4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Reptil / Så får du din daggecko att trivas

Så får du din daggecko att trivas

Se till att terrariet är färdiginrett när du kommer hem med dina nya vänner så att de slipper sitta i transportburen längre än nödvändigt. Släpp in dem i terrariet och undvik att närma dig häftigt så att de inte blir rädda. Detta gäller även fortsättningsvis men särskilt i början. Daggeckos vill inte bli hanterade annat än när det är helt nödvändigt, så låt dem vara ifred i sitt terrarium.

Terrariet

För de större arterna av daggecko krävs ett terrarium med en bottenyta på minst 100 x 50 cm eller motsvarande som ger en bottenyta på 0,5 m². Höjden ska vara minst 70 cm. För en daggecko på mellan 16-20 cm krävs en bottenyta på 0,12 m², vilket motsvaras av ett terrarium på 50 x 25 cm och en minimihöjd på 35 cm. Detta är endast minimimått men har du möjlighet till ett ännu större hem blir ödlorna glada.

Botten bör vara något fuktighetshållande om man har tänkt att plantera i den, annars går det så klart bra att plantera i krukor. Daggeckos äter inte växter men välj ändå inga växtsorter som utsöndrar giftig eller irriterande växtsaft.

Inredning

Inred med grenar , snirkliga akvarierötter och ogiftiga växter . En naturtrogen bakgrund i plast gör att terrariet ser naturligt ut och växterna kan få fäste på bakgrunden. Då daggeckos är trädlevande gäller det att inreda ganska mycket eftersom de delar av terrariet som inte är inredda inte kan användas av ödlorna.

Dina kompisar behöver en värmelampa som håller terrariets temperatur på runt 25–28 grader dagtid, och om värmelampan sitter i terrariet måste den vara skyddad så att inte geckon kan bränna sig. I de svalare delarna av terrariet ska det vara ungefär 22 grader – ju större terrariet är, desto lättare är det att uppnå detta. Direkt under värmelampan kan det vara 30–35 grader varmt. Daggeckos behöver också UV-ljus, antingen från en kompaktlampa eller från ett lysrör, viktigt att det är UV-ljus anpassat för skogslevande reptiler. Nattetid stänger du av både värmelampa och UV-ljus. Minst en skål för frukt och en för dricksvatten behövs.

Föda

Daggeckos äter både levande insekter och mogen frukt och nektar. Insekterna kan bestå av mindre syrsor, unga kackerlackor, vaxmott och mjölmask. Mogen frukt kan mosas och det finns också olika färdiga foder för fruktätande ödlor i form av pulver som man blandar med vatten eller färdigt i tuber. Pudra foderinsekterna i vitaminpulver och kalciumpulver innan utfodring och se till att foderinsekterna alltid är välmatade innan de fodras till ödlorna så att de innehåller mycket näring. Byt fruktmoset ofta så att det inte jäser och diska matskålen regelbundet. Mata inte med så mycket syrsor och liknande att dessa inte äts upp.

Allmän skötsel

Rensa bottenmaterialet på avföring och byt ut allt vid behov. Daggeckos bajsar ofta på rutorna i terrariet, se därför till att torka av med desinfekteringsmedel regelbundet. Byt även ut inredningen då och då. Spraya terrariet regelbundet för att uppnå en luftfuktighet på 70-75% eller installera en dimmaskin som sköter detta automatiskt. Mät temperaturen med termometrar på minst två ställen och använd en hygrometer för att kontrollera luftfuktigheten. Om luftfuktigheten blir för låg får daggeckon bland annat svårt med ömsningen och bitar av gammal hud kan ses fastna på ödlan – främst över ögonen och på tårna. Diska mat och vattenskålar dagligen.

madagascardaygecko

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Reptil

Prylguide: startkit för nya kameleontägare

12 maj 2023

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK