Hem / Tips & Råd / Hund / Så klipper du klorna på din hund
Att klippa hundens klor är en viktig del av den grundläggande vården som bidrar till att hålla din hund frisk och bekväm. I denna artikel går vi igenom steg-för-steg hur du klipper klor på ett effektivt sätt.
Varför är det viktigt att klippa hundens klor?
Övervuxna klor kan leda till smärta, infektioner och problem med hundens gång. För långa klor kan även brytas av vilket är smärtsamt för hunden. Därför är det otroligt viktigt att klippa hundens klor. Att klippa hundens klor bidrar även till:
Förberedelser kloklippning
Innan du klipper din hunds klor är det viktigt att se till att du har rätt verktyg:
Miljö
Välj en lugn plats som din hund inte blir stressad av. Se även till att platsen du väljer är bra upplyst så att du ser vart du klipper någonstans. Om din hund är nervös, be någon om hjälp att hålla den stilla. Många hundar gillar inte när man hanterar tassarna, därför är det viktigt att redan från valptiden öva på att hantera din hund. Läs mer om hantering av hund här.
Inspektera klorna
Innan du börjar klippa, inspektera varje klo noggrant. Har din hund svarta eller ljusa klor? Det är viktigt att försöka lokalisera pulpan i varje klo, där finns nerver och blodkärl. Klipper man i pulpan kan det börja blöda och göra ont för hunden. Om din hund har ljusa klor ska du undvik den rosa delen (pulpan). Hundar med mörka klor behöver lite extra försiktighet eftersom pulpan inte syns lika tydligt som i ljusa klor. När du inspekterar svarta klor, se till att du har bra belysning och ta dig tid att känna dig bekväm med processen. För att undvika att skada pulpan bör du klippa svarta klor i små steg och kontrollera noggrant efter varje klipp.
Klippa klorna
Hantera eventuella blödningar
Om du råkar klippa för mycket och träffar pulpan kan det börja blöda. Använd blodstoppande pulver eller en styptic pencil för att stoppa blödningen snabbt. Håll tryck på området tills blödningen upphör.
Tips för en lyckad kloklippning
Hur ofta bör jag klippa klorna?
Ungefär en gång i veckan brukar vara ett bra mått för kloklippning. Men har du en hund som verkligen inte tycker om att klippa klorna kan det vara bra att dela upp kloklippningen så att du klipper litegrann varje dag.