4.5 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Så vet du om ditt marsvin är sjuk

Så vet du om ditt marsvin är sjuk

adorableyounggingerguineapigportrait

Marsvin har en tendens att inte alltid visa när de mår dåligt. Ta därför för vana att en gång i veckan gå igenom dina marsvin för att snabbt kunna upptäcka om något inte stämmer.

Onormal klåda och sår kan tyda på ohyra. Svampinfektionen ringorm kan förebyggas genom att regelbundet desinficera buren. Det är en god idé att försäkra marsvinen så att du slipper onödigt stora kostnader om du behöver uppsöka veterinär .

Marsvin från ZOO.se

Vi friskhetsbesiktigar marsvinen när du köper dem, men skulle de visa tecken på ohälsa kontakta oss omedelbart för rådgivning (och därefter en veterinär vid behov).

Vanliga symptom på sjukt marsvin

  • Slöhet
  • Diarré
  • Nysningar
  • Rinnande nos
  • Variga och rinnande ögon
  • Onormal törst
  • Dålig aptit

Tre av de vanligaste sjukdomarna hos marsvin:

Hårtuggande

Kala fläckar i huden är vanligt förekommande hos marsvin och hårtuggande är en av många orsaker till detta. Ovanan ses oftast då marsvin tuggar på andra undergivna som de bor med.

Det finns ingen behandling mot hårtuggande, det mest effektiva är att tillfälligt skilja marsvinen åt. Om ett marsvin tuggar av sin egen päls kan det vara tecken på fiberfattig kost eller ostimulans.

Pneumoni

Lunginflammation är en av de vanligaste infektionssjukdomarna hos marsvin. Det kan orsakas av ett flertal virus och bakterier varav många av infektionsämnena finns i luftvägarna även hos friska marsvin. Det kan triggas av stress, dålig utfodring och skötsel.

Symptomen på lunginflammation är, förutom andningssvårigheter, vätska från näsa och ögon, slöhet och bristande aptit. I sällsynta fall ses plötsliga dödsfall utan några symptom. Lunginflammation hos marsvin är tyvärr ofta besvärligt och svårt att bli av med.

Förvuxna tänder hos marsvin

Om marsvinet fått för lite hö/gräs kan deras tänder bli för långa. Det kan i värsta fall leda till mag- och tarmrubbningar som trumsjuka, upprörd mag- och tarmmotorik eller diarré.

Symptom på förvuxna tänder kan vara att pälsen under hakan och på halsen är blöt på grund av saliv, samt snedslitna framtänder och att marsvinet har svårt att äta vissa foder som exempelvis hö.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Prylguide: startkit för nya gerbilägare

16 maj 2023

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK