4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Tassvård för hund

Tassvård för hund

En hunds tassar utsätts dagligen för olika typer av underlag och väderförhållanden, därför är det viktigt med regelbunden tassvård. Läs vidare för att ta reda på hur du kan ta hand om din hunds tassar.

Varför är tassvård viktigt?

  • Förebyggande av skador
  • Hundens tassar är ständigt utsatta för potentiellt skadliga objekt som glas, stenar och skräp. Regelbunden tassvård kan hjälpa till att identifiera och förebygga skador som sår, skärsår och infektioner.

  • Hälsa och hygien
  • Smuts, bakterier och svamp kan samlas mellan tårna och i tassarna, vilket kan leda till infektioner och obehag. Genom att hålla tassarna rena minskar du risken för dessa problem.

  • Komfort och rörlighet
  • Skador eller obehag i tassarna kan påverka hundens gång och allmänna rörlighet. Hälsosamma tassar innebär att din hund kan röra sig fritt och bekvämt, vilket är avgörande för deras övergripande välbefinnande.

Hur du tar hand om hundens tassar

Regelbunden inspektion

Inspektera din hunds tassar regelbundet. Titta efter tecken på skador, irritation eller främmande objekt som kan ha fastnat mellan tårna. Om du märker något ovanligt, kontakta en veterinär.

Klippning av klor

Långa klor kan orsaka smärta och påverka hur din hund går. Klipp hundens klor regelbundet med en klosax avsedd för hundar. Var försiktig så att du inte klipper för nära pulpan, den känsliga delen av klon som innehåller nerver och blodkärl. Skulle du komma åt pulpan finns det blodstoppande pulver som hjälper till att stoppa blödningen. 

Här kan du läsa mer om hur du kan klippa din hunds klor på ett bra och säkert sätt.

Rengöring

Håll tassarna rena genom att tvätta dem med ljummet vatten efter varje promenad, särskilt om ni har gått på leriga eller grusiga underlag. Torka noggrant med en mikrofiberhandduk mellan tårna för att förhindra fuktansamling som kan leda till svampinfektioner.

tassva%cc%8ardfo%cc%88rhund

Fuktighetskräm

Använd en fuktighetskräm speciellt framtagen för hundtassar för att förhindra sprickor och uttorkning, särskilt under vintermånaderna när huden kan bli extra torr. Applicera krämen efter rengöring och låt den absorberas innan ni går ut igen.

Skyddande skor

Om din hund är mycket aktiv eller om ni ofta går på hårda, varma eller kalla ytor, överväg att investera i skyddande hundskor . Dessa kan skydda tassarna från extremvärme, kyla, kemikalier och andra skadliga material.

Vårda tassarna från insidan

Vårda din hunds tassar från insidan med omega-3 fettsyror . En omega-3 fettsyra hjälper till att stärka och vårda din hunds hud, päls och leder.

Efterbehandling av skador

Om din hund får en sårskada, rengör såret noggrant med antiseptisk lösning och applicera ett sterilt förband. Håll området rent och torrt och byt förband regelbundet. Om såret inte läker eller ser infekterat ut, kontakta din veterinär.

Tips för tassvård under olika säsonger

Vinter

Under vintern kan salt och kemikalier som används för att smälta is irritera hundens tassar. Skölj tassarna noggrant efter varje promenad och använd en skyddande salva eller skor.

Sommar

Varm asfalt kan bränna hundens tassar. Undvik att gå på heta ytor mitt på dagen och håll promenaderna till tidiga morgnar eller sena kvällar när marken är svalare. Använd skyddande skor om nödvändigt.

Regniga dagar

Fuktiga tassar kan leda till svampinfektioner. Torka tassarna noggrant efter varje promenad och se till att de är helt torra innan din hund får springa runt inomhus.

Rekommenderade produkter

Oster Cordless Nail Filer 2-speed Sladdlös Kloslip

419 kr

Webbpris

Millers Klotång - Pet Nail Clipper Red 13 cm

149 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Aktivera din hund inomhus

12 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK