4.5 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Så vet du om din gerbil är sjuk

Så vet du om din gerbil är sjuk

mongoliangerbilsmerionesasapet-3

När du köper dina gerbiler hos oss gör vi en friskhetsbesiktning innan ni åker hem. Om de ändå skulle visa tecken på sjukdom kan du omedelbart kontakta oss för rådgivning. Ibland behöver du därefter besöka en veterinär. Det kan därför vara klokt att försäkra dina gerbiler.

Vanliga symtom på sjukdom hos gerbiler är slöhet, diarré, nysningar, rinnande nos, variga och rinnande ögon, onormal törst eller dålig aptit. Onormal klåda och sår kan tyda på ohyra. 

Gerbilen kan få förkylningar precis som människor men även drabbas av bakteriella infektioner.

Några av de vanligaste sjukdomarna hos gerbiler:

Luftvägssjukdomar

Nysningar, näsflöde och tung andning kan vara tecken på att gerbilen drabbats av en luftvägsinfektion. Vid misstanke om bakteriell infektion och/eller lunginflammation behandlas gerbilen med antibiotika.

För att förebygga luftvägsinfektioner bör du ha en god, stressfri miljö med lukt- och dammfritt underlagsmaterial.

Epilepsi

20% av alla gerbiler utvecklar epileptiforma kramper som utlöses av skrämsel, hantering, eller ny miljö. Attackerna kan vara lindriga med lätt skakande, eller mycket kraftiga med våldsamma ryckningar i kroppen, krampaktiga rörelser och kollaps.

Det finns ingen behandling för kramperna men du kan försöka förebygga kramperna genom att hantera gerbilerna mycket under de första levnadsveckorna och ge dem en stabil miljö med god kost.

Tappad svans

Felaktig hantering av gerbilen kan leda till att pälsen lossnar på svansspetsen. Den hudlösa svansen dör och ramlar bort. Änden brukar läka utan komplikationer men i vissa fall kan svansen behöva amputeras. 

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Fästingar hos smådjur

23 april 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK