Skötselråd & Inköpslista Vandrande pinne

Phasmatidae. Vanliga arter i hobbyn är Carausius morosus, Ramulus artemis, Baculum extradentatum, Sungaya inexpectata, Extatosoma tiaratum mm.

En vandrande pinne är ett annorlunda och lättskött husdjur för den som vill ha en liten kompis. Insektsfamiljen som de vandrande pinnarna tillhör är talrik och innehåller omkring 2500 olika arter, alla hålls dock inte som husdjur. Gemensamt för alla vandrande pinnar är att de imiterar pinnar eller grenar för att kamouflera sig i det vilda. De rör sig ofta med en svajig gång, särskilt om det blåser, detta för att än mer smälta in i löv- och grenverket. I storlek varierar de olika arterna från någon enstaka centimeter till över en halvmeter med benen inräknade. Det är vanligt att vandrande pinnar blir ca 2-3 år gamla, men det kan variera beroende på art. Alla vandrande pinnar har vingar men ofta är dessa väldigt små. En del arter kan flyga. Vandrande pinnar hittar man över hela världen i tropiska och subtropiska områden.

Att välja kön och antal

De allra flesta vandrande pinnar är honor och kan föröka sig utan att ha mött en hane, så var beredd på att även en ensam pinne snabbt blir fler. Det finns inga krav på att man måste köpa fler än en, men antalet kommer ändå öka med tiden.

När ni kommer hem

Terrariet eller akvariet ska vara väl förberett så att dina nya husdjur kan flytta in på en gång. Låt dem först bekanta sig med sin nya miljö och lugn och ro, senare kan du försiktigt ta ut och hålla i dem. På grund av att de är små och ömtåliga och för att en viss rymningsrisk föreligger brukar man inte låta vandrande pinnar gå lösa inomhus, utan antingen är de i sitt terrarium eller så håller man i dem.
En vandrande pinne som blir stressad och rädd kommer att vifta med frambenen i ett försök att skrämma iväg dig. Backa i hanteringen och börja om, mer försiktigt denna gång.

Terrariet

Det finns inga lagar och regler som reglerar hur stort man måste hålla sina vandrande pinnar, detta eftersom de räknas till ryggradslösa djur. Köper man pinnar av storvuxna arter bör man såklart ha detta i tanken när man väljer storlek på terrariet. Det är viktigt att terrariet eller akvariet är rymningssäkert utan att för den sakens skull förlora ventilationen. Ett terrarium bör delvis ha nät- eller gallerförsedda sidor och akvariet kan få ett lock av fint nät på en träram. Det finns utöver terrarium och akvarium stora så kallade pet-boxar som är plastbehållare med lock med luftspalter i, som också kan fungera. Då vandrande pinnar i naturen lever i träd och höga buskar får behållaren gärna vara hög och tillåta klättring.

Inredning

Inred med pinnar och grenar så att dina vandrande pinnar kan klättra omkring. En del av inredningen kan bestå av vackra akvarierötter som ofta har en spännande form, och resten kan vara grenar av till exempel fruktträd som kan bytas ut vartefter löven vissnar eller äts upp. Vattenskål ska inte användas då vandrande pinnar kan drunkna. Istället får de i sig vätska från de blad och löv den matas med, och från dropparna då terrariet sprayas, vilket ska ske regelbundet.
Bottenmaterialet ska vara fuktighetshållande och kan bestå av cocosfiber, jord- och sandblandning eller torv.
Vandrande pinnar behöver inte ha någon värmelampa, utan en rumstemperatur på 20-22 grader fungerar fint. De har inget krav på UV-ljus, men om man vill lysa upp terrariet med en lampa eller ett lysrör kan en variant med den lägsta graden UVA- och UVB användas.

Föda

Vandrande pinnar är vegetarianer och äter främst blad, som måste vara obesprutade. Om du plockar ute, plocka en bit bort från vägar, och om du köper maten i affären, välj ekologiskt. Förslag på bra mat är blad från hallon- och björnbärsbuskar, blad från stenfrukter som körsbär och plommon, maskrosblad, ek- och hasselblad och även rosor. Vintertid kan man köpa snittrosor att mata sina pinnar med.

Allmän skötsel

Spraya terrariet med vatten dagligen för att uppnå rätt luftfuktighet och för att pinnarna ska kunna dricka vatten. Lägg in nya grenar med löv eller de blad du har valt att mata med, ta bort torra foderlöv eller om något börjar se dåligt ut. Byt ut bottenmaterialet med jämna mellanrum då pinnarnas avföring hamnar där. Tänk på att det kan finnas ägg i bottenmaterialet, så släng det i en stängd påse.

Om din vandrande pinne blir sjuk

Försök alltid att förebygga sjukdomar genom korrekt skötsel och utfodring i första hand, det är mycket lättare än att försöka bota sjukdomar när de väl har uppkommit. En del reptilkunniga veterinärer är också pålästa om ryggradslösa djur.

Fortplantning och könsbestämning

Hos Carausius morosus är de allra flesta individer honor och de fortplantar sig parthenogenetiskt, dvs de behöver inte befruktas av någon individ av det motsatta könet för att föröka sig. Avkommor födda på detta sätt blir alltid också honor. Avkommor förökade genom att parning mellan en hane och en hona har skett resulterar däremot i ungar av båda könen.

Ursprung

Vandrande pinnar finns över hela världen i de tropiska och subtropiska zonerna. Några av de vanligaste arterna man håller som husdjur hittas i naturen i Indien, Vietnam och Australien.

Viktig information

Spraya terrariet dagligen med en ren blomspruta som endast innehåller vatten. Pinnarna dricker ifrån vattendropparna. Spraya inte direkt på pinnarna. Ha heller ingen vattenskål då de kan drunkna.

Inköpslista

Terrarium eller akvarium med tätt lock
Underlägg till terrariet
Bänk
Terrarielås
Bottenmaterial (jord/sand, bark, barkmull, cocosfiber)
Bakgrund, konstgjord i plast eller bakgrundsplansch
Akvariesilikon att fästa bakgrunden med eller fixer till planschen
Belysning, eventuellt med svag UV
Belysningsarmatur
Reflektor
Sprayflaska
Dimsystem eller ”fogger”. (Alternativ till att spraya för hand)
Vattenberedningsmedel
Rötter
Stenar
Lianer
Växter i plast eller ogiftiga terrarieväxter.
Vitaminer
Kalkpreparat
Termometer 
Hygrometer (mäter luftfuktigheten)
Spade att göra rent terrariet med
Bajspåsar
Desinficeringsmedel för terrarium och inredning 
Transportbur

Det är nyttigt för barn att växa upp och umgås med djur. De får lära sig ta ansvar och växer med uppgiften att rå om sin vän. Även om djuret är ämnat som barnets husdjur, så måste en vuxen bära det yttersta ansvaret. Detta skötselråd omfattar grundläggande råd. För djurets bästa bör du förse dig med ytterligare information.
Tvätta alltid händerna efter att du har hanterat ditt djur eller burmaterial.