4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Tamråtta som husdjur – detta ska du tänka på

Tamråtta som husdjur – detta ska du tänka på

Tamråttan är en domesticerad form av brunråttan som troligen har sitt ursprung i Asien och enda sedan 1700-talet har tamråttan avlats fram som husdjur i Europa.

Tamråttor är intelligenta och mycket sociala husdjur som är lätta att göra tama. Råttor är omåttligt nyfikna och passar perfekt för dig som vill ha husdjur som tycker om att vara med där det händer saker. Om du ger dem mycket kärlek och uppmärksamhet så kommer du i gengäld att få keliga och sociala små kompisar.

Eftersom råttor är väldigt snälla och lätta att hantera så passar de även i familjer med yngre barn.

Tamråttor finns i många olika färger och teckningar. Pälsen är vanligen släthårig men det finns också rex, vars underpäls och morrhår är lockiga. Öronen på en tamråtta är oftast “toppörade” men det finns också dumboråttor vars öron sitter lägre.

En vuxen hane väger cirka 700 gram och honan 400 gram. De kan bli ca 28 cm långa och svansen ca 25 cm lång. Tamråttan lever i cirka 2-3 år.

Hur många råttor ska jag ha?

Eftersom råttor är sociala flockdjur så ska de alltid leva i par eller flock. Välj gärna unga råttor av samma kön som får växa upp tillsammans, då trivs de bra ihop. Du kan också sätta ihop vuxna råttor, eller vuxna med unga djur, men detta kräver oftast att du frågar en expert om hjälp för att det ska bli bra.

Honor och hanar kan bli precis lika tama. Hanar har oftast ett lite lugnare temperament, medan honor är lite livligare.

shutterstock_759444655_redigerad

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Kaninpest och kaningulsot

3 maj 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK