4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Katt / Så får du din katt att sluta klösa på möbler

Så får du din katt att sluta klösa på möbler

Katter har en naturlig instinkt att klösa, vilket kan resultera i förstörda möbler och irritation hos kattägare. Läs vidare och ta del av våra tips för att få din katt att sluta klösa på möbler.

Varför klöser katter?

  • Märkning av revir
  • Katter klöser för att markera sitt revir. De har doftkörtlar i tassarna som avger feromoner när de klöser, vilket signalerar till andra katter att området är upptaget.

  • Underhåll av klor
  • Klösning hjälper katter att hålla sina klor i gott skick genom att avlägsna den yttersta, slitna delen av klon.

  • Sträckning och motion
  • Klösning är också ett sätt för katter att sträcka ut och motionera sina muskler.

  • Stress och frustration
  • Katter kan klösa mer när de är stressade eller uttråkade. Det är ett sätt för dem att lindra stress och frustration.

Få katten att sluta klösa - Förstå din katts behov

Tillhandahåll klösalternativ

Erbjud din katt flera klösalternativ som klösträd , klösbrädor och klösmattor. Placera dessa i områden där din katt gillar att klösa och nära sovplatser eftersom katter ofta klöser efter att de har sovit.

Gör möblerna mindre attraktiva

Använd avskräckningsmedel

Spraya möblerna med kattavvisande sprayer som innehåller citrus- eller eukalyptusdoft. Katter ogillar dessa dofter och undviker områden som luktar så.

Skydda möblerna

Täck områden som din katt klöser på med aluminiumfolie, dubbelhäftande tejp eller plastskydd. Dessa ytor är obehagliga för katter att klösa på och kan avskräcka dem.

klo%cc%88stra%cc%88d

Uppmuntra positivt beteende

Belöna klösning på rätt ställen

När din katt använder klösträdet eller klösbrädan, belöna den med godis , leksaker eller beröm. Detta förstärker det positiva beteendet och uppmuntrar katten att fortsätta använda dessa ytor.

Locka till klösning

Gnugga kattmynta (catnip) på klösbrädorna och klösträden för att göra dem mer attraktiva för din katt. Du kan också använda leksaker för att locka katten till de godkända klösytorna.

Regelbunden klovård

Klipp klorna

Klipp kattens klor regelbundet för att minska behovet av att klösa för att hålla klorna i trim. Var försiktig så att du inte klipper för långt in i klon där nerver och blodkärl finns.

Skapa en stressfri miljö

Minska stress och tristess

Försök att minska källor till stress i ditt hem och se till att din katt har tillräckligt med leksaker och aktiviteter för att hålla sig sysselsatt. Feliway , en syntetisk kattferomonprodukt, kan också hjälpa till att minska stress.

Lek och motion

Lek med din katt dagligen för att hjälpa den att bränna energi och hålla sig lugnare. Interaktiva leksaker och pusselleksaker kan också bidra till att hålla katten stimulerad och glad.

Konsultera en veterinär eller beteendeexpert

Professionell hjälp

Om din katt fortsätter att klösa på möbler trots dina insatser, överväg att konsultera en veterinär eller en kattbeteendeexpert. Det kan finnas underliggande hälsoproblem eller beteendeproblem som behöver åtgärdas.

Sammanfattning

Att få din katt att sluta klösa på möbler kräver tid, tålamod och konsekvens. Genom att erbjuda alternativa klösytor, göra möblerna mindre attraktiva, uppmuntra positivt beteende, och skapa en stressfri miljö kan du minska risken för att dina möbler förstörs. Regelbunden klovård och lek är också viktiga komponenter i att hantera detta naturliga beteende. Om problemet kvarstår, sök professionell hjälp för att säkerställa att både du och din katt är nöjda och trivs i ert hem.

Rekommenderade produkter

Strandbodarnas Piss Off Citrus

139 kr

Kampanj
-50%

Baltic Kattflytväst Maja

155 kr309 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Kattunge

Kattunge - vecka för vecka

10 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK