Hem / Tips & Råd / Hund / Koppelträning för hund
Koppelträning är en grundläggande färdighet för varje hund och dess ägare. Det handlar inte bara om att promenera lugnt, utan också om att skapa en starkare relation mellan dig och din fyrbenta vän. I denna artikel går vi igenom varför koppelträning är viktigt, hur man gör det på ett effektivt sätt och tips för att lyckas.
Varför är koppelträning viktigt?
Att träna på att gå i koppel stärker relationen mellan dig och din hund. Din hund lär sig att lyssna på dig och följa dina rörelser och bestämmelser. Koppelträning fungerar även som en säkerhet för din hund. En hund som är van vid att gå i koppel är mindre benägen att springa iväg eller dra, vilket minskar risken för olyckor. Regelbundna promenader med koppel hjälper även hunden att möta och interagera med nya människor och djur på ett kontrollerat sätt. Att koppelträna är en del i att få dagliga promenader att bli enklare och mer njutbara, vilket bidrar till din hunds fysiska och mentala hälsa. Koppelträning främjar även allmän lydnad och kan underlätta annan träning.
Koppelträning tar tid!
Det kan kännas frustrerande att gång på gång träna koppelträning när det känns som att hunden inte lär sig eller lyssnar. Men alla hundar lär sig i olika takt och koppelträning är något som tar tid. En hund förstår inte varken varför eller hur den ska gå fint i koppel utan det är något vi måste lära den.
Steg-för-steg guide: Introducera kopplet
Börja med att introducera kopplet och halsband eller sele inomhus. Låt hunden nosa och undersöka kopplet och halsbandet innan du försöker sätta på dem. Använd positiv förstärkning och ge beröm och godis när hunden visar intresse för kopplet utan att vara rädd.
Sätt på halsbandet och kopplet
När din hund är bekväm med kopplet och halsbandet så sätter du på halsbandet och låter hunden bära det inomhus under korta perioder. Koppla sedan kopplet till halsbandet och låt hunden gå runt inomhus med kopplet släpandes bakom sig.
Träna inomhus
Innan ni går ut bör ni öva grundläggande kommandon som "kom", "stanna" och "sitt" medan hunden är i koppel. Belöna hunden varje gång den följer kommandon korrekt och går bredvid dig utan att dra.
Viktigt med rätt sinnesstämning
Innan du koppeltränar med din hund så känn efter om du har en bra sinnesstämning för det. En hund märker av humör, känslor och beteende. Eftersom koppelträning ska vara något roligt och positivt i hundens ögon är det viktigt att du förmedlar just de känslorna. Detsamma gäller för hunden. Är hunden stressad, rädd eller känner sig obekväm bör du inte träna koppelträning. Det är mycket sannolikt att hunden inte kommer ta till sig av inlärningen då och kan associera koppelträningen som något negativt.
Första promenaden utomhus
När hunden är bekväm med kopplet inomhus kan du börja med korta promenader i en lugn miljö utan mycket störningar. Håll en jämn takt och byt riktning ofta för att hålla hundens uppmärksamhet på dig.
Hantera dragande
Om hunden drar i kopplet ska du stanna upp och stå helt still. Vänta tills hunden slutar dra och kopplet är slakt. När hunden väl tar kontakt med dig genom att titta på dig eller komma till dig, belöna med beröm och godis . Om din hund börjar dra och du låter den dra dit den vill kommer din hund att se dragandet som en belöning och fortsätta dra på promenader. Var därför konsekvent och stå helt still när din hund drar i kopplet.
Belöna önskat beteende
När hunden går fint i kopplet och kopplet är slakt så ska du belöna hunden. För att stärka ett positivt beteende är det viktigt att belöna det. Du kan belöna med beröm, mycket gott godis eller ta fram din hunds favoritleksak som du börjar leka med.