4.5 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Guldhamster som husdjur – detta ska du tänka på

Guldhamster som husdjur – detta ska du tänka på

cute-little-fluffy-hamster-on-yellow-background

Guldhamstrar är kända för att vara pigga och nyfikna nattaktiva djur. På morgonen är en hamster oftast fortfarande uppe men den föredrar att sova sig igenom större delen av dagen för att sen vakna igen framåt kvällen.

Ju mer tid du ägnar åt din gulliga hamster, desto tamare och mer tillgiven blir den. Innan du får hem din nya kompis rekommenderar vi att du införskaffar en bok om guldhamstrar så att du är väl förberedd.

Guldhamstern (Mersocricetus Auratus) härstammar från den syriska öknen och har hållits som husdjur sedan ungefär 1930-talet. En vuxen guldhamster blir cirka 13-18 cm lång och lever cirka 2-3 år. Guldhamstrar finns i flera färger och både som lång- och korthåriga. De långhåriga kan ha lång päls över hela kroppen eller som tofsar på baken. Pälsen är oftast mjuk och jämn men arten rex är alldeles krullig och rasen satin har tunnare och mer silkig päls.

Kan jag ha flera guldhamstrar?

Nej, guldhamstrar är solitära djur och lever ensamma i naturen. Därför ska de alltid hållas ensamma. Efter uppnådd könsmognad tolererar guldhamstrar inte andra individer förutom vid parning.

När ni kommer hem

Låt din nya kompis vara i fred det första dygnet så att den får lära känna sitt nya hem i lugn och ro. Läs gärna högt ur en hamsterbok bredvid buren så vänjer hamstern sig vid din närvaro samtidigt som du lär dig mer om den. Ge din nya vän extra mycket kärlek och uppmärksamhet de första veckorna så får ni en fin relation som varar länge.

Hamsterungar är livliga men blir fort tama om de hanteras ofta. Locka till dig hamstern med ett extra gott belöningsgodis , då lär den sig att förknippa din hand med något kul. Låt hamstern självmant gå upp på din hand, tvinga den inte. Om hamstern är rädd för dina händer är ett bra tips att gnugga dem i lite bottenmaterial från buren så att dina händer luktar mer hamster. När ni lärt känna varandra kan du lyfta upp din kompis – kupa händerna runt hamstern och lyft försiktigt. Sitt gärna på golvet med hamstern för att undvika att den faller och slår sig.

Fortplantning och könsbestämning

Guldhamstrar blir könsmogna vid 4-8 veckors ålder men honor bör inte paras förrän de är cirka 3 månader gamla. Dräktighetstiden är runt 16-21 dygn. En hona med ungar bör inte störas mer än nödvändigt, ungarna bör vara med mamman i minst 22 dygn. När ungarna är 4-5 veckor är de redo att lämna sin mamma. Honor och hanar skiljer sig åt något. På hanar sitter köns- och analöppning lite längre ifrån varandra än på honor. Vuxna hanar har även en synlig pung.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Fästingar hos smådjur

23 april 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK