4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Så får du ditt marsvin att trivas

Så får du ditt marsvin att trivas

Här är våra bästa tips för att ge dina marsvin det bästa livet de kan få hos sin nya familj.

Hur stor ska buren vara?

För att på bästa möjliga sätt få plats med det som marsvinen behöver i buren och för att marsvinen ska trivas bra tillsammans behöver buren vara en viss storlek. Enligt djurskyddslagstiftningen får buren aldrig vara mindre än nedan (eventuella hyllplan räknas inte in i ytan):

● Minsta tillåtna yta 0,3 m²

● Minsta yta per djur vid grupphållning 0,15 m²

● Minsta mått på kortaste sidan 0,4 m

● Minsta höjd 0,25 m

Under sommarhalvåret kan marsvinen vistas ute dagtid i en betesbur på gräsmattan. Tänk på att du alltid bör övervaka marsvinen och skydda dem mot drag, direkt solsken och eventuella rovdjur.

Vad behöver finnas i buren?

Som bottenmaterial rekommenderar vi ett dammfritt naturligt bottenmaterial med hög uppsugningsförmåga, exempelvis alspån , kutterspån eller hampaströ . Botten ska rengöras minst 1-2 gånger i veckan beroende på antal marsvin i buren och dess storlek. Använd ett effektivt men skonsamt rengöringsmedel för att få bort fläckar från burbotten. Använd gärna ett desinficeringsmedel emellanåt för att eliminera bakterier och svamp.

I buren bör det finnas minst ett hus att gömma sig i som ska vara tillräckligt stort för marsvinen att vara i samtidigt. Hus som endast rymmer ett marsvin är inte tillåtet enligt djurskyddslagstiftningen. Lägg gärna lite halm eller annat bomaterial i huset.

Välj en matskål av keramik då de är svåra att välta för marsvinen. En vattenflaska är att föredra men komplettera alltid med en vattenskål av keramik i början till marsvinen har lärt sig att dricka ur flaskan. För att undvika att marsvinen smutsar ner höet ska det placeras i en låg höhäck .

Aktivera marsvin

Berika buren med olika leksaker och växla gärna mellan dem när du städar buren för att ge marsvinen variation. Ge gärna marsvinen mat eller godis i en aktiveringsleksak eller foderboll , då får de utlopp för sitt naturliga beteende att söka föda.

Marsvinets tänder växer hela tiden och därför är det mycket viktigt att förse dem med , träbitar, gnagstänger och leksaker av trä som hjälper till att undvika tandproblem samt ger marsvinet sysselsättning. Kontrollera även tänderna regelbundet.

Marsvin tycker om och mår bra av att få motion. De springer gärna lösa inomhus men tänk på att göra rummet marsvinssäkert först genom att gömma sånt som kan skada dem, exempelvis elsladdar. Säkrast är att använda en lekhage . Vänj dem tidigt med att få gå och springa fritt på golvet och lämna dem aldrig ensamma utanför buren.

guineapigamongwhiteflowers

Vad äter marsvin?

Marsvinens föda ska i huvudsak bestå av hö som håller mage och tänder i trim. Höet får aldrig ta slut och bör fyllas på flera gånger om dagen. Det ska vara fräscht och väldoftande, öppna gärna påsen och lukta på det innan du köper det då dåligt hö riskerar att göra marsvinen sjuka.

Förutom hö ska marsvin även ha torrfoder i form av ett näringsrikt pellets med högt fiberinnehåll och tillsatt C-vitamin. Dryga pelletssorter ger man cirka 2 msk per dag av till ett vuxet marsvin, ungdjur ska ha fri tillgång. Om marsvinet blir för runt så minska på torrfodret – aldrig höet.

Tänk på att marsvinets mage är känsligt vid stress och miljöombyte, därför är det viktigt att ge samma mat som de är vana vid under den första tiden. Gör alltid en gradvis övergång vid foderbyten.

Vänta minst två veckor efter att marsvinen kommit hem med att ge grönfoder och börja därefter försiktigt med en sak i taget då magen måste vänjas successivt. Frukter och grönsaker kan sedan ges regelbundet. Vänj också marsvinen vid att äta gräs innan de får vistas utomhus. Marsvin kan inte producera eget C-vitamin så de behöver få tillskott av C-vitamin.

Vattnet ska bytas dagligen och vattenskålen eller flaskan rengöras.

Omvårdnad

Marsvins klor bör klippas var 4-6:e vecka med en klosax för smådjur. Om du råkar klippa i pulpan är det bra att ha blodstillande pulver till hands. När du skaffar marsvin från oss får du med ett klippkort så att du kan ta med marsvinet till oss för kloklippning, vår personal visar er gärna hur man gör.

Borsta marsvinen regelbundet med en mjuk borste. Använd även karda eller kam till långhåriga marsvin – och till korthåriga vid fällning. Tovor ska avlägsnas för att undvika hudirritationer. Marsvin kan badas om de blivit smutsiga. Använd ljummet vatten och ett milt djurschampo, akta öron och nos. Torka marsvinet noggrant efter badet.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Kaninpest och kaningulsot

3 maj 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK