4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Så väljer du rätt bilbur till din hund

Så väljer du rätt bilbur till din hund

Att välja rätt bilbur för din hund är avgörande för deras säkerhet under bilresan. Vi listar nedan vad du bör tänka på innan du väljer en bilbur.

Varför är det viktigt med en bilbur?

En hund ska inte riskera att bli skadad eller lida i samband med en transport. Under en transport ska hunden vara säkrad vid inbromsning och därför är det viktigt att ha en bra och säker bilbur att transportera hunden i.  En bilbur fungerar som en säkerhetsanordning för din hund under resor. Den hjälper till att begränsa hundens rörelse i bilen, vilket minskar risken för skador både för hunden själv och passagerarna i händelse av en olycka. 

Jordbruksverket kan du läsa mer om vad som gäller vid transportering av hund.

Så väljer du rätt bilbur

 • Storlek och passform: Din hund bör kunna stå upp, vända sig om och ligga ner bekvämt i buren. Mät din hund noggrant och välj en bur som ger tillräckligt med utrymme för den att röra sig. 

 • Material och hållbarhet: Titta efter burar tillverkade av högkvalitativt och hållbart material som klarar av att motstå eventuella stötar eller tryck som kan uppstå vid en kollision.

 • Säkerhetscertifiering: Innan du väljer bur är det viktigt att kontrollera om buren är säkerhetscertifierad av organisationer som ASTM International eller Center for Pet Safety. Dessa certifieringar garanterar att burarna har genomgått rigorösa tester för att säkerställa att de uppfyller säkerhetsstandarder för husdjur under resor.

 • Lätt att rengöra: En bilbur bör vara lätt att rengöra eftersom olyckor och smuts kan förekomma under resor. Välj en bur med avtagbart golv eller enkla rengöringsmetoder för att underlätta rengöringsprocessen.

 • Montering och säkerhetsfunktioner: Se till att bilburen är enkel att montera och att den har tillräckliga säkerhetsfunktioner såsom säkerhetslås eller fästen för att säkra buren på plats i bilen.

 • Komfort och ventilation: Slutligen, tänk på din hunds komfort och välbefinnande. Välj en bilbur som erbjuder tillräcklig ventilation.

bilbur

Hundbur eller Hundgrind?

En hundbur och en hundgrind har samma skyddande funktioner vid en krock och i slutändan beror valet mellan en hundbur och en hundgrind på din hunds individuella behov och din egen personliga preferens. Ta hänsyn till din hunds storlek, beteende och hur ofta ni reser tillsammans för att avgöra vilket alternativ som passar er bäst.

Hundbur

 • Komfort och trygghet: För många hundar kan en bilbur erbjuda en känsla av trygghet och komfort under resor, särskilt om de redan är vana vid att använda en bur hemma.

 • Säkerhet: En bur är utformad för att hålla din hund på plats och skydda dem vid eventuella kollisioner eller plötsliga stopp. Genom att begränsa hundens rörelse i bilen minskar en bur risken för skador för både hunden och passagerarna i händelse av en olycka.

Hundgrind

 • Frihet och rörelse: En hundgrind tillåter din hund att röra sig mer fritt i bagageutrymmet på bilen. Det kan vara fördelaktigt för hundar som är stora eller som inte gillar att vara instängda i en bur under resor.

 • Luftcirkulation: En hundgrind tillåter bättre luftcirkulation runt din hund jämfört med en bur, vilket kan vara särskilt viktigt under varma väderförhållanden.

När ska man välja vilket alternativ?

 • För små hundar eller valpar kan en bilbur vara det bästa alternativet eftersom det ger extra säkerhet och begränsar deras rörelse under resor.

 • För stora hundar som behöver mer utrymme eller för hundar som inte trivs i en bur, kan en hundgrind vara ett bättre val eftersom den ger dem mer rörelsefrihet.

 • Om du planerar att göra långa resor eller om du behöver använda hela bagageutrymmet i din bil, kan en hundgrind vara mer praktisk eftersom den inte tar upp lika mycket utrymme som en bur.

Viktiga tips

 • Bädda gärna med en madrass eller mjuk filt så att hunden ligger skönt och inte får ont av burens hårda yta.

 • Vissa hundar blir lätt åksjuka. Då kan det hjälpa om buren eller hundkojan är upphöjd så att hunden kan titta ut genom bilfönstret under resan.

 • Tänk på att en hund kan lätt bli varm i bilen. Därför måste den har fri tillgång till vatten under resan. På ZOO.se finns anti-skvalp skålar som förhindrar att vattnet skvalpar ut.

Överväg noga

Att välja rätt bilbur för din hund är en viktig beslut som inte bör tas lättvindigt. Genom att överväga faktorer som storlek, säkerhetscertifiering och säkerhetsfunktioner kan du säkerställa att du väljer en bur som kommer att hålla din hund säker. Ta dig tid att jämföra olika alternativ om du är osäker på vilken bur som är bäst lämpad för din hund. På ZOO.se har vi godkända burar och grindar av hög kvalité. Är du osäker på vilken bilbur du ska välja så kom in till någon av våra butiker så hjälper vi dig!

Med rätt bilbur kan du njuta av resor tillsammans med din trogna vän som du vet sitter säkert och skyddat.

Rekommenderade produkter

-26%

Hunter Dog & Cat Carry Bag Barcelona

855 kr1 149 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Aktivera din hund inomhus

12 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK