4.5 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Marsvin som husdjur – detta ska du tänka på

Marsvin som husdjur – detta ska du tänka på

cuteredandwhiteguineapig

Redan för över 3 000 år sedan började indianerna som bodde i Anderna i Sydamerika att hålla marsvin. De fördes sedan till Europa under 1500-talet av handelsresande.

Marsvin är i regel snälla och lugna djur som tack vare sitt lugna temperament även passar som husdjur till yngre barn. De är sociala och pratsamma flockdjur som uppskattar sällskap och gärna sitter i ditt knä och myser. Ett marsvin väger ungefär 0,7-1,8 kg och lever 5-8 år. Köp en bok om marsvin och läs på innan du får hem din nya kompis så är du väl förberedd.

Vilken ras ska jag välja?

Det finns flera olika raser av marsvin med olika pälstyper och alla tänkbara färgvarianter. Abessinier, eller “virvelmarsvin” som de ofta kallas, har en sträv halvlång päls med virvlar. De är ofta lite livligare än andra raser. Rex och Teddy ser nästan likadana ut trots att de är olika raser, båda har en strävare kort tät päls som påminner om ull.

Det finns många olika raser av korthåriga marsvin men det som skiljer dem åt är främst deras färg. Även långhåriga marsvin finns i flera olika raser. Deras päls kan vara rak, krullig eller lockig. Långhåriga marsvin behöver ofta mer pälsvård än korthåriga.

Hur många marsvin ska jag ha?

Eftersom marsvin är sociala flockdjur så måste de ha en livskamrat för att må bra. Enligt lag får marsvin därför inte hållas ensamma.

Välj gärna unga marsvin av samma kön som får växa upp tillsammans, då trivs de i regel bra ihop. Det går också att sätta ihop marsvin i olika åldrar men det kräver oftast vägledning och stegvis introduktion. Ta hjälp av någon med god erfarenhet av marsvin.

När ni kommer hem

Välkommen hem med dina nya kompisar! Låt marsvinen vara ifred det första dygnet, så att de får en chans att vänja sig vid sitt nya hem. Läs gärna högt ur en bok om marsvin bredvid buren så vänjer sig marsvinen vid din närvaro, och samtidigt lär du dig massor om dina nya husdjur. Därefter kan du börja bekanta dig med marsvinen – locka gärna fram dem med något gott. Efter några dagar med stegvis träning kan du bekanta dig med marsvinen utanför buren.

När du ska lyfta upp ditt marsvin, ge det ordentligt stöd genom att hålla ena handen runt kroppen och den andra under rumpan så att ryggen hålls rak. Sätt dig på golvet med marsvinet i knät för att inte riskera att det faller och skadar sig. Spendera mycket tid med varje marsvin separat så att de får starka band, inte bara till varandra, utan även till sin nya familj. Ge dina nya familjemedlemmar extra mycket uppmärksamhet de första veckorna så får ni en fin relation som varar länge.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Prylguide: startkit för nya gerbilägare

16 maj 2023

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK