4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Pälsvårdsguide för hund

Pälsvårdsguide för hund

Det finns många olika typer av hundpäls. De tre vanligaste är kort-, lång, och strävhårig. Oavsett om din hund har lång eller kort päls behöver pälsen tas om hand för att din hund ska må bra.

En långhårig och/eller lockig päls behöver tvättas och borstas oftare än en korthårig päls som behöver något färre bad och mindre eller ingen trimning. Införskaffa ett bra hundschampo , hundborste , hundkam , hundkarda , samt en hundsax så är du redo.

Om din hund har fått tovor i pälsen kan dessa försvåra hundens naturliga rörelser och i värsta fall orsaka skavsår. Speciellt smärtsamt är det om tovorna sitter i armhålan, ljumsken eller kring tassarna. Det bästa sättet att reda ut tovor på en hund med längre päls är att göra det i samband med bad och med hjälp av ett bra hundschampo. Skydda pälsen vid kamning och borstning med en borstspray som även fungerar på torr päls. En borste eller karda med naturborst är skonsammare än en kam och drar inte loss hårstrån i onödan. Därefter kan du försiktigt kamma ut tovorna med fingrarna eller en kam. Om din hund har stora tovor är det oftast lättare och minst smärtsamt att klippa bort den. Risken att få tovor är extra stor under hösten och våren då hunden ofta fäller päls.

cutelovelysmalldogwetinbathtub-youngwomanowner-2

Välj rätt hundborste, hundkarda eller hundkam

En hundborste med mjukare strån passar extra bra till valpar och hundar som är lite känsligare. Däremot är en borste med rundade piggar att rekommendera om din hund har mindre tovor. Borstar med metallpiggar är bra vid svårare tovor. En hund med kortare päls kan tycka det är skönt med en gummiborste som masserar huden och förbättrar blodcirkulationen. Hundkardor är förutom att reda ut päls och göra den mjuk även bra för att avlägsna smuts och mjäll. De behövs även för att ta bort lös päls och reda ut tovor.

Hundkardor finns i olika material, men metall eller plast är det vanligaste. Välj hundkam beroende på din hunds hårlag. Lång och tjock päls behöver en kam med få och glesa piggar. Hundar med tjock, medellång päls– med eller utan underull– ska ha en kam med få täta piggar. En tät och rak päls med lite underull behöver en kam med många täta piggar. Kom gärna in och rådfråga vår personal om vad just din hunds päls behöver.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Aktivera din hund inomhus

12 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK