4.5 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Kanin som husdjur – detta ska du tänka på

detta ska du tänka på | 11 oktober 2022

Kanin som husdjur

bunnyhands

Funderar du på att skaffa kanin? Kul! Här kommer lite råd på vägen och ett par saker att tänka igenom innan du bestämmer dig.

En kanin är ett perfekt husdjur för dig som vill ha en vän att både kela med och hitta på aktiviteter med. Av alla smådjur är kaninen den mest populära, förmodligen på grund av sitt söta utseende, lugna temperament och att de är förhållandevis lätta att sköta om. Kaniner är mest aktiva på kvällen men anpassar sig oftast efter familjens rutiner.

Kaniner lever cirka 5-10 år beroende på ras så det är viktigt att tänka långsiktigt när du skaffar kanin.

Vilken ras ska jag välja?

Det finns många olika kaninraser i många storlekar, pälsvarianter och färger. Hos oss hittar du dvärgraser som dvärgvädur och lejonhuvad kanin (“Löwen”) som är de mest lämpliga för barnfamiljer tack vare sin mindre storlek och sitt fina temperament. De har en mycket charmig och nyfiken natur, vilket gör dem lätta att få tama och keliga. 

En vuxen dvärgvädur väger ca 1,8–2,5kg. Huvudet är kort och brett med långa hängande öron. De finns i många färgvarianter och pälsen kan vara kort, lejonhuvad eller lång. En vuxen lejonhuvad väger mellan 1,1-1,9 kg och dess öron är rättuppstående. De är långhåriga kring huvudet som en “lejonman” och har kortare päls på resten av kroppen, och finns också i många olika färger.

"Kaniner lever cirka 5-10 år beroende på ras så det är viktigt att tänka långsiktigt när du skaffar kanin."

Ska jag ha flera kaniner?

Kaniner är sociala djur som bör hållas i par eller grupp om det är möjligt. Det går även att ha en ensam kanin men då gäller det att ge den massor av uppmärksamhet så kaninen känner att familjen är dess flock.

Vill du ha två eller fler kaniner från början ska du välja honor då de brukar trivas bra ihop om de har fått växa upp tillsammans, men garantier kan aldrig ges. Hanar kan inte hållas tillsammans.

Ett tips är att skaffa en hane som kastreras vid ca 4-5 månaders ålder och sätta in en ung hona till honom (vänta ca 1 månad efter kastrationen). Då hinner du göra hanen riktigt tam, vilket honan sedan tar efter och de blir med största sannolikhet ett lyckligt par.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Fästingar hos smådjur

23 april 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK