4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Kattunge / Kattunge - vecka för vecka

Kattunge - vecka för vecka

Att ta hand om en kattunge är en fantastisk och givande upplevelse. Kattungens första veckor är fyllda med snabb utveckling och tillväxt, och det är viktigt att förstå dessa stadier för att kunna ge din kattunge de bästa förutsättningarna. Här är en vecka-för-vecka-guide till din kattunges liv och utveckling.

Vecka 1: Nyfödd

Kattungar föds med stängda ögon och öron, väger cirka 85-115 gram och är helt beroende av sin mamma för värme och näring. De ska hållas varma och skyddade, och deras primära aktivitet är att äta och sova.

Vecka 2: Ögon och öron börjar öppnas

Ögonen börjar öppnas runt dag 7-10, men synen är fortfarande suddig. Hörseln börjar utvecklas och de börjar reagera på ljud. De börjar försöka kravla runt, men är fortfarande mycket beroende av sin mamma.

Vecka 3: Första utforskningen

Kattungar börjar interagera med sina syskon, vilket hjälper dem att utveckla sociala färdigheter. Tänderna börjar också bryta fram. De blir mer rörliga och nyfikna på sin omgivning.

Vecka 4: Utforskning och socialisering

Lekaktiviteten ökar och de börjar leka med sina syskon och mammans svans. Kattungar börjar intressera sig för fast föda, även om de fortfarande främst diar.

Vecka 5: Intensiv lek och självständighet

De spenderar mer tid borta från mamma, utforskar sin miljö och utvecklar sina motoriska färdigheter. Börja med kattlåda -träning och introducera kattungarna till mänsklig hantering.

kattunge-1

Vecka 6: Färdigheter och utforskning

Kattungarna blir mer koordinerade och deras lek blir mer intensiv och organiserad. Fortsätt att exponera kattungarna för olika människor och miljöer för att bygga upp deras självförtroende.

Vecka 7: Förberedelse för nytt hem

Kattungarnas individuella personligheter blir mer tydliga. De börjar visa preferenser för vissa leksaker och aktiviteter. Det är dags för en veterinärkontroll och den första omgången vaccinationer.

Vecka 8: Flytta till nytt hem

Kattungarna är redo att lämna sin mamma och flytta till sina nya hem. Det är viktigt att den nya miljön är säker och bekväm. Hjälp kattungen att anpassa sig genom att introducera den gradvis för nya omgivningar och rutiner.

Vecka 9-12: Socialisering och lärande

Fortsätt exponera kattungen för olika ljud, människor och miljöer. Positiva upplevelser är avgörande för att undvika framtida rädslor. Uppmuntra lek och börja med grundläggande träning, som att använda kattlådan och klösbräda .

Vecka 13-16: Ökad självständighet

Kattungarna börjar tappa sina mjölktänder och får permanenta tänder. Se till att de har tillgång till lämpliga tuggleksaker . Kattungarna blir mer modiga och nyfikna. Fortsätt med socialisering och miljöträning.

Vecka 17-24: Tonårsfaser

Kattungarna kan börja visa mer självständighet och trotsigt beteende. Var konsekvent med regler och träning. Kattungarna behöver regelbunden motion och mental stimulans för att förhindra destruktivt beteende.

Vecka 25-52: Ung vuxen

Kattungarna når sin fulla storlek och utvecklar sin vuxenpäls. Fortsätt med mer avancerad träning och socialisering för att säkerställa att de växer upp till välanpassade vuxna katter.

Sammanfattning

Kattungens första år är en tid av snabb utveckling och förändring. Genom att förstå vad som händer vecka för vecka kan du bättre stödja din kattunges tillväxt och säkerställa att den utvecklas till en välanpassad och glad vuxen katt. Från de första veckorna med sin mamma till ankomsten i sitt nya hem och vidare genom sina tonårsfaser, är varje steg viktigt för att forma din kattunges framtid.

Rekommenderade produkter

Webbpris

Royal Canin Kitten Torrfoder för kattunge

579 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Katt

Så väljer du kattnamn

19 april 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK