Skötselråd & Inköpslista Daggecko

Phelsuma spp

Daggecko är det svenska namnet på släktet Phelsuma som bland annat innehåller guldstänkt daggecko (Phelsuma laticauda), Madagascargecko (Phelsuma madagascariensis) och större madagascargecko (Phelsuma m. grandis). Daggeckos är färgglada och snabba ödlor som tack vare sina lamellförsedda fötter klättrar även på helt släta ytor som glas. Daggeckos är hobbydjur och inte husdjur i den bemärkelsen att man kan ta i dem. De är väldigt kvicka, inte särskilt benägna att bli tama och de har känslig kropp och hud, allt detta sammantaget gör att de passar bäst ifred i sitt terrarium. För den som tycker att de är intressanta och vackra att studera på plats kan de dock bli ett utmärkt sällskap. Daggeckos kommer från Madagaskar och Komorerna, och de blir mellan knappa tio och 35 centimeter långa beroende på art. De är trädlevande ödlor och behöver ett välplanterat terrarium med mycket utrymme på höjden. Släktet Phelsuma är Cites B-listat och måste säljas tillsammans med ett ursprungsintyg.

Att välja kön och antal

Det är bäst att bara ha en hane per terrarium eftersom de kan vara territoriella. Till varje hane kan man med fördel ha flera honor så att han inte uppvaktar dem så intensivt. Har man bara en hona är det viktigt att det finns riktigt mycket gömställen så att hon kommer undan hanen.

När ni kommer hem

Terrariet ska vara färdiginrett så att dina nya ödlor inte behöver sitta i transportburen längre än nödvändigt. Släpp in dem i terrariet och undvik att närma dig häftigt så att de inte blir rädda. Detta gäller även fortsättningsvis, men särskilt i början. Daggeckos vill inte bli hanterade annat än när det är helt nödvändigt, så låt dem vara i sitt terrarium.

Terrariet

För de större arterna av daggecko krävs ett terrarium med en bottenyta på minst 100 x 50 centimeter, eller motsvarande som ger en bottenyta på 0,5 kvadratmeter. Höjden ska vara minst 70 centimeter. För en daggecko på mellan 16-20 centimeter krävs en bottenyta på 0,12 kvadratmeter, vilket motsvaras av ett terrarium på 50 x 25 centimeter och en minimihöjd på 35 centimeter. Detta är endast minimimått, och du bör om du har möjlighet ha mycket större. Djuren ska ju leva hela sitt liv inne i terrariet. Botten bör vara något fuktighetshållande om man har tänkt att plantera i den, annars går det så klart bra att plantera i krukor. Phelsumor äter inte växter, men välj inga växtsorter som utsöndrar giftig eller irriterande växtsaft.

Inredning

Inred med grenar, akvarierötter (gärna dekorativt snirkliga) och ogiftiga växter. En naturtrogen bakgrund i plast, till exempel av märket Back to Nature gör att terrariet ser naturligt ut och växterna kan få fäste på bakgrunden. Då daggeckos är trädlevande gäller det att inreda ganska mycket, de delar som inte är inredda kan heller inte användas av ödlorna.
De behöver en värmelampa som håller terrariets temperatur på runt 25–28 grader dagtid, och om värmelampan sitter i terrariet måste den vara skyddad så att inte geckon kan bränna sig. I de svalare delarna av terrariet ska det vara ungefär 22 grader, och ju större terrariet är desto lättare är det att uppnå detta. Direkt under värmelampan kan det vara 30–35 grader varmt. Daggeckos behöver också UV-ljus, antingen från en kompaktlampa eller från ett lysrör och det ska vara UV-ljus anpassat för skogslevande reptiler. Nattetid stänger du av både värmelampa och UV-ljus. Minst en skål för frukt och en för dricksvatten behövs.

Föda

Daggeckos kan och ska utfodras både med levande insekter och mogen frukt och nektar. Insekterna kan bestå av mindre syrsor, unga kackerlackor, vaxmott och mjölmask. Mogen frukt kan mosas och det finns också olika färdiga foder för fruktätande ödlor i form av pulver som man blandar med vatten, eller färdigt i tuber. Pudra foderinsekterna i vitaminpulver och kalciumpulver innan utfodring och se till att foderinsekterna alltid är välmatade innan de fodras till ödlorna så att de innehåller mycket näring. Byt fruktmoset ofta så att det inte jäser och diska matskålen. Mata inte för mycket syrsor och liknande så att de inte äts upp.

Allmän skötsel

Rensa bottenmaterialet på avföring och byt ut allt vid behov. Torka av rutor med desinfekteringsmedel vid behov, daggeckos bajsar ofta på rutorna. Byt ut inredning vid behov. Spraya terrariet regelbundet för att uppnå en luftfuktighet på 70-75%, eller installera en dimmaskin som sköter det automatiskt. Mät temperaturen på minst två ställen med termometrar och använd en hygrometer för att kontrollera luftfuktigheten. Om luftfuktigheten bli för låg får daggeckon bland annat svårt med ömsningen och bitar av gammal hud kan ses fastna på ödlan över ögonen och på tårna främst. Diska mat och vattenskålar dagligen.

Om din daggecko blir sjuk

Kontakta omedelbart reptilkunnig veterinär. Tecken på sjukdom eller missförhållanden kan vara slöhet, öppen mun, rinnande eller helt stängda ögon, ömsrester på tår och i ansikte. Förebygg sjukdom genom att hålla ödlan i en korrekt miljö med bra mat. Det är inte alla sjukdomstillstånd som går att bota, många djur döljer in i det sista att de mår dåligt.

Fortplantning och könsbestämning

Hanen har små porer på fjällen närmast analöppningen som honan saknar. Hos många arter är hanen också grövre över huvudet och mer färgglad än honan. Vid parning kan hanen vara ganska intensiv och bör då hållas med flera honor och i ett tillräckligt stort terrarium.
Efter en lyckad parning lägger honan två ägg åt gången, flertalet gånger under ett år. En del Phelsuma-arter limmar fast sina ägg på inredningen, andra gömmer dem i håligheter, till exempel ihåliga bamburör. Äggen kläcks efter 40–80 dagar beroende på art och temperatur.

Ursprung

Madagaskar och Komorerna.

Viktig information

Daggeckon kan släppa en bit av svansen om den blir riktigt rädd, i naturen gör den detta i förhoppningen att ett attackerande rovdjur ska rikta sitt fokus på svansen som ligger och vrider sig medan ödlan själv hinner smita iväg. Närma dig terrariet försiktigt och hantera inte ödlan i onödan.

Inköpslista

Terrarium – enligt jordbruksverkets mått
Underlägg till terrariet
Eventuell bänk
Terrarielås
Bakgrund för mer naturtroget utseende
Fixer till bakgrundsplansch eller akvariesilikon till plastbakgrund                      
Bottenmaterial (bark, torv, jord, kokosfiber)
Värmelampa
Skydd till värmelampa
UV-belysning
Eventuellt extra dagsljusrör
Belysningsarmatur
Reflektorer
Rötter
Stenar
Lianer
Växter (ogiftiga eller plast)
Matskål
Vattenskål med låga kanter
Sprayflaska/blomspruta eller regnsystem.
Foder; syrsor, mjölmask, zoophobas mm
Pet-box att hålla foderdjur i
Vätskekulor för att ge foderdjuren vatten
Torrfoder till foderdjuren
Vitaminer
Kalkpreparat
Termometer (en på varma sidan och en på kalla)
Hygrometer (mäter luftfuktigheten)
Spade att göra rent buren med
Bajspåsar
Rengöringsmedel för terrariet 
Transportbur
Bok

Det är nyttigt för barn att växa upp och umgås med djur. De får lära sig ta ansvar och växer med uppgiften att rå om sin vän. Även om djuret är ämnat som barnets husdjur, så måste en vuxen bära det yttersta ansvaret. Detta skötselråd omfattar grundläggande råd. För djurets bästa bör du förse dig med ytterligare information. Tvätta alltid händerna efter att du har hanterat dina djur och deras utrustning.