under soffan. Om hunden skulle skälla på ljuden ska du försöka att inte tillrättavisa den.

Aldrig ensam

Överge aldrig hunden på nyårsafton, oavsett hur trygg den verkar. Om hunden blir rädd måste du finnas nära tillhands. Du är hundens trygghet i livet. Försök att lugna den med mjuka klappar eller ge ett extra gott tuggben .

Träna inte med riktiga fyrverkerier

Träna aldrig hunden med riktiga fyrverkerier eller smällare, rädslan försvinner inte om du fortsätter att utsätta hunden för det som skrämmer. Det är inte heller ovanligt att hundar som reagerar på fyrverkerier också är rädda för åska eller andra höga smällande ljud.

Hjälpmedel

Det finns ytterligare sätt att hjälpa din hund men se till att ni har provat dessa tidigare så att hunden känner sig bekväm. Öronproppar av fetvadd eller lätt fuktad bomull kan hjälpa till att dämpa oljuden. Thundershirt är en väst som hunden har på sig och som ger ett mjukt, konstant tryck som många hundar upplever som lugnande. Trygghetsferomoner som Adaptil finns i olika former och underlättar vid stressiga situationer. Väldigt stressade hundar kan få utskrivet lugnande medicin, konsultera alltid med veterinär innan.

En skrämd hund kan hamna i akut chock. Om du ser att slemhinnorna i munnen är vita, kontakta omedelbart veterinär. Undersök i förväg vilka djursjukhus i din närhet som har jouröppet.

scareddog

Rekommenderade produkter

Se alla lugnande produkter

Adaptil Calm Transport Spray

139 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Aktivera din hund inomhus

12 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK