4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Lämna aldrig hunden i varm bil

Lämna aldrig hunden i varm bil

Att lämna din hund i bilen under en varm sommardag kan vara livsfarligt. Läs vidare för att förstå varför det är en riskabel handling och vilka förebyggande åtgärder du kan ta för att skydda din hund under sommarmånaderna.

Höga temperaturer inne i bilen

Under sommarmånaderna när solen gassar på som mest kan temperaturen inne i en bil stiga över +85 grader Celsius. Även om temperaturen ute kan kännas sval och bilen står parkerad i skuggan så kan temperaturen inne i bilen stiga drastiskt på bara några minuter. Att lämna din hund i en varm bil kan därför snabbt bli en dödsfälla och det är något du inte borde göra. 

Överhettning och värmeslag

Temperaturen inne i en bil kan stiga drastiskt på bara några minuter, även med fönstren öppna. Detta kan leda till överhettning hos din hund, vilket kan vara dödligt om det inte åtgärdas omedelbart. Hundar svettas inte på samma sätt som oss människor vilket innebär att de flåsar för att göra sig av med värmen. Blir det för varmt klarar de inte av att reglera kroppstemperaturen vilket innebär att de drabbas av överhettning. Det är en allvarlig situation som kräver omedelbar behandling. Symtom på värmeslag inkluderar snabb puls, andningssvårigheter, kräkningar och kramper. 

I samband med överhettning och värmeslag kan hunden också bli uttorkad mycket snabbt. Dehydrering kan leda till allvarliga hälsoproblem och kräver omedelbar åtgärd för att återställa vätskebalansen.

Hur du hjälper en överhettad hund

Genom att följa dessa steg nedan kan du hjälpa en hund som har blivit överhettad. Tänk på att en hund som har blivit utsatt för överhettning alltid bör träffa en veterinär för kontroll. Hunden kan ha fått inre skador som inte syns utifrån.

 • Flytta hunden till en svalare plats
 • Ta omedelbart hunden till ett svalare område, bort från den höga temperaturen och till en plats med skugga. 

 • Kyl ned hunden långsamt
 • Tänk på att kyla ned hunden långsamt och försiktigt. Blir hunden nedkyld för fort kan kroppstemperaturen fortsätta att falla vilket leder till en för låg kroppstemperatur.

 • Skölj av hunden
 • För att kyla ned hunden kan du skölja av hunden försiktigt. Vattnet som du sköljer av hunden med bör vara runt 15-20 grader. Använd inte iskallt vatten eller isbitar.

  När hunden börjar komma tillbaka till sin normala kroppstemperatur märker du att den blir mer lugn och avslappnad. Det är ett tecken på att nedkylningen har fungerat och att överhettningen börjat avta. 

goldenibil

Förebyggande åtgärder för att skydda din hund

 • Lämna aldrig din hund ensam i bilen. Även om du bara planerar att lämna din hund i bilen en kort stund, är det bäst att undvika att göra det helt och hållet. Ta din hund med dig när du lämnar bilen, eller ordna för någon annan att passa den om du inte kan ta den med dig.

 • Parkera i skuggan och använd reflekterande solskydd, exempelvis en silverduk. Om du måste lämna din hund i bilen under en kort tid, se till att parkera i skuggan och använd en reflekterande duk för att minska värmeutvecklingen inne i bilen.

 • Lämna vatten och ventilation. Se till att din hund har tillgång till friskt vatten och att du lämnar fönstren öppna.

 • Var uppmärksam på varningstecken. Om du ser tecken på överhettning hos din hund, som överdriven salivering, andningssvårigheter eller svaghet, agera omedelbart genom att ta hunden till ett svalare område och kontakta en veterinär för rådgivning.

Temperaturkarta

Temperaturkartan ger dig en överblick över hur varmt det kan bli i bilen beroende på temperaturen ute. Temperaturerna på kartan är ett genomsnitt vilket innebär att det kan bli ännu varmare i en bil under en varm dag. 

Rekommenderade produkter

Back on Track Cool On Track Kyltäcke

379 kr

Kampanj
-15%

Trixie Friends On Tour Bottle with Bowl

195 kr229 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Aktivera din hund inomhus

12 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK