4.5 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Så vet du om din tamråtta är sjuk

Så vet du om din tamråtta är sjuk

shutterstock_759444655_redigerad

När du köper tamråttor hos oss går de alltid igenom en friskhetsbesiktning. Om råttorna ändå skulle visa tecken på ohälsa när ni kommer hem bör du omedelbart kontakta oss för rådgivning. Om det behövs kan du även behöva uppsöka en veterinär.

Vanliga symtom på sjukdom är slöhet, diarré, nysningar, rinnande nos, variga och rinnande ögon, onormal törst eller dålig aptit. Onormal klåda och sår kan tyda på ohyra. Äldre råttor kan drabbas av cancer, vilket visar sig i form av knölar.

Några av de vanligaste sjukdomarna hos tamråttor

Fetma

Fetma är ett mycket vanligt problem bland råttor och beror oftast på att djurägaren skämt bort råttan med för mycket godsaker och fettrik föda som säd och nötter. Fetma kan leda till en mängd följdsjukdomar, såsom problem med blodcirkulation och leder.

Förvuxna framtänder

Framtänderna växer hela livet på råttor och möss men så länge de har ett normalt bett nöter de ner tänderna så att de inte blir för långa. Djur som har något slags bettfel kan däremot få problem med för långa tänder som orsakar sår i tunga, läppar eller tandkött i motstående käkhalva. De behöver då regelbundet och under hela livet hjälp med klippning eller slipning av sina framtänder.

Tumörer

Både råttor och möss har stor benägenhet att drabbas av tumörsjukdomar. Vissa undersökningar säger att 90% av råttorna över två års ålder kommer att få en tumör.

Den absolut vanligaste tumörformen hos både råttor och möss är juvertumörer (”bröstcancer”). Detta kan drabba både hanar och honor. Om knölen upptäcks innan den vuxit sig mycket stor så går det ofta bra att operera bort den. Tyvärr är en lyckad operation ingen garanti för att råttan inte senare utvecklar en tumör i någon annan av sina många juverdelar.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Prylguide: startkit för nya gerbilägare

16 maj 2023

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK