4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Råd för överviktiga hundar

Råd för överviktiga hundar

Övervikt är tyvärr vanligt förekommande bland hundar och ofta tar hundägaren inte detta på allvar. Men faktum är att överviktiga hundars hälsa och välmående påverkas negativt och kan förkorta deras livslängd.

För att ta reda på om din hund är överviktig ska du utgå från idealvikten. Om din hund väger 10-20% över idealvikten räknas den som överviktig. Om din hund väger 20% över idealvikten räknas det som fetma vilket är direkt skadligt och kan leda till diabetes, försämrat immunförsvar och artros. En överviktig hund kan ha svårare att motionera än en normalviktig och kan då få svårare att hålla värmen.

Tecken på överviktig hund:

  • Midjan syns inte lika tydligt från sidan och ovanifrån.
  • Revbenen går knappt att känna under hundens fettlager.
  • Vid magen får hunden en synbart rak buklinje.
  • Synliga fettdepåer över ländrygg och vid svansroten.

Vissa raser har lättare för att bli överviktiga än andra. Likaså har kastrerade hundar lättare för att gå upp i vikt då ämnesomsättningen är lägre än för icke-kastrerade hundar. Men en av de vanligaste orsakerna till viktuppgång hos hundar är att vi människor ger dem för mycket av det goda. Så länge du håller koll på balansen mellan foderintag och energiförbrukning så brukar inte vikten bli ett problem. Kom in till någon av våra butiker om du vill ha råd.

Hur kan jag hjälpa min hund att gå ner i vikt?

Börja med att inte ge mer än hundens foder – ge inte människomat eller för mycket godis vid sidan om. Det vanligaste är att därefter börja minska portionerna – skynda långsamt så att hunden vänjer sig vid de nya portionsstorlekarna. Ett annat alternativ är att byta foder till en kalorisnål sort som är speciellt utformad för viktnedgång. Rådfråga din veterinär om du misstänker att din hund är överviktig.

Det är du som kommer kunna göra den stora skillnaden för hundens hälsa och vikt. Ger du rätt foder, rätt mängd och den motion som behövs så kommer det ske stora saker.

Kom därför ihåg att aktivera din hund! Lek och träning utöver promenader gör skillnad för en hund som har lite för mycket hull.

hungryjackrussellterrierholdinganemptybowlona

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Aktivera din hund inomhus

12 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK