4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Så vet du om din guldhamster är sjuk

Så vet du om din guldhamster är sjuk

En hamster som inte mår bra är ofta irriterad och kan bitas. Vi friskhetsbesiktigar alltid våra guldhamstrar när du köper från oss men kontakta oss omedelbart för rådgivning om den skulle visa tecken på ohälsa, därefter en veterinär vid behov.

Vanliga symptom på sjuk guldhamster

  • Slöhet
  • Diarré
  • Nysningar
  • Rinnande nos
  • Variga och rinnande ögon
  • Onormal törst eller dålig aptit
  • Onormal klåda och sår i huden kan tyda på ohyra

Ta för vana att en gång i veckan gå igenom din guldhamster för att snabbt kunna upptäcka om något inte stämmer.

Tre av de vanligaste sjukdomarna hos guldhamstrar:

Wet tail

Den vanligaste bakteriella infektionen hos hamstrar kallas för wet tail som tyvärr ofta har dödlig utsikt. Orsaken till sjukdomen kan vara felaktig utfodring, trängsel eller stress och drabbar vanligen hamstrar som är 3-6 veckor gamla, men alla hamstrar kan drabbas oavsett ålder.

Vanliga symtom är vattnig diarré, kletigt runt bakdelen, att den inte orkar sköta om sin päls, står hopkrupen, tappar aptiten, blir uttorkad, avmagrad och generellt irriterad. I vissa fall ses även blod från ändtarmen och ibland tarmframfall. Uppsök veterinär omedelbart om du misstänker Wet tail.

Wet tail behandlas med antibiotika, vätskebehandling och anti-diarrémedel men trots dessa åtgärder är behandling ofta förgäves. Vanligen slutar sjukdomen med dödsfall efter bara en till sju dagars sjukdom.

Tandproblem

Framtänderna på en hamster växer under hela livet och kan vid felaktigt bett, skador på käkarna, bölder eller felaktig utfodring leda till problem. Om framtänderna inte nöts ner kan det leda till sår i gomtaket på hamstern och i värsta fall kan tänderna växa upp i näsan vilket orsakar stor smärta.

Första tecken på tandproblem är nedsatt aptit och dreglande, tecken i ett senare skede är kraftigt minskad aptit, avmagring och dålig lukt från munnen. Förvuxna tänder behandlas genom att klippas eller slipas ned. I vissa fall måste detta göras regelbundet också i fortsättningen om hamstern inte kan hålla tänderna i trim på egen hand.

Tumörer

Tumörer, både godartade och elakartade, hos hamstrar är mycket vanligt och blir allt vanligare ju äldre hamstern blir. Honor drabbas dessutom oftare än hanar.

Tumörer i hormonproducerande organ är dessvärre vanligt och leder i sin tur till störningar i hormonbalansen och kan orsaka exempelvis håravfall eller beteendeförändringar. Hudtumörer kan avlägsnas kirurgiskt av en veterinär men inre tumörer är däremot något som är svårt att åtgärda.

shutterstock_205765747

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Kaninpest och kaningulsot

3 maj 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK