Hem / Tips & Råd / Smådjur / Så vet du om din kanin är sjuk
Vi friskhetsbesiktigar kaninen när du köper den hos oss men om kaninen tidigt visar tecken på ohälsa kontakta gärna oss omedelbart för rådgivning. Håll utkik efter slöhet, diarré, nysningar, rinnande nos, variga och rinnande ögon, onormal törst eller dålig aptit.
Det är en god idé att försäkra din kanin så att inte oväntade veterinärbesök blir alltför kostsamma. Du kan även vaccinera din kanin årligen, rådfråga din veterinär.
Här är några av de vanligaste sjukdomarna hos kaniner:
För lite hö och gräs kan göra att kaninen tuggar för lite och på fel sätt vilket till slut leder till att tänderna växer till. Övervuxna tänder kan orsaka muninfektioner, sår på läppar eller tunga och oförmåga att plocka upp och äta mat. Vanliga symtom på övervuxna tänder är svårigheter att tugga och svälja ordentligt och ökad salivering. Kaninen kan också vara blöt under hakan och på bringan.
Nedsatt aptit
En kanin som äter för lite fibrer och för mycket kalorier kan leda till fetma, fettlever och dålig motorik i magtarmkanalen. Tandbesvär kan också få kaninen att sluta äta på grund av smärta. Nedsatt aptit kan även orsakas av livmoderinfektion, bölder, luftvägsinfektion, magtarminfektion, infektion i mellanörat, intag av giftiga produkter samt infektion i urinblåsa eller njurar. En kanin som inte har ätit på 24 timmar ska alltid direkt in till veterinär.
Pasteurellos
Många kaniner bär på en bakterie kallad Pasteurella multocida i sina bihålor. Denna bakterie orsakar inte problem på kaniner som har ett friskt immunförsvar men under stress kan denna bakterie föröka sig snabbt och orsaka allvarlig sjukdom. Kontakta genast veterinär vid vätska från ögon, näsa eller vulva, samt om kaninen tappar aptiten, blir dämpad, får diarré, lutar huvudet åt ena sidan, tappar balansen eller får ansträngd andning.