4.5 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Reptil / Så får du din korallfingergroda att trivas

Så får du din korallfingergroda att trivas

australiangreentreefrogonaleaf

Grodor är riktigt duktiga klättrare så se till att terrariet som din korallfingergroda ska bo i är rymningssäkert. Din nya vän är trädlevande och utnyttjar inte bottenytan – bygg på höjden. Den nedre delen av terrariet måste kunna hålla vatten eftersom grodorna kräver hög luftfuktighet.

Bottenytan på ett terrarium för en groda som är 10 cm lång som vuxen, ska vara minst 0,4 kvadratmeter, vilket motsvaras av ett terrarium med måtten 100 x 40 centimeter. Höjden ska enligt djurskyddslagen vara minst 40 cm men för en klättrande groda är det så klart bättre med ett ännu högre terrarium.

Inredningen

Fyll botten med en fuktighetshållande blandning av jord, torv och exempelvis kokosfibrer .

Lägg eventuellt lecakulor i botten. Olika sorters mossor som köps torr och sedan fuktas är bra för att behålla fuktigheten i terrariet. Inred med rötter , lianer och grenar så att grodorna till fullo kan utnyttja terrariets höjd. Ytor som inte är inredda är av mindre nytta för grodorna.

Inred gärna med växter , levande eller i plast . Välj härdiga sorter med lite större blad då vuxna grodor annars kan förstöra bladen. Det är viktigt att växterna inte är giftiga.

Luftfuktigheten ska ligga runt 60-70 procent och den kan uppnås antingen genom att du dagligen sprayar terrariet eller genom att du bevattnar det med någon typ av dimsystem. Använd ett vattenberedningsmedel i vattnet då grodor har mycket känslig slemhud.

Belys terrariet med ett UV-rör för skogslevande reptiler och groddjur. Temperaturen i terrariet ska dagtid ligga mellan 24- 28 grader vilket lämpligast uppnås med en värmelampa , värmematta eller slinga. Var noga med att grodan inte kan komma åt lampan och att det inte blir för varmt och torrt i terrariet. Grodor sitter ofta högt upp i terrariet och sover, mät därför temperaturen på minst två olika ställen. På natten kan temperaturen sjunka till vanlig rumstemperatur.

Ställ in en stor vattenskål på botten och lägg i några pinnar och grenar så att grodorna lätt kan ta sig i och ur. Många grodor använder vattenskålen för att sitta i – byt vattnet ofta så att det inte blir ohygieniskt. Inred gärna med en konstgjord bakgrund som imiterar sten eller rötter. Hela terrariet ser mer naturligt ut och det blir lättare för växter att växa fast.

Föda

Korallfingergrodor kan utfodras med insekter som syrsor, små gräshoppor, vandrande pinnar, kackerlackor och mjölmask, metmask, zoophobas, vaxmott och någon enstaka upptinad pinkie. Pudra foderdjuren med kalcium och multivitamin och se till att alla foderdjur är ordentligt matade och att de har druckit, för att innehålla maximalt med näring. Mata vuxna grodor ungefär två gånger i veckan, ungdjur oftare.

Allmän skötsel

Kontrollera temperatur och luftfuktighet dagligen och byt ut vattnet i vattenskålen och diska den. Torka av ställen där det har hamnat avföring och byt ut bottenmaterialet vid behov.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Reptil

Prylguide: startkit för nya kameleontägare

12 maj 2023

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK